Proiectul legislativ privind introducerea coplatii in Sanatate, care a fost definitivat de ministerul de resort si ar putea intra in vigoare la 1 iulie 2010, prevede o contributie personala a cetatenilor, prin tichetele pentru sanatate, de pana la 600 de lei pe an.
Introdusa ca una dintre principalele clauze ale angajamentului finaciar pe care Guvernul Romaniei l-a incheiat cu FMI si Banca Mondiala, coplata ar urma sa genereze in sistem peste 700 milioane lei anual, spun reprezentantii ministerului, potrivit NewsIn.
Sistemul de coplata se va aplica in medicina primara, la medicul de familie, la medicul specialist si in spitale, insa nu si pentru asistenta medicala de urgenta. Pentru contributia personala a serviciului medical, pacientului i se va elibera un document numit tichet moderator pentru sanatate, prin care se face dovada realizarii actului medical si a platii acestuia.
Tichetele pentru sanatate vor avea valori accesibile, iar categoriile defavorizate vor fi protejate, fiind scutite de la plata tichetelor. Pentru aceste categorii, cuantumul contributiilor urmeaza sa fie acoperite din fonduri publice.
Ministerul Sanatatii da cateva exemple de servicii medicale pentru care vom plati din vara
Servicii de medicina primara
* Coplata pentru consultatiile medicului de familie aferente serviciilor care nu sunt incluse in capitatie sau care sunt platite separat (imunizari etc) va fi 5 lei, iar pentru vizitele la domiciliu in afara programului de lucru de 7 ore va fi de 15 lei.
Servicii in ambulatoriu
* Consultatia la medicul specialist din ambulatoriu va fi de 10 lei, iar una la medicul specialist in afara programului de lucru - 20 lei
* Consultatia efectuata de serviciul de ambulanta, doar in cazul cand aceasta reprezinta solicitare de consultatie la domiciliu - 20 lei
* Serviciile de recuperare in ambulatoriu, pentru proceduri de fizioterapie, kinetoterapie, masaj, etc, coplata este de 50 lei pe cura, maxim 100 lei pe an (luandu-se in calcul in medie 10 zile per cura, 2 cure/an)
Servicii spitalicesti
* Coplata pentru spitalizarea va fi de 10 lei, iar pentru spitalizarea continua de 50 de lei
Pentru unele servicii paraclinicede asemenea se va incasa coplata
* analize de laborator - 1 leu/test
* radiologie si explorari functionale - 5 lei
* CT fara substanta de contrast - 25 lei, iar CT cu substanta de contrast - 50 lei
* RMN fara substanta de contrast - 100 lei, iar RMN cu substanta de contrast - 200 lei
* angiografie - 150 lei
* scintigrafie - 100 lei.
"La stabilirea preturilor pentru tichetele de sanatate au fost luate in considerare valori din tari care au avut un parcurs similar Romaniei si care au introdus mecanisme de plata suplimentara a serviciilor medicale, ca de exemplu Estonia, Croatia. De asemenea, in definirea sistemului a fost urmat exemplul unor tari din Europa de Vest care au o experienta consistenta in gestionarea contributiilor suplimentare", subliniaza ministerul.