Prima si a doua zi de Paste sunt sarbatori legale si, implicit, zile nelucratoare, iar Codul muncii obliga angajatorul sa le plateasca. In cazul in care, din cauza procesului de productie sau a specificului activitatii, muncesti in aceste zile (garzi la medici, magazine non-stop, fabrici de paine etc.), angajatorul trebuie sa iti acorde, in termen de 30 de zile, 2 zile libere platite, aferente Sarbatorilor Pascale.
Ce zile sunt considerate sarbatori legale, potrivit Codului muncii, sectiunea III, Sarbatori legale:
Ce zile sunt considerate sarbatori legale, potrivit Codului muncii, sectiunea III, Sarbatori legale:
- 1 si 2 ianuarie;
- prima si a doua zi de Paste;
- 1 mai;
- prima şi a doua zi de Rusalii (anul acesta libere sunt zilele de 23 si 24 mai);
- 15 august - Adormirea Maicii Domnului
- 1 decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun;
- 2 zile pentru fiecare dintre cele doua sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
In cazul in care angajatorul nu iti poate acorda zilele libere aferente, ele vor fi platite cu un spor cel putin de 100% din salariul de baza pentru un program normal de munca.
Evident, exista organizatii care, printr-un contract colectiv de munca, poate stabili si alte zile libere in afara zilelor legale de concediu (minimum 20) si a sarbatorilor legale.
Pentru cei care au liber in mod normal in week-end, anul 2010 este “sarac” in zile libere legale in timpul saptamanii, pentru ca cele mai multe sunt sambata (1 mai, 25 decembrie, 1 ianuarie 2011) sau duminica (15 august, 26 decembrie, 2 ianuarie 2011).
Concediul de odihna este de cel putin 20 de zile in timpul unui an, iar sarbatorile legale nu pot fi considerate zile din concediul de odihna, potrivit Codului muncii.
Ce trebuie sa stii daca ti se incalca drepturile:
- daca angajatorul refuza sa iti acorde zile libere atunci cand sunt stabilite sarbatori legale si nici in decursul urmatoarelor 30 de zile, neplatindu-ti, totodata, sporul cuvenit, poti face o reclamatie la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) pe raza caruia lucrezi. In urma acestei reclamatii, inspectorii de la ITM vor veni sa controleze compania;
- incalcarea de catre companie a prevederilor cu privire la sarbatorile legale se sanctioneaza cu amenda;
- zilele de sarbatori legale sunt zile nelucratoare platite, potrivit Codului muncii;
- daca este cazul, decretele Guvernului pentru acordarea de zile libere alaturi de sarbatori legale se adreseaza bugetarilor, acestia urmand sa recupereze ziua libera.
Drepturile tale cu privire la sarbatorile legale sunt garantate de lege, asigura-te ca iti sunt respectate!