Peste 400 de studenţi români stau la coadă, în fiecare zi de vineri, la Ambasada SUA din Bucureşti, pentru obţinerea vizei de muncă prin programul Work &Travel, astfel că, până la sfârşitul lunii iunie, peste 5.500 de studenţi vor putea lucra legal, pe durata verii, peste Ocean.
Cozile la Ambasada SUA din Bucureşti se formează vinerea, deoarece aceasta este singura zi în care au loc interviurile pentru obţinerea vizei.
"Noi trimitem la ambasadă listele de candidaţi, cu actele şi recomandările necesare, şi primim formularele de vize şi listele cu orele la care fiecare student este programat pentru interviu. Perioada de aplicare este 4 aprilie-27 iunie, însă, conform procedurii, formularele au venit în luna mai, astfel că, în aceste condiţii, cei 2.000 de studenţi de la noi şi alţi aproape 4.000 care au aplicat prin alte firme au avut la dispoziţie două luni pentru a finaliza procedurile la ambasadă. Programul este bine organizat, nu rămâne nimeni fără interviu, dar, pentru siguranţă, studenţii preferă să meargă la ambasadă înainte de ora stabilită, de aceea se fac cozi", a precizat, pentru NewsIn, Mihai Păun, directorul executiv al American Experience - una dintre firmele de intermediere prin care studenţii români pot lucra, vara, în Statele Unite.
Potrivit rapoartelor American Experience, aproximativ opt la sută dintre studenţii care aplică pentru viză sunt respinşi din cauza situaţiei şcolare proaste sau pentru că nu au respectat termenul limită de întoarcere în
Pentru a aplica să obţină viza, studenţii trebui să completeze un formular special, pe care îl primesc după ce au fost admişi în program şi şi-au găsit un loc de muncă. Dosarul pentru ambasadă conţine, între altele, carnetul de note vizat la zi cu notele trecute şi semnate şi situaţia şcolară în plic sigilat şi cu parafa universităţii. Taxa consulară care se plăteşte pentru obţinerea vizei este de 131 de dolari.
Pentru a pleca la muncă în Statele Unite, studentul trebuie să scoată din buzunar între 590 şi 990 dolari, în funcţie de pachetele de servicii oferite de firmele de intermediere. Pentru 590 dolari, studenţilor li se oferă drept temporar de muncă, asigurare medicală, asistenţă pentru obţinerea vizelor, asistenţă pe toată perioada programului. Pachetele cu extraopţiuni includ loc de cazare, asistenţă pentru cazare şi joburi în destinaţii speciale (crupier în cazinouri din Las Vegas, salvamar în Hawaii, îngrijitori de parc în Yellowstone, chelneri în California). Pachetul care include jobul în
Joburile sunt sezoniere, în timpul vacanţei şcolare, pe o durată de trei luni. Un student poate avea, simultan, mai multe joburi şi este plătit cu 50 la sută mai mult pentru fiecare oră suplimentară muncită.
Programul Work & Travel a fost înfiinţat acum 40 de ani de Departamentul de Stat al Statele Unite. Anul trecut, la program au participat 100.000 de studenţi, dintre care 6.000 din România.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu