- luate cu asalt de bacauani la inceputul anului, cursurile de formare profesionala derulate prin Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Bacau au stagnat brusc, in iulie - conducerea instuitutiei analizeaza reorientarea programelor de formare catre meseriile solicitate in acest moment, pe piata
De la inceputul lunii, prin AJOFM Bacau au fost demarate doar doua programe de formare profesionala, pentru instalatori instalatii - tehnico sanitare si de gaze, respectiv ospatari (chelneri), vinzatori in alimentatia publica. Reprezentantii Agentiei spun ca numarul mic de noi cursuri se explica, pe de o parte, prin atingerea indicatorilor, conform Planului de Formare Profesionala al institutiei din acest an, dar si prin aceea ca nu au mai existat solicitari la fel de multe din partea cetatenilor, ca pina acum.
“Nu vrem sa scolim someri!”
Pe de alta parte, cursurile oferite de AJOFM Bacau par sa nu mai corespunda cererii pietei. Acesta este si motivul pentru care, in prezent, conducerea institutiei analizeaza posibilitatea reorientarii programelor astfel incit ele sa vina real in intimpinarea oamenilor. “Daca nu vom face aceasta adaptare la piata, ne zbatem degeaba. Nu vrem sa scolim omul pentru a-l face tot somer, scopul nostru fiind de a-l ajuta sa se incadreze dupa absolvirea cursurilor”, a declarat Stefan Silochi, director coordonator AJOFM Bacau. In acest sens, institutia a demarat o serie de intilniri cu autoritatile locale din judet si chiar cu Inspectoratul Scolar Judetean in vederea adaptarii cursurilor de formare profesionala la piata muncii. “Exista zone in judet, cum e Valea Slanicului de exemplu, unde, din tata in fiu, oamenii cioplesc piatra, altele, cum sint Cleja sau Pincesti, unde se practica legumicultura. De ce sa nu facem cursuri de legumicultori sau slefuitori, daca acestea sint meseriile solicitate? De asemenea, trebuie discutat la nivelul Inspectoratului Scolar pentru ca, in scolile de arte si meserii sa se adapteze programul astfel incit absolventii sa aiba sanse la gasirea unui loc de munca. Totodata, exista cerere pe piata pentru bone la copii sau ingrijitori la domiciliu, haideti sa-i scolim pe oameni pentru ceea ce se solicita”, a mai spus Silochi. Conducerea AJOFM Bacau crede ca acest obiectiv este extrem de important si necesita urgentare, chiar daca nu e usor de indeplinit, tinind cont si de faptul ca, demararea unor cursuri de alte specialitati, presupune noi autorizari. De la inceputul lui 2009, peste 900 de bacauani au optat pentru urmarea unor cursuri de formare profesionala in diferite domenii de activitate - constructii, confectii, servicii. Cei mai multi dintre acestia, circa 700, sint someri indemnizati si provin din rindul celor recent disponibilizati.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu