În intermedieri financiare şi transporturi aeriene se câştigă în medie peste 3.400 lei pe lună
Angajaţii din transporturi aeriene ca piloţii sau stewardesele au avut, în medie, în luna mai a acestui an, salarii cu 50% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a lui 2007, se arată într-un studiu al Insitutului Naţional de Statistică (INS) privind salariul mediu din economie înregistrat în a cincea lună din 2008. De creşteri semnificative au mai beneficat salariaţii din informatică şi cercetare (36%), cei din producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică (29%) şi din industria minieră (25%).
În topul sectoarelor de activitate cu cele mai mari salarii conduc intermedierea financiară şi transporturile aeriene, unde salariul mediu net ajuns la aproximativ 3.600 lei lunar, respectiv 3.400 lei/lună. În schimb, dacă angajaţii din transporturi aeriene au avut creşteri de 50% ale salariului comparativ cu anul trecut, în intermedieri financiare salariile au scăzut cu 10%. Alte domenii de activitate în care salariul mediu net a fost printre cele mai mari din ţară sunt prelucrarea ţiţeiului (2.168 lei), industria minieră (1.884 lei) şi poşta şi telecomunicaţiile (1.761 lei).
Cel mai mic salariu este în industria lemnului
La polul opus se află sectorul prelucrării lemnului şi al produselor din lemn, unde salariul mediu net a fost de numai 697 lei în mai, urmat de industria textilă (705 lei) şi de domeniul hotelier unde s-a câştigat în medie 719 lei lunar. Cu toate acestea, în ultimul an salariile au avut o evoluţie pozitivă, crescând per total cu aproximativ 23%, se arată în studiul INS.
Comparativ cu luna precedentă, în majoritatea activităţilor economice s-au înregistrat scăderi ale salariilor în medie cu 2,7%. Pincipalele cauze sunt, potrivit INS, acordarea primelor de Paşti şi realizarea unei producţii mai mici cu până la 23%, mai ales în industria mijloacelor de transport rutier, pe apă şi prelucrarea ţiţeiului. Chiar dacă acest cifre par semnificative, mai ales în ceea ce priveşte salariul mediu net în unele domenii, tot INS arăta de curând că cei mai mulţi dintre români cheltuie 90% din cât câştigă, în condiţiile în care cea mai importantă sursă de venit a acestora rămâne salariul, cea mai mare parte a acestuia fiind destinată cumpărării alimentelor şi achitării facturilor la utilităţi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu