Castigurile Marianei Gheorghe si ale celorlatti membri din boardul Petrom, care include si patru austrieci, un maghiar si un britanic, sunt, in acest moment, clasate de oficialii firmei listate pe bursa ca "informatii confidentiale", potrivit NewsIn.
Potrivit Business Standard, 52 de administratori si directori, lista pe care se afla si primii sapte oameni din Petrom, au primit, in 2007, salarii de 8,7 mil. lei (2,62 mil. euro), potrivit ultimului raport anual al companiei. Spre comparatie, teful direct al Marianei Gheorghe, Wolfgang Ruttenstorfer - presedintele OMV si al CA al Petrom, a incasat 2,195 mil. euro in 2007, din care 600.000 de euro inseamna remuneratia fixa (adica 50.000 de euro pe luna), restul insemnand bonusurile de performanta (1,4 mil. euro), contributii la fondul de pensii (145.000 de euro) si alte beneficii (masina de serviciu, polita de asigurare si cheltuieli rambursabile, in valoare totala de 8.000 de euro). Potrivit unei surse din interiorul companiei, salariul lunar al Marianei Gheorghe se situeaza la circa 15.000 de euro, in conditiile in care pachetul sau cuprinde bonusuri de performanta (care, la nivelul top managementului OMV, este de circa 2,2 ori mai mare decat salariul de baza), plus stock options (pachet de actiuni ale firmei). Experti din industria de executive search, contactati de Business Standard, estimeaza ca pachetul lunar al CEO-ului Petrom ajunge la 35.000-40.000 de euro. Sursele citate sustin ca unii expati din conducerea Petrom castiga chiar cu 20-25% mai mult decat Mariana Gheorghe.
Angajatii Petrom, salarii pe an cat 200 de benzinarii
Angajatii celei mai mari companii din Romania, Petrom, au incasat, anul trecut, salarii totale de peste 386 milioane de euro, cam cat ar fi platit, in medie, o firma petroliera pentru construirea a 200 de benzinarii. Salariul mediu in companie este de circa 510 euro si este mai mare cu 50% fata de cel mediu pe economie. Un angajat cu vechime nu castiga mai putin de 1.500 de euro.
Un director de la nivelul doi de management castiga de peste zece ori salariul unui inginer cu aproximativ doi-trei ani de experienta. Expatii din Petrom au salarii de circa doua ori mai mari decat ale romanilor care ocupa pozitii similare. In aceste conditii, faptul ca un inginer din cadrul rafinariei Petrobrazi a primit drept pachet compensatoriu de la companie investitia intr-un stadion de fotbal, pentru plecare, nu mai mira pe nimeni, sunt de parere consultantii chestionati de Business Standard.
Potrivit raportului anual al Petrom, pe 2007, compania a platit pentru cei 52 de administratori si directori din firma salarii in valoare totala de 8,73 mil. lei (circa 2,62 mil. euro). Ceea ce inseamna ca pachetul mediu primit pe tot anul trecut de un manager din Petrom este de circa 51.000 de euro. In comparatie, potrivit raportului anual al OMV, suma totala platita, in 2007, celor 39 de directori executivi din cadrul grupului a fost de 10,7 milioane de euro, ceea ce reprezinta o medie de 275.000 de euro pe an, la nivel de top management. Pentru cei 29.572 de angajati ai Petrom, la nivelul anului 2007 - personal direct productiv si administrativ - compania a platit salarii, in valoare totala, de 1,268 miliarde lei (circa 384 mil. euro), ceea ce reprezinta o medie salariala de peste 1.080 de euro lunar per angajat. La nivelul anului 2006, aceeasi medie salariala lunara per angajat era de doar 820 de euro, cu circa 25% mai mica, in lei. “Rata de crestere a salariilor in Petrom in ultimii trei ani este de 75-80%. Salariul mediu este acum de 1.850 de lei (circa 510 de euro) plus sporuri”, a declarat pentru Business Standard Mariana Gheorghe, CEO Petrom. De unde rezulta ca, salariul mediu net in Petrom este cu circa 50% mai mare fata de salariul mediu net pe economie 1.248 de lei (347 de euro).
Cea mai mare companie din Romania este si cel mai mare angajator, conducand acest top cu 36.197 de persoane, dupa preluarea diviziei de service petrolier a Petromservice impreuna cu aproape 9.800 de salariati. Analistii sustin ca Petrom va deveni cu adevarat eficienta si va avea o productivitate ridicata atunci cand va ajunge la o dimensionare, din punct de vedere al personalului, apropiata de cea a OMV, care avea, la finele anului trecut, circa 6.000 de angajati si venituri din vanzari de 20,04 miliarde euro. De la preluarea de catre OMV, Petrom raporteaza la sfarsitul fiecarui an o reducere a numarului de angajati. Potrivit strategiei de personal, cuprinse in anexele contractului de privatizare semnat cu statul roman, compania s-a angajat sa aiba, la finele anului 2009, un numar de 22.630 de angajati, cu aproximativ 13.500 mai putini salariati decat in prezent.
Un inginer strain, platit cat patru angajati cu vechime
Procesul de restructurare se desfasoara insa greoi, iar angajatii, si mai ales cei cu pozitii de conducere, renunta foarte greu la privilegiile pe care le au. De exemplu, un fost inginer din cadrul rafinariei Petrobrazi a acceptat sa paraseasca societatea de abia dupa ce a primit, drept pachet compensatoriu, de la Petrom, un stadion de fotbal, construit pe banii companiei. In general, pachetele compensatorii oferite de Petrom celor care pleaca sunt dimensionate in functie de vechimea acestora si de pozitia ocupata. “Nici o persoana nu pleaca din Petrom fara sa primeasca minimum echivalentul a 12 salarii”, afirma consultantii implicati in reorganizarea companiei. Inainte de preluarea de catre OMV, reprezentantii angajatilor din Petrom au negociat extrem de abil conditiile de remunerare a angajatilor, spun consultantii chestionati. S-au pastrat, astfel, din vechiul sistem de stat o multime de “sporuri” si prime, care pot, uneori, chiar sa dubleze salariul fix al unora dintre angajati.
Consultantii mai spun ca in companie se practica, de asemenea, bonusuri de performanta sub forma a doua salarii intregi, ce se acorda, de obicei, in lunile martie si octombrie. Potrivit unor specialisti HR care au contact direct cu personalul Petrom, “foarte multi dintre angajatii Petrom sunt platiti mult peste ceea ce ar putea primi pe piata muncii, dat fiind nivelul lor scazut de competente”. Cei din garda veche de angajati au salarii de minimum 1.500 de euro, potrivit consultantilor implicati in procesul de restructurare. Cu toate ca numarul total de angajati ai Petrom a scazut de la an la an, compania nu a stopat niciodata procesul de recrutare. Pentru asta, a colaborat si colaboreaza activ cu cele mai importante firme de recrutare de pe piata locala - Manpower, Adecco, Lugera, Barnett McCall, Hill, dar si altele. Procesul de “outplacement” - repozitionarea profesionala a persoanelor care sunt disponibilizate - se face cu ajutorul firmei de consultanta BPI Romania.
Recrutari pe statele altor firme
Redimensionarea companiei in procesul de restructurare a presupus, nu doar restrangerea unor echipe, prin investitia in tehnologie, ci si dezvoltarea unor departamente slab dezvoltate anterior - de exemplu, IT, marketing, business development sau financiar. In special, componenta comerciala din Petrom avea nevoie de o intarire, prin oameni bine pregatiti, care sa faca fata cerintelor unei piete concurentiale si in plina transformare. Foarte multe dintre recrutarile pe care Petrom le-a facut in ultimii doi ani nu au fost inregistrate ca atare - nou-angajatii nu figureaza in grila de salariati ai companiei, ci pe statele de plata ale unor firme de HR care ofera servicii de leasing de personal. Aceasta tactica, inspirata de la multinationalele care au mandat clar de la headquarter sa nu depaseasca un anumit numar de angajati, presupune ca o parte din personal sa para ca si cum ar oferi servicii externalizate catre companie. Una dintre firmele care au “absorbit” nou-angajatii Petrom, in ultimii doi ani, este Smartree Petrom Management, companie al carui obiect de activitate il reprezinta “consultanta pentru afaceri si mangement”.
Potrivit datelor de la registrul comertului, la nivelul lui 2006, compania avea in jur de 200 de angajati si o cifra de afaceri de aproximativ 5,5 mil. euro. In cazul vechilor angajati care nu au dorit sa paraseasca firma, o varianta de scoatere de pe lista de salariati a fost colaborarea pe contracte de consultanta, ca persoane fizice autorizate. Potrivit agentiilor de recrutare, in ultimii doi ani, a existat un flux permanent de schimbare a cadrelor intre Petrom si Rompetrol - in conditiile in care unele pozitii sunt mai bine platite in Rompetrol, multi au plecat spre compania lui Dinu Patriciu, insa, pentru alte pozitii, salariile si beneficiile sunt mai mari in Petrom, deci, miscarea s-a facut in ambele sensuri. Mai mult, pachetele compensatorii oferite unor fosti directori din Petrom au fost extrem de generoase, “suficiente pentru deschiderea a doua afaceri, nu una singura”, dupa cum se exprima unul dintre consultantii implicati direct in restructurare. “Cel mai greu lucru in cazul marilor companii privatizate cum ar fi Petrom, BCR sau Romtelecom este ca ele sa functioneze independent pe piata, fara un suport din partea companiei-mama sau fara a implica prea multi consultanti sau expati, ci prin fortele proprii si sa-si creeze o cultura proprie si o noua mentalitate legata de performanta. Exista anumiti oameni care blocheaza schimbarea, insa acestia sunt in minoritate, majoritatea poate sa performeze destul de bine, daca stiu spre ce se duc si sunt sprijiniti de catre management”, este de parere Andrei Caramitru, seful companiei americane de consultanta in strategie McKinsey, implicate in procesul de restructurare a Petrom. Salariatii Petrom au parte si de alte beneficii, cum ar fi bonurile de masa, abonamentele la clinicile medicale private (inclusiv pentru un alt membru al familiei), cote de transport sau diurne de peste 80 de lei, in cazul deplasarilor in tara.
Unui angajat entry-level ii trebuie intre trei si cinci ani pana sa fie promovat in zona de middle - management a Petrom, spun specialistii HR si alti patru - cinci ani pana sa acceada spre zona de top management. “Am facut externalizari si internalizari. Avem o crestere pe activitatea de servicii - rafiserv-urile si divizia de service petrolier. Asadar, continuam restructurarea interna de personal”, spune Mariana Gheorghe, director general executiv al Petrom. Telul Petrom este de a ajunge o companie in oglinda cu OMV, proprietarul ei, spun specialittii implicati in restructurare la nivel de management. Numai ca, potrivit acestora, finalizarea proiectului va mai dura cel putin cativa ani si nu este exclusa o amanare in anumite conditii. “Oamenii sunt cheia intr-un proces de restructurare, de ei depinde daca firma se schimba sau nu. In general, de exemplu, in procesele de fuziuni si achizitii, 16% dintre acestea esueaza. Asta spune statistica. Circa 8% esueaza din cauza oamenilor, care nu vor sa se integreze, sa se implice”, afirma Roland Teufel, partener in cadrul Ensight, firma de consultanta implicata, de asemenea, in procesul de restructurare a Petrom.
Fostii sefi Petrom, consultanti si consilieri
In ceea ce priveste structura de management a Petrom, de la privatizare si pana acum, structura celei mai mari companii din Romania a evoluat de la noua directori, incluzandu-l si pe cel general, la sapte membri ai Directoratului. Au disparut, astfel, din structura de top-management, functiile de director de strategie, planificare, dezvoltare si de director de resurse umane, care se regasesc in continuare in organigrama insa la alte niveluri. Totodata, departamentul Petrom International a fost inlocuit de alte structuri, iar directiile de productie titei si gaze si cea de explorare au fost unite intr-una singura. De altfel, potrivit informatiilor furnizate de Petrom, din cei noua directori existenti in cadrul companiei la momentul privatizarii, doar cinci mai lucreaza in societate, majoritatea fiind consilieri sau secretari. In cei peste trei ani, care au trecut de la privatizare, Gheorghe Constantinescu - director general al companiei si presedinte al Comitetului Executiv la momentul preluarii de catre OMV, a devenit consilier senior al sefului companiei austriece, Wolfgang Ruttenstorfer. Constantinescu se ocupa, la ora actuala, in Petrom, de dezvoltarea unor proiecte pe energii regenerabile, in special de biogaz, in continuarea programelor OMV Future Energy Fund. Florin Ciocanelea - fost director general la departamentul Petrom International, Florin Mocanescu - fost director general la Departamentul de Productie titei si gaze nu mai lucreaza in societate.
La fel si Marius Velescu, fost director general la directia explorare. Florian Constantinescu - ex-director general al directiei de rafinare, este acum secretar general pentru rafinarii si petrochimie. Ion Bohalteanu - ex-director general la departamentul economic nu mai este angajat al Petrom. In aceeasi situatie se afla si Gheorghe Supeala, care, la momentul privatizarii, era director la directia de strategie, planificare, dezvoltare. Acesta este acum director general al Petromservice. Marian Tudoroiu - fost director al directiei de resurse umane in Petrom la privatizarea cu OMV este consilier senior la Departamentul de HR. Octavian Stanculet, care, in august 2004, a fost numit director general al departamentului comercial, este, in prezent, consilier senior la Divizia de Marketing. Astfel, in peste trei ani de restructurare, integrare, externalizare si reinternalizare, OMV a reusit sa organizeze Petrom aproape de chipul si asemanarea sa, dar suprapunerea nu este deloc perfecta.
Angajatii Petrom, salarii pe an cat 200 de benzinarii
Angajatii celei mai mari companii din Romania, Petrom, au incasat, anul trecut, salarii totale de peste 386 milioane de euro, cam cat ar fi platit, in medie, o firma petroliera pentru construirea a 200 de benzinarii. Salariul mediu in companie este de circa 510 euro si este mai mare cu 50% fata de cel mediu pe economie. Un angajat cu vechime nu castiga mai putin de 1.500 de euro.
Un director de la nivelul doi de management castiga de peste zece ori salariul unui inginer cu aproximativ doi-trei ani de experienta. Expatii din Petrom au salarii de circa doua ori mai mari decat ale romanilor care ocupa pozitii similare. In aceste conditii, faptul ca un inginer din cadrul rafinariei Petrobrazi a primit drept pachet compensatoriu de la companie investitia intr-un stadion de fotbal, pentru plecare, nu mai mira pe nimeni, sunt de parere consultantii chestionati de Business Standard.
Potrivit raportului anual al Petrom, pe 2007, compania a platit pentru cei 52 de administratori si directori din firma salarii in valoare totala de 8,73 mil. lei (circa 2,62 mil. euro). Ceea ce inseamna ca pachetul mediu primit pe tot anul trecut de un manager din Petrom este de circa 51.000 de euro. In comparatie, potrivit raportului anual al OMV, suma totala platita, in 2007, celor 39 de directori executivi din cadrul grupului a fost de 10,7 milioane de euro, ceea ce reprezinta o medie de 275.000 de euro pe an, la nivel de top management. Pentru cei 29.572 de angajati ai Petrom, la nivelul anului 2007 - personal direct productiv si administrativ - compania a platit salarii, in valoare totala, de 1,268 miliarde lei (circa 384 mil. euro), ceea ce reprezinta o medie salariala de peste 1.080 de euro lunar per angajat. La nivelul anului 2006, aceeasi medie salariala lunara per angajat era de doar 820 de euro, cu circa 25% mai mica, in lei. “Rata de crestere a salariilor in Petrom in ultimii trei ani este de 75-80%. Salariul mediu este acum de 1.850 de lei (circa 510 de euro) plus sporuri”, a declarat pentru Business Standard Mariana Gheorghe, CEO Petrom. De unde rezulta ca, salariul mediu net in Petrom este cu circa 50% mai mare fata de salariul mediu net pe economie 1.248 de lei (347 de euro).
Cea mai mare companie din Romania este si cel mai mare angajator, conducand acest top cu 36.197 de persoane, dupa preluarea diviziei de service petrolier a Petromservice impreuna cu aproape 9.800 de salariati. Analistii sustin ca Petrom va deveni cu adevarat eficienta si va avea o productivitate ridicata atunci cand va ajunge la o dimensionare, din punct de vedere al personalului, apropiata de cea a OMV, care avea, la finele anului trecut, circa 6.000 de angajati si venituri din vanzari de 20,04 miliarde euro. De la preluarea de catre OMV, Petrom raporteaza la sfarsitul fiecarui an o reducere a numarului de angajati. Potrivit strategiei de personal, cuprinse in anexele contractului de privatizare semnat cu statul roman, compania s-a angajat sa aiba, la finele anului 2009, un numar de 22.630 de angajati, cu aproximativ 13.500 mai putini salariati decat in prezent.
Un inginer strain, platit cat patru angajati cu vechime
Procesul de restructurare se desfasoara insa greoi, iar angajatii, si mai ales cei cu pozitii de conducere, renunta foarte greu la privilegiile pe care le au. De exemplu, un fost inginer din cadrul rafinariei Petrobrazi a acceptat sa paraseasca societatea de abia dupa ce a primit, drept pachet compensatoriu, de la Petrom, un stadion de fotbal, construit pe banii companiei. In general, pachetele compensatorii oferite de Petrom celor care pleaca sunt dimensionate in functie de vechimea acestora si de pozitia ocupata. “Nici o persoana nu pleaca din Petrom fara sa primeasca minimum echivalentul a 12 salarii”, afirma consultantii implicati in reorganizarea companiei. Inainte de preluarea de catre OMV, reprezentantii angajatilor din Petrom au negociat extrem de abil conditiile de remunerare a angajatilor, spun consultantii chestionati. S-au pastrat, astfel, din vechiul sistem de stat o multime de “sporuri” si prime, care pot, uneori, chiar sa dubleze salariul fix al unora dintre angajati.
Consultantii mai spun ca in companie se practica, de asemenea, bonusuri de performanta sub forma a doua salarii intregi, ce se acorda, de obicei, in lunile martie si octombrie. Potrivit unor specialisti HR care au contact direct cu personalul Petrom, “foarte multi dintre angajatii Petrom sunt platiti mult peste ceea ce ar putea primi pe piata muncii, dat fiind nivelul lor scazut de competente”. Cei din garda veche de angajati au salarii de minimum 1.500 de euro, potrivit consultantilor implicati in procesul de restructurare. Cu toate ca numarul total de angajati ai Petrom a scazut de la an la an, compania nu a stopat niciodata procesul de recrutare. Pentru asta, a colaborat si colaboreaza activ cu cele mai importante firme de recrutare de pe piata locala - Manpower, Adecco, Lugera, Barnett McCall, Hill, dar si altele. Procesul de “outplacement” - repozitionarea profesionala a persoanelor care sunt disponibilizate - se face cu ajutorul firmei de consultanta BPI Romania.
Recrutari pe statele altor firme
Redimensionarea companiei in procesul de restructurare a presupus, nu doar restrangerea unor echipe, prin investitia in tehnologie, ci si dezvoltarea unor departamente slab dezvoltate anterior - de exemplu, IT, marketing, business development sau financiar. In special, componenta comerciala din Petrom avea nevoie de o intarire, prin oameni bine pregatiti, care sa faca fata cerintelor unei piete concurentiale si in plina transformare. Foarte multe dintre recrutarile pe care Petrom le-a facut in ultimii doi ani nu au fost inregistrate ca atare - nou-angajatii nu figureaza in grila de salariati ai companiei, ci pe statele de plata ale unor firme de HR care ofera servicii de leasing de personal. Aceasta tactica, inspirata de la multinationalele care au mandat clar de la headquarter sa nu depaseasca un anumit numar de angajati, presupune ca o parte din personal sa para ca si cum ar oferi servicii externalizate catre companie. Una dintre firmele care au “absorbit” nou-angajatii Petrom, in ultimii doi ani, este Smartree Petrom Management, companie al carui obiect de activitate il reprezinta “consultanta pentru afaceri si mangement”.
Potrivit datelor de la registrul comertului, la nivelul lui 2006, compania avea in jur de 200 de angajati si o cifra de afaceri de aproximativ 5,5 mil. euro. In cazul vechilor angajati care nu au dorit sa paraseasca firma, o varianta de scoatere de pe lista de salariati a fost colaborarea pe contracte de consultanta, ca persoane fizice autorizate. Potrivit agentiilor de recrutare, in ultimii doi ani, a existat un flux permanent de schimbare a cadrelor intre Petrom si Rompetrol - in conditiile in care unele pozitii sunt mai bine platite in Rompetrol, multi au plecat spre compania lui Dinu Patriciu, insa, pentru alte pozitii, salariile si beneficiile sunt mai mari in Petrom, deci, miscarea s-a facut in ambele sensuri. Mai mult, pachetele compensatorii oferite unor fosti directori din Petrom au fost extrem de generoase, “suficiente pentru deschiderea a doua afaceri, nu una singura”, dupa cum se exprima unul dintre consultantii implicati direct in restructurare. “Cel mai greu lucru in cazul marilor companii privatizate cum ar fi Petrom, BCR sau Romtelecom este ca ele sa functioneze independent pe piata, fara un suport din partea companiei-mama sau fara a implica prea multi consultanti sau expati, ci prin fortele proprii si sa-si creeze o cultura proprie si o noua mentalitate legata de performanta. Exista anumiti oameni care blocheaza schimbarea, insa acestia sunt in minoritate, majoritatea poate sa performeze destul de bine, daca stiu spre ce se duc si sunt sprijiniti de catre management”, este de parere Andrei Caramitru, seful companiei americane de consultanta in strategie McKinsey, implicate in procesul de restructurare a Petrom. Salariatii Petrom au parte si de alte beneficii, cum ar fi bonurile de masa, abonamentele la clinicile medicale private (inclusiv pentru un alt membru al familiei), cote de transport sau diurne de peste 80 de lei, in cazul deplasarilor in tara.
Unui angajat entry-level ii trebuie intre trei si cinci ani pana sa fie promovat in zona de middle - management a Petrom, spun specialistii HR si alti patru - cinci ani pana sa acceada spre zona de top management. “Am facut externalizari si internalizari. Avem o crestere pe activitatea de servicii - rafiserv-urile si divizia de service petrolier. Asadar, continuam restructurarea interna de personal”, spune Mariana Gheorghe, director general executiv al Petrom. Telul Petrom este de a ajunge o companie in oglinda cu OMV, proprietarul ei, spun specialittii implicati in restructurare la nivel de management. Numai ca, potrivit acestora, finalizarea proiectului va mai dura cel putin cativa ani si nu este exclusa o amanare in anumite conditii. “Oamenii sunt cheia intr-un proces de restructurare, de ei depinde daca firma se schimba sau nu. In general, de exemplu, in procesele de fuziuni si achizitii, 16% dintre acestea esueaza. Asta spune statistica. Circa 8% esueaza din cauza oamenilor, care nu vor sa se integreze, sa se implice”, afirma Roland Teufel, partener in cadrul Ensight, firma de consultanta implicata, de asemenea, in procesul de restructurare a Petrom.
Fostii sefi Petrom, consultanti si consilieri
In ceea ce priveste structura de management a Petrom, de la privatizare si pana acum, structura celei mai mari companii din Romania a evoluat de la noua directori, incluzandu-l si pe cel general, la sapte membri ai Directoratului. Au disparut, astfel, din structura de top-management, functiile de director de strategie, planificare, dezvoltare si de director de resurse umane, care se regasesc in continuare in organigrama insa la alte niveluri. Totodata, departamentul Petrom International a fost inlocuit de alte structuri, iar directiile de productie titei si gaze si cea de explorare au fost unite intr-una singura. De altfel, potrivit informatiilor furnizate de Petrom, din cei noua directori existenti in cadrul companiei la momentul privatizarii, doar cinci mai lucreaza in societate, majoritatea fiind consilieri sau secretari. In cei peste trei ani, care au trecut de la privatizare, Gheorghe Constantinescu - director general al companiei si presedinte al Comitetului Executiv la momentul preluarii de catre OMV, a devenit consilier senior al sefului companiei austriece, Wolfgang Ruttenstorfer. Constantinescu se ocupa, la ora actuala, in Petrom, de dezvoltarea unor proiecte pe energii regenerabile, in special de biogaz, in continuarea programelor OMV Future Energy Fund. Florin Ciocanelea - fost director general la departamentul Petrom International, Florin Mocanescu - fost director general la Departamentul de Productie titei si gaze nu mai lucreaza in societate.
La fel si Marius Velescu, fost director general la directia explorare. Florian Constantinescu - ex-director general al directiei de rafinare, este acum secretar general pentru rafinarii si petrochimie. Ion Bohalteanu - ex-director general la departamentul economic nu mai este angajat al Petrom. In aceeasi situatie se afla si Gheorghe Supeala, care, la momentul privatizarii, era director la directia de strategie, planificare, dezvoltare. Acesta este acum director general al Petromservice. Marian Tudoroiu - fost director al directiei de resurse umane in Petrom la privatizarea cu OMV este consilier senior la Departamentul de HR. Octavian Stanculet, care, in august 2004, a fost numit director general al departamentului comercial, este, in prezent, consilier senior la Divizia de Marketing. Astfel, in peste trei ani de restructurare, integrare, externalizare si reinternalizare, OMV a reusit sa organizeze Petrom aproape de chipul si asemanarea sa, dar suprapunerea nu este deloc perfecta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu