Cei care obțin venituri din mai multe activități și vor cere intrarea în concediul pentru creșterea copilului vor fi nevoiți să dovedească faptul că au suspendat cel puțin una dintre activitățile respective, se arată într-un proiect de act normativ adoptat de Guvern. Practic, părintele aflat în concediu va avea voie să obțină venituri, dar nu mai mult de 3.000 de lei pe an.
În toamna anului trecut, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010 a fost modificată astfel încât părinții să poată obține venituri impozitate, atunci când se află în concediul pentru creșterea copilului, fără să le fie suspendată plata indemnizației. Prin urmare, Executivul a adoptat un proiect de hotărâre pentru a modifica în mod corespunzător și normele pentru aplicarea ordonanței de urgență.
Conform propunerii de act normativ, persoanele care obțin venituri din mai multe surse vor obține concediul și indemnizația pentru creșterea copilului în baza documentelor prin care vor face dovada suspendării a cel puțin uneia dintre activități, astfel încât sumele câștigate să nu depășească 3.000 de lei într-un an calendaristic.
“În perioada concediului (…), persoana îndreptățită poate realiza venituri supuse impozitului până la nivelul prevăzut la art. 16 alin. (3) lit.c) din ordonanța de urgență (maximum 6 ISR într-un an calendaristic, adică 3.000 de lei – n.r.), prin desfășurarea efectivă a unei activități, cu condiția menținerii întreruperii/suspendării uneia dintre activitățile care au stat la baza stabilirii dreptului la indemnizație“, scrie în proiect.