Procedura de urmat în caz de daună în situaţia în care, în caz de accident, se utilizează Formularul de “Constatare amiabilă în caz de accident”
Capitolul I
Prevederi introductive
Începand cu data de 01 Iulie 2009, pentru evenimentele în care au fost implicate două vehicule din care au rezultat numai prejudicii materiale, avizarea societăţilor din domeniul asigurărilor se poate face şi în baza Formularului de “Constatare amiabilă in caz de accident”.
Utilizatorii formularului de “Constatare amiabila in caz de accident” sunt obligati să avizeze propriul asigurător RCA iar in cazul in care se solicita despagubiri, atunci se avizeaza şi asigurătorul RCA al celuilalt şofer implicat şi să obţină “Documentul de intrare în reparaţie” într-un termen de 24 de ore de la data completării formularului.
În caz contrar, la un control în trafic al Politiei Rutiere, aceasta are dreptul de a reţine Permisul de conducere al şoferului care nu şi-a indeplinit aceasta obligaţie.
Aceasta modalitate de protocolare a accidentelor rutiere se aplică pentru toate accidentele survenite pe teritoriul României, în urma cărora au rezultat numai pagube materiale şi în care au fost implicate doar două vehicule. Formularul de «Constatare amiabilă in caz de accident» nu este obligatoriu, se poate folosi ca alternativă pentru sistemul actual (prezentarea la Poliţie a celor implicaţi în accidente rutiere).
Formularul de «Constatare amiabilă de accident» poate fi utilizat indiferent de locul producerii accidentului: pe drumuri publice, pe drumuri care nu sunt deschise circulaţiei publice, în incinte şi în orice alte locaţii.
Completarea şi semnarea formularului «Constatare amiabilă de accident» nu reprezintă o recunoaştere a răspunderii conducătorilor auto, ci un cumul de elemente şi fapte care vor contribui la soluţionarea dosarelor de daună.
Utilizatorii formularului «Constatare amiabilă de accident» trebuie sa aibă în vedere faptul că validarea formularului se face numai prin completarea şi semnarea sa de către ambii conducători de vehicule implicaţi în accident. În situaţia în care unul dintre vehicule este staţionat/ parcat, formularul poate fi completat de către proprietarul/ utilizatorul acestuia.
Orice neintelegere intre cei doi conducatori de autovehicule care duce la nesemnarea Formularului de Constatare amiabila in caz de accident de catre ambii conducatori sau necompletarea lui privind datele de identificare ale conducatorilor auto implicati, ale autovehiculelor, ale asiguratorilor RCA si ale circumstantelor producerii accidentului, conduc la nevalidarea Constatarii amiabile in caz de accident. In aceasta situatie se recomanda notificarea accidentului la Unitatea de Politie de pe raza careia s-a produs accidentul..
Capitolul II
Utilizarea şi completarea formularului «Constatare amiabilă de accident»
Formularul Constatare amiabilă de accident conţine informaţii privind data şi locul producerii accidentului, datele de identificare ale conducătorilor auto implicaţi, ale proprietarilor vehiculelor implicate, datele vehiculelor implicate şi ale propriilor societăţi de asigurare RCA, precum şi informaţii privind circumstanţele producerii accidentului.
Depunerea formularului Constatare amiabilă de accident la societatea de asigurări de către oricare dintre cele două părţi implicate reprezintă avizare de daună şi obligă asigurătorul să deschidă dosarul de daună şi să efectueze constatarea pagubelor.
Se interzice asigurătorului îndrumarea părţilor pentru protocolarea accidentului de către poliţia rutieră. (paragraf din Ordinul 21 din 18.12.2008), cu condiţia ca formularul «Constatare amiabilă în caz de accident» să fie valid – vezi Capitolul I.
Asigurătorul care a fost avizat despre producerea unui eveniment în baza formularului «Constatare amiabilă de accident» este obligat să elibereze persoanelor solicitante «documentul de introducere în reparaţie».
Recomandări
La locul accidentului:
- Luaţi datele tuturor martorilor, înainte ca aceştia să plece – completaţi pct.5 a formularului de constatare
- Preferabil utilizând un pix, completaţi în totalitate fie partea galbenă fie cea albastră a constatării amiabile (este nevoie să completaţi datele conform poliţei de asigurare, cărţii verzi şi permisului de conducere).
- Atunci când consideraţi că aţi completat corect formularul semnaţi-l şi luaţi un exemplar semnat şi de către celălalt şofer
- Nu uitaţi să:
o Marcaţi clar punctul iniţial de impact (pct.10).
o Marcaţi cu “X” în partea dumneavoastră fiecare căsuţă corespunzătoare situaţiei – pct.12 şi menţionaţi numărul total de căsuţe marcate.
o Desenaţi o schiţă a accidentului menţionând toate informaţiile solicitate – pct. 13.
PE FORMULARUL DE CONSTATARE AMIABILA IN CAZ DE ACCIDENT NU SUNT ADMISE NICIUN FEL DE MODIFICĂRI ALE ÎNSEMNĂRILOR DUPĂ COMPLETARE ŞI SEMNARE DE CĂTRE PĂRŢI!
ÎN TERMEN DE 24 DE ORE TRIMITEŢI FORMULARUL DE CONSTATARE AMIABILĂ
ASIGURĂTORULUI DUMNEAVOASTRĂ (EMITENTUL TICHETULUI DE ASIGURARE OBLIGATORIE AUTO “RCA”).
SE RECOMANDĂ PĂSTRAREA ÎN INTERIORUL AUTOVEHICULULUI A UNUI EXEMPLAR DIN FORMULARUL DE “CONSTATARE AMIABILĂ ÎN CAZ DE ACCIDENT” ŞI A UNUI INSTRUMENT DE SCRIS.
Capitolul III
Observaţii finale
În situaţia în care aveţi pretenţii de despăgubire, trebuie să vă adresaţi asiguratorului RCA al celeilalte părţi implicate în accident.
În cazul în care se utilizează mai multe formulare de Constatare amiabilă în caz de accident” pentru descrierea aceluiaşi accident, Asigurătorul va lua în considerare numai elementele lor comune.
În cazul în care, pentru acelaşi accident, există un document de constatare întocmit de către Poliţie şi o Constatare amiabilă de accident, elementele de informare conţinute în documentul de constatare al Poliţiei prevalează asupra celor conţinute în Constatarea amiabilă de accident.
Odată ce a fost avizat Asigurătorul, utilizând formularul de “Constatare amiabila in caz de accident”, protocolarea accidentului va fi făcută numai de către Asigurător. Adresarea ulterioară către Poliţie nu va mai fi luată în considerare.
În situaţia în care se completează datele de identificare a martorilor, trebuie să aveţi în vedere faptul că aceştia nu pot fi nici dintre persoanele transportate, nici soţi sau persoane ce gospodăresc împreună, nici afini sau rude de orice grad, nici prepuşi ai aceleiaşi persoane fizice sau juridice la care sunt angajaţi şi conducătorii auto, utilizatorii sau proprietarii vehiculelor implicate.
NOTĂ SPECIALĂ
Acest formular poate fi utilizat şi în cazul în care nu a fost implicat un alt vehicul, la asigurările CASCO, spre exemplu pentru: daune numai la propriul vehicul, furt, incendiu, etc., în limitele legislaţiei aplicabile.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu