Cariere - ROMANII, campioni la ore suplimentare: "ROMANII, campioni la ore suplimentare
Romanii sunt europenii care lucreaza cele mai multe ore suplimentare si cele mai multe ore de munca saptamanal, arata un raport Eurofound care a monitorizat timpul de lucru, discriminarea pe criterii de gen si conditiile de munca din perioada 2001-2005 in toate tarile care fac parte din Uniunea Europeana."
Raportul Eurofound - Fundatia europeana pentru imbunatatirea conditiilor de viata si munca - arata ca romanii lucreaza cele mai multe ore suplimentare din Uniunea Europeana. Astfel, aproape 50% dintre barbati si 34% dintre femeile angajate cu norma intreaga din Romania lucreaza peste 48 de ore pe saptamana. Acest lucru inseamna nu numai ca acestia depasesc programul de lucru de opt ore pe zi, timp de cinci zile pe saptamana, dar si numarul maxim de ore suplimentare. Astfel, potrivit art. 111 din Codul Muncii, durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
Imediat dupa Romania, in acest top, se situeaza Grecia, unde 45% dintre barbati si 29% dintre femei lucreaza mai mult de 48 de ore. In ceea ce priveste vecina noastra din sud, Bulgaria, procentele se ridica la 26%, in randul barbatilor, si 17% in randul femeilor, iar in Ungaria 30% pentru barbati si tot 17% pentru femei.
Exista o discrepanta de la tara la tara in ceea ce priveste efectuarea orelor suplimentare. Astfel, Alina Popescu, RIS Manager in cadrul HayGroup crede ca efectuarea orelor suplimentare ar trebui privita din doua perspective. Pe de o parte din perspectiva eficientei angajatilor, iar pe de alta, din perspectiva nevoilor companiei. Din punctul de vedere al angajatorului, cea mai mare probabilitate pentru efectuarea si platirea orelor suplimentare o au companiile din productie, care in anumite perioade sau in lipsa fortei de munca maresc numarul de ore suplimentare.
„Daca privim din perspectiva eficientei angajatilor, in primul rand ar trebui sa ne gandim in ce masura responsabilitatile postului sunt alocate corect, daca ele sunt cunoscute si respectate de angajat si, de asemenea, daca exista un sistem de normare aplicat", precizeaza specialistul de la Hay Group.
Traininguri
Acelasi raport arata ca forta de munca din tarile europene este preocupata de educatie si traininguri pentru obtinerea unui loc de munca si formarea competitivitatii in cadrul companiilor. In 2005, rata totala a participarii la traininguri a fost de 9,7% in EU27. Raportul arata ca in majoritatea statelor membre se intalneste o proportie usor mai ridicata de femei (10,4%) participante la training, comparativ cu barbatii (8,9%).
Suedia (32,1%), Marea Britanie (27,5%) si Danemarca (27,4%) au inregistrat cea mai mare rata de participare la trainiguri, in timp ce Bulgaria (1,3%), Romania (1,6%) si Grecia (1,9%) au cele mai mici procente din Uniune.
Calatorie in interes de serviciu
Sunt persoane care calatoresc mult in interes de serviciu. Daca acest timp care este pierdut pe drum intra la categoria „ore suplimentare", aflam de la Inspectorul General de stat, Mariana Basuc din cadrul Inspectiei Muncii. Ea arata ca delegatia de munca „este o masura temporara, care poate fi luata pe o perioada de pana la 60 de zile, prelungirea fiind posibila, cu acordul salariatului, cu cel mult aceeasi durata". Totodata, aceasta implica acordarea obligatorie, potrivit normelor legale sau contractului de munca, a anumitor drepturi, precum: decontarea cheltuielilor de transport si cazare, plata unei indemnizatii de delegatie-diurna si altele.
„Calatoria in interes de serviciu este parte integranta din anumite posturi si este negociata de angajator si angajat in pachetul salarial", explica Alina Popescu.
Trebuie mentionat faptul ca aceasta „calatorie in interes de serviciu" sau delegatie, potrivit prevederilor art. 43 din Codul Muncii, este definita ca: „exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor sale de serviciu, in afara locului sau de munca".
In cazul delegatiei, se modifica locul obisnuit al muncii, restul elementelor din continutul contractului individual de munca ramanand neschimbate.
Conform prevederilor Hotararii Guvernului nr.1860/2006, pentru salariatii din cadrul companiilor nationale sau societatilor comerciale la care drepturile salariale se acorda prin negociere, drepturile banesti pe perioada delegarii in alta locatie, precum si in cazul deplasarii in cadrul locatiei, in interesul serviciului, se acorda in conditiile prevazute in contractele colective sau individuale de munca.
Mariana Basuc precizeaza ca pe timpul delegarii nu se pot plati ore suplimentare. Persoana aflata in delegatie trebuie sa-si desfasoare activitatea in cadrul programului normal de lucru al companiei in care se efectueaza delegarea.
Daca totusi exista cazuri in care cel delegat a desfasurat activitate peste durata timpului de lucru poate beneficia in compensare de timp liber potrivit conditiilor prevazute in contractele colective de munca/contractul individual de munca negociate sau conform regulamentului intern aplicabil.
48 de ore in UE
La inceputul lunii iunie 2008, tarile membre ale Uniunii Europene au stabilit ca timpul de lucru saptamanal sa fie de 48 de ore. Acest acord va contribui la incheierea unei dispute care dureaza de patru ani intre Marea Britanie si Franta, referitor la reglementarea pietei muncii in cadrul UE. Exista deja o directiva a timpului de lucru in UE - 93/104/EC - care arata ca timpul maxim de lucru saptamanal este de 48 de ore, insa multe tari din Uniune incalca acest acord.
Daca pana la sfarsitul anului, tarile UE nu ajung la un acord in ceea ce priveste adoptarea legislatiei care impune ca timpul de lucru saptamanal sa fie de 48 de ore, Uniunea va da in judecata tarile respective. Cat despre drepturile angajatilor temporari, acestia pot beneficia de tratament egal cu cei permanenti in ceea ce priveste salarizarea si concediile obisnuite.
Campioni mondiali la numarul de zile de concediu pe care le iau anual sunt francezii, arata cotidianul britanic The Telegraph, care citeaza un raport al institutului american Harris Interactive. Studiul arata ca Franta este campioana mondiala la numarul anual de zile libere. Astfel, francezii isi iau in medie 37 de zile de vacanta pe an, iar pe locul doi sunt situati italienii, cu 33 de zile de vacanta. Salariatii din Marea Britanie au parte de 26 de zile libere pe an, iar americanii se afla in coada topului, cu doar doua saptamani de concediu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu