Guvernul va reduce deficitul bugetar pentru următorii trei ani apelând din nou la reduceri de personal, sistarea plăţii celui de-al 13-lea salariu şi a primelor de vacanţă, pentru anul viitor fiind prevăzută şi îngheţarea în continuare a coeficienţilor de ierarhizare din Legea salarizării bugetare.
Noile măsuri de austeritate sunt prevăzute în proiectul Strategiei fiscal-bugetare pentru 2012-2014, document obţinut de MEDIAFAX.
Pentru anii următori se intenţionează reducerea deficitului bugetar la 3%, în 2012, la 2,4%, în 2013, şi la 1,9%, în 2014. Documentul relevă însă că politica de cheltuieli pentru perioada 2012-2014 va fi în continuare una restrictivă şi că aceste ţinte de deficit vor fi atinse în condiţiile continuării reducerilor de personal, eliminării plăţilor celui de-al 13-lea salariu, a tichetelor de masă şi a primelor de vacanţă, pentru anul viitor făcându-se referire şi la "îngheţarea punctului de pensie".
Activitatea prestată în afara duratei normale a timpului de muncă va fi compensată şi anul viitor exclusiv prin ore libere.
Prin reduceri de personal, numărul de posturi va fi redus până anul viitor la 1,24 milioane angajaţi. În decembrie anul trecut, premierul Emil Boc anunţa că numărul de bugetari a scăzut la 1,27 milioane persoane.
"Anvelopa salarială pentru anul 2012 trebuie să se încadreze în 42,5 miliarde lei, respectiv 7,1% din PIB. Anvelopa salarială va fi menţinută în limitele convenite de 7,1% din PIB pentru anul 2012 în condiţiile eliminării celui de-al 13-lea salariu şi a primei de vacanţă, reducerii numărului de salariaţi din sectorul bugetar, care va continua prin înlocuirea unui singur salariat din şapte care părăsesc sistemul, îngheţarea punctului de pensie, implementarea legislaţiei în domeniul salarizării", este anunţat în document.
Cheltuielile cu salariile vor continua să fie limitate în 2013 şi 2014, la 6,7% din PIB şi, respectiv, la 6,4% din PIB.
În acelaşi timp, va fi continuată "aplicarea etapizată" a Legii-cadru de salarizare în sectorul bugetar, urmând însă ca anul viitor valoarea de referinţă corespunzătoare coeficientului de ierarhizare 1,00 să fie menţinută la 600 lei, iar coeficienţii aferenţi claselor de salarizare să nu se aplice, după sistemul utilizat şi în acest an.
Pentru anul viitor, cheltuielile de personal ale bugetului general consolidat au fost stabilite luându-se în calcul "creşteri salariale acordate în două tranşe", astfel încât în 2012 să fie recuperată integral diminuarea salarială din 2010.