Fara bani, dar dornici de cariera, numerosi studenti aleg sa lucreze inca din timpul facultatii. Influentati de tendintele pietei, dar si de castiguri, ei opteaza cu precadere pentru joburi din domenii ca vanzari si informatica.
Specialistii in resurse umane spun ca angajatorii apreciaza persoanele care au lucrat in studentie. „Orice experienta este utila. Studentul care a avut un job stie deja ce inseamna sa te trezesti de dimineata si cum este sa-ti asumi responsabilitati”, spune Madalina Motora, coordonator relatii publice la firma de resurse umane Manpower Romania. Experienta candidatilor, crede Monica Florica, project manager al Myjob, „poate fi dovada ca un candidat este dispus sa invete, sa gandeasca si sa simta in concordanta cu principiile si valorile companiei”.
Astazi corector, maine economist
Roxana Militaru si Arabela Boboc lucreaza la Departamentul de corectura al „Evenimentului zilei”. Ambele au 22 de ani si sunt studente in anul IV. Arabela a ales Relatiile Internationale si Stiintele Politice de la SNSPA, pentru ca si-a dorit sa lucreze intr-un domeniu al comunicarii. „Cele mai multe cursuri le am dimineata, iar dupa-amiaza vin la serviciu. La inceput a fost mai greu, dar te obisnuiesti cu ritmul”, spune Arabela.
Roxana e mai volubila si „mai veche” pe la ziar. Lucreaza de un an la „Evenimentul zilei” si recunoaste ca anul trecut a fost franta de oboseala avand scoala si munca in acelasi timp. Face corectura cu atestat de „olimpica la limba si literatura romana”, pentru ca scoala si-a ales-o la polul opus: Contabilitate la ASE.
Ziua studenta, noaptea vanzatoare
Patru ore pe noapte, Daria Manole (20 de ani, din Bacau), studenta la Facultatea de Textile din Iasi, lucreaza intr-un supermarket. „La inceput am crezut ca imi va fi foarte greu, insa, in timp, m-am obisnuit. Imi place sa lucrez cu publicul si cred ca experienta de aici ma va ajuta mai tarziu sa interactionez fara niciun fel de probleme cu oamenii”, spune tanara. Ea viseaza sa aiba propria firma de confectii.
Notele nu prea mai conteaza
Pe studenti nu-i ingrijoreaza faptul ca munca le-ar putea afecta situatia scolara. Notele nu prea mai conteaza, spun ei. Aspectul este, de altfel, confirmat si de specialistii in resurse umane. „Angajatorii apreciaza persoanele care au lucrat in timpul facultatii chiar in detrimentul rezultatelor scolare. Intre un tanar cu 10 pe linie, dar fara experienta, si unul cu note de 8, dar cu ceva ani de lucru, este preferat cel din urma”, spune Adrian Ciocodan, manager la Smartbox Romania.
Salariile mari ii atrag pe studenti
In ultima luna, au fost postate peste 1.700 de locuri de munca pentru studenti. Cele mai vanate joburi part-time sunt din domeniul marketing, IT, publicitate, PR, vanzari, unde se castiga bine - intre 8 si 20 de milioane de lei vechi pe luna.
Un tanar distribuitor de cosmetice, cu o vechime de doi ani, poate avea si 25 de milioane de lei pe luna। Meserii ca operator de interviu, vanzator la fast-food sunt preferate de studentii care isi doresc locuri de munca in apropiere de casa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu