30 octombrie 2008

ORDIN CNAS NR. 617 DIN 13 AUGUST 2007-ACTUALIZAT

Versiune pentru imprimare imprimare redimensioneaza text RSS rss
Curs valutar BNR al Dolarului American in data de 30.10.20082,8546 lei Curs valutar BNR al Euro in data de 30.10.20083,6645 lei
Publicat in 28.10.2008
ORDIN CNAS NR. 617 DIN 13 AUGUST 2007-ACTUALIZAT

pentru aprobarea Normelor metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv asigurat fara plata contributiei, precum şi pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate la Fondul national unic de asigurări sociale de sanatate
Emitent: Casa Naţionale de Asigurări de Sănătate
Publicata in: Monitorul Oficial Nr. 649 din 24 septembrie 2007

Text actualizat în baza actelor normative modificatoare, publicate în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, pana la 17 octombrie 2008:
sageataOrdinul presedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 903/2007
sageataOrdinul presedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 509/2008
sageataOrdinul presedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 754/2008.

Avand în vedere Referatul de aprobare al directorului general nr. DG 3.686 din 7 august 2007,
in temeiul dispozitiilor art. 211 alin. (3), art. 213 alin. (3) şi (4), art. 216, art. 256 - 260, art. 261 alin. (2) şi (4) şi ale art. 281 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sanatatii, cu modificarile şi completarile ulterioare, şi ale art. 7, ale art. 17 alin. (5) şi ale art. 18 pct. 36 din Statutul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 972/2006,

preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate emite urmatorul ordin:

ART. 1
Se aproba Normele metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv asigurat fara plata contributiei, precum şi pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate la Fondul national unic de asigurări sociale de sanatate, prevazute în anexa la prezentul ordin.
ART. 2
Directiile de specialitate ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi casele de asigurări de sanatate vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
La data intrarii în vigoare a prevederilor prezentului ordin se abroga Ordinul presedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 221/2005 pentru aprobarea Normelor metodologice privind contributia de asigurări sociale de sanatate, publicat în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.064 din 28 noiembrie 2005.

ANEXA 1



NORME METODOLOGICE
privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv de asigurat fara plata contributiei, precum şi pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate Fondului national unic de asigurări sociale de sanatate



CAP. 1
Dispozitii generale

ART. 1
(1) Fondul national unic de asigurări sociale de sanatate, denumit în continuare fondul, se constituie din contributii ale persoanelor fizice şi juridice, subventii de la bugetul de stat, precum şi din donatii, sponsorizari, dobanzi, venituri obtinute din exploatarea patrimoniului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, denumita în continuare CNAS, şi al caselor de asigurări de sanatate judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, precum şi al Casei Asigurărilor de Sănătate a Ministerului Transporturilor, Constructiilor şi Turismului şi Casei Asigurărilor de Sănătate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Naţionale şi Autoritatii Judecatoresti, denumite în continuare CAS, precum şi din alte venituri, inclusiv sume din veniturile proprii ale Ministerului Sanatatii Publice, în conditiile legii.
(2) Colectarea contributiilor persoanelor juridice sau fizice care au calitatea de angajator se face de catre Ministerul Economiei şi Finantelor, prin Agentia Naţională de Administrare Fiscala, denumita în continuare ANAF, în contul unic deschis pe seama CNAS, în conditiile legii, cu respectarea dispozitiilor Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, denumit în continuare Codul de procedura fiscala.
(3) Colectarea contributiilor de la persoanele fizice, altele decat cele pentru care colectarea veniturilor se realizeaza de catre ANAF, se face în contul unic deschis pe seama CNAS, prin CAS.
ART. 2
(1) Calitatea de asigurat o au toti cetatenii romani cu domiciliul în tara, precum şi cetatenii straini şi apatrizii care au solicitat şi au obtinut prelungirea dreptului de sedere temporara sau au domiciliul în Romania şi fac dovada platii contributiei la fond, în conditiile legii şi ale prezentelor norme metodologice.
(2) Calitatea de asigurat inceteaza odata cu pierderea dreptului de domiciliu sau de sedere în Romania, cu decesul sau cu declararea judecatoreasca a mortii asiguratului.
(3) Drepturile de asigurare inceteaza dupa 3 luni de la ultima plata a contributiei.
(4) Asiguratii au dreptul la pachetul de servicii medicale de la data inceperii platii contributiei la fond, urmand ca sumele restante sa fie recuperate de CAS şi ANAF, în conditiile legii, inclusiv obligatiile financiare accesorii aplicate pentru creantele bugetare.
(5) Persoanele asigurate din statele cu care Romania a incheiat documente internationale cu prevederi în domeniul sanatatii beneficiaza de servicii medicale şi alte prestatii acordate pe teritoriul Romaniei, în conditiile prevazute de respectivele documente internationale.
(6) Asigurarea sociala de sanatate este facultativa pentru urmatoarele categorii de persoane care nu se incadreaza în prevederile alin. (5):
a) membrii misiunilor diplomatice acreditate în Romania;
b) cetatenii straini şi apatrizii care se afla temporar în tara, fara a solicita viza de lunga sedere;
c) cetatenii romani cu domiciliul în strainatate, care se afla temporar în tara.
(7) Prin sintagma care se afla temporar în tara se intelege vizita, turismul, misiunea, transportul, activitatile sportive, activitatile culturale, stiintifice, umanitare, tratamentul medical de scurta durata sau alte situatii asemanatoare care nu presupun prelungirea unui drept de sedere temporara, efectuate de catre cetatenii romani cu domiciliul în strainatate, precum şi de cetatenii straini şi apatrizi.

CAP. 2
Contributia angajatorului

ART. 3
(1) Angajatorii au obligatia sa calculeze, sa retina şi sa vireze lunar în contul deschis la unitatile teritoriale ale Trezoreriei Statului, în a caror raza sunt luati în evidenta ca platitori de impozite şi taxe, contributia datorata pentru asigurarea sanatatii personalului din unitatea respectiva, raportat la fondul de salarii realizat.
(2) Prin fond de salarii realizat, în sensul prezentelor norme metodologice, se intelege totalitatea sumelor constituite şi utilizate de persoanele fizice şi juridice pentru plata drepturilor salariale sau/si drepturilor asimilate salariilor, asa cum sunt definite în Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile şi completarile ulterioare, denumita în continuare Codul fiscal. Fondul de salarii realizat cuprinde şi veniturile din salarii care, potrivit Codului fiscal, nu sunt impozabile.
(3) *** Abrogat

ART. 4
Contributia angajatorilor se calculeaza asupra tuturor veniturilor din salarii şi asimilate salariilor.

CAP. 3
Contributia asiguratilor

SECTIUNEA 1
Asiguratii care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor

ART. 5
(1) Contributia lunara a persoanelor asigurate se stabileste sub forma unei cote stabilite de lege, aplicata asupra veniturilor din salarii sau a celor asimilate acestora, care sunt supuse impozitului pe venit. Angajatorul are obligatia calcularii, retinerii şi virarii lunare integrale a contributiei datorate de catre persoana asigurata în contul deschis pe seama CNAS la unitatile teritoriale ale Trezoreriei Statului în a caror raza angajatorii sunt luati în evidenta ca platitori de impozite şi taxe.
(2) Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani si/sau în natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate în baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda.
(3) Veniturile asimilate salariilor cuprind orice alte sume sau avantaje de natura salariala ori asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit, asa cum sunt definite de Codul fiscal şi de Normele metodologice de aplicare a acestuia.
(4) Pentru asociatul unic cu indemnizatie lunara inscrisa în declaratia de asigurări sociale, contributia lunara se calculeaza prin aplicarea cotei stabilite de lege asupra indemnizatiei; baza de calcul a contributiei nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, lunar.
(5) Veniturile realizate în baza functiilor de administrator şi director, asa cum sunt definite de Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile şi completarile ulterioare, reprezinta venituri asimilate salariilor asupra carora se calculeaza contributia lunara a persoanei asigurate.
(6) Persoanele care realizeaza venituri din salarii, care, potrivit Codului fiscal, nu sunt impozabile, au obligatia platii contributiei lunare calculate la veniturile salariale realizate. Contributia pentru aceste persoane se retine de catre angajator şi se vireaza prin organele fiscale teritoriale. În acest caz, angajatorul are obligatia de a calcula şi de a vira contributia angajatorului în conditiile art. 3 şi 4.
(7) Prin veniturile prevazute la art. 257 alin. (2^1) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sanatatii, cu modificarile şi completarile ulterioare, se intelege veniturile din salarii care nu se supun impozitului pe venit potrivit Codului fiscal.

SECTIUNEA a 2-a
Asiguratii care realizeaza venituri impozabile din activitati independente

ART. 6
(1) Veniturile realizate de persoanele care desfasoara activitati independente asupra carora se calculeaza contributia sunt veniturile comerciale şi veniturile din profesii libere realizate în mod individual si/sau intr-o forma de asociere fara personalitate juridica.
(2) Sunt considerate venituri comerciale veniturile din fapte de comert ale asiguratilor, asa cum sunt prevazute în Codul fiscal şi în Normele metodologice de aplicare a acestuia.
(3) Constituie venituri din profesii libere veniturile obtinute din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar public, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament în valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfasurate în mod independent, în conditiile legii.
ART. 7
(1) Persoanele care desfasoara activitati independente au obligatia de a vira trimestrial contributia aplicata asupra:
a) venitului net determinat ca diferenta intre venitul brut şi cheltuielile deductibile aferente realizarii venitului, conform prevederilor Codului fiscal, realizate de persoanele care desfasoara activitati independente ale caror venituri sunt determinate pe baza contabilitatii în partida simpla;
b) venitului net determinat ca diferenta intre venitul brut şi cheltuielile deductibile aferente realizarii venitului, determinate pe baza normelor de venit stabilite de Ministerul Economiei şi Finantelor prin nomenclatorul activitatilor pentru care venitul se stabileste pe baza de norme de venit, în cazul persoanelor ale caror venituri sunt determinate pe baza de norme de venit.
(2) În cazul persoanelor care obtin venituri din activitati independente ale caror venituri sunt determinate pe baza de norma de venit şi care beneficiaza de o reducere a normelor de venit, cota stabilita de lege se va aplica la veniturile care se supun impozitului pe venit rezultate din norma redusa, determinata potrivit reglementarilor în vigoare pentru impunerea veniturilor respective.
(3) Pentru veniturile realizate din activitati independente, contributia se plateste de persoana care le realizeaza.
ART. 8
(1) Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente vireaza trimestrial contributia calculata la venitul estimat, pana la data de 15 a ultimei luni din fiecare trimestru.
(2) În cazul în care contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente, la finele anului, inregistreaza pierderi sau realizeaza venituri anuale sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, contributia se calculeaza la nivelul unui salariu de baza minim brut pe tara pentru fiecare luna şi se achita în termenul prevazut la alin. (4).
(3) Prevederile alin. (2) se aplica numai în situatia în care venitul din activitati independente este singurul venit asupra caruia se calculeaza contributia.
(4) Diferentele ramase de achitat, calculate în raport cu decizia de impunere anuala, se platesc în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere, perioada pentru care nu se calculeaza şi nu se datoreaza majorari de intarziere.
(5) La expirarea termenului prevazut la alin. (4), pentru sumele datorate şi ramase neachitate se vor percepe majorari de intarziere conform procedurii instituite prin Codul de procedura fiscala.

SECTIUNEA a 3-a
Asiguratii care realizeaza venituri din agricultura şi silvicultura, persoane fizice care nu au calitatea de angajator şi nu se incadreaza la sectiunea a 2-a

ART. 9
(1) Persoanele care realizeaza venituri din agricultura, potrivit Codului fiscal, cu exceptia persoanelor fizice care au calitatea de angajator sau care realizeaza venituri din activitati independente, au obligatia de a plati contributia asupra acestor venituri.
(2) Contributia pentru veniturile prevazute la alin. (1) se aplica asupra veniturilor care se supun impozitului pe venit.
(3) Persoanele care realizeaza venituri din silvicultura, cu exceptia persoanelor fizice care au calitatea de angajator sau care realizeaza venituri din activitati independente, au obligatia de a plati contributia asupra acestor venituri.
(4) Persoanele care realizeaza venituri de natura celor prevazute la alin. (1) şi (3) vor plati contributia anual, pana la data de 25 a lunii ianuarie a anului urmator celui pentru care se face plata.
(5) Contributia datorata de persoanele care nu fac parte din familiile beneficiare de ajutor social şi care realizeaza venituri din agricultura şi silvicultura sub nivelul salariului de baza minim brut pe tara se stabileste asupra sumei reprezentand o treime din salariul de baza minim brut pe tara, pentru fiecare luna.
(6) Persoanele care realizeaza venituri de natura celor prevazute la alin. (5) vor plati contributia trimestrial, pana la data de 15 a ultimei luni din fiecare trimestru.

SECTIUNEA a 4-a
Asiguratii beneficiari ai indemnizatiei de somaj

ART. 10
(1) Beneficiarii indemnizatiei de somaj sunt asigurati în sistemul asigurărilor sociale de sanatate, iar contributia baneasca lunara se aplica asupra indemnizatiei de somaj şi se suporta din bugetul asigurărilor pentru somaj.
(2) Institutia care administreaza bugetul asigurărilor pentru somaj are obligatia sa calculeze şi sa vireze contributia unitatilor teritoriale ale Trezoreriei Statului, în contul deschis pe seama CNAS.

SECTIUNEA a 5-a
Asiguratii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor, venituri din dividende şi dobanzi, venituri din drepturi de proprietate intelectuala

ART. 11
Persoana asigurata are obligatia platii contributiei asupra veniturilor realizate din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate în mod individual si/sau intr-o forma de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit numai în cazul în care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la art. 257 alin. (2) lit. a) - e) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sanatatii, cu modificarile şi completarile ulterioare, denumita în continuare lege, venituri din salarii care, potrivit Codului fiscal, nu sunt impozabile, precum şi venituri prevazute la art. 213 alin. (2) lit. h) din lege; baza de calcul a contributiei nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, lunar.

ART. 12
(1) Veniturile din cedarea folosintei bunurilor sunt veniturile, în bani si/sau în natura, provenind din cedarea folosintei bunurilor mobile şi imobile, obtinute de proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal, altele decat veniturile din activitati independente.
(2) Contributia pentru veniturile prevazute la alin. (1) se aplica la venitul net din cedarea folosintei bunurilor stabilit prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut determinat potrivit Codului fiscal.
(3) Persoanele care realizeaza venituri de natura celor prevazute la alin. (1) şi daca, pana la data de 31 decembrie a anului în curs, aceste venituri anuale sunt sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, vor plati contributia anual pana la data de 25 a lunii ianuarie a anului urmator, calculata la nivelul a 12 salarii minime brute pe tara.

ART. 13
(1) Veniturile din dividende şi dobanzi prevazute la art. 257 alin. (2) lit. f) din lege reprezinta veniturile din investitii, asa cum sunt definite acestea în Codul fiscal.
#B
(2) Pentru veniturile din dividende care se supun impozitului pe venit, obligatia platii contributiei revine persoanelor fizice beneficiare ale acestor venituri, care vor achita contributia pana la data de 25 a lunii ianuarie a anului urmator celui în care se face plata dividendelor.
(3) Persoanele care realizeaza venituri de natura celor prevazute la alin. (2), dar care pana la data de 31 decembrie a anului în curs nu au incasat aceste venituri sau veniturile de acest fel, incasate anual, sunt sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, vor plati contributia anual pana la data de 25 a lunii ianuarie a anului urmator, calculata la nivelul a 12 salarii minime brute pe tara. Diferentele ramase de achitat, calculate în raport cu dividendele care se platesc dupa data prevazuta pentru plata contributiei, se achita pana la data de 25 a lunii urmatoare celei în care s-a facut plata.
(4) Pentru veniturile realizate din dobanzi, contributia se aplica la veniturile brute şi se vireaza de catre asiguratii care realizeaza astfel de venituri, anual, pana la data de 25 a lunii ianuarie a anului urmator celui de realizare a venitului.
(5) Persoanele care realizeaza venituri de natura celor prevazute la alin. (4) şi daca, pana la data de 31 decembrie a anului în curs, aceste venituri anuale sunt sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, vor plati contributia anual pana la data de 25 a lunii ianuarie a anului urmator, calculata la nivelul a 12 salarii minime brute pe tara.
ART. 14
(1) Veniturile din drepturi de proprietate intelectuala sunt veniturile realizate din valorificarea drepturilor industriale, cum ar fi: inventii, mai putin realizarile tehnice, know-how, marci inregistrate, franciza şi altele asemenea, recunoscute şi protejate prin inscrisuri ale institutiilor specializate, precum şi a drepturilor de autor, inclusiv a drepturilor conexe dreptului de autor.
(2) Pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala (venitul brut din care se scade cheltuiala deductibila prevazuta de Codul fiscal), obligatia platii contributiei revine persoanelor fizice beneficiare ale acestor venituri.
(3) Persoanele care realizeaza venituri de natura celor prevazute la alin. (1) şi daca, pana la data de 31 decembrie a anului în curs, aceste venituri anuale sunt sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, vor plati contributia anual pana la data de 25 a lunii ianuarie a anului urmator, calculata la nivelul a 12 salarii minime brute pe tara.

ART. 15
(1) Prin sintagma alte venituri, prevazuta la art. 257 alin. (2) lit. f) din lege, se intelege alte venituri impozabile prevazute de Codul fiscal, în conditiile în care nu se realizeaza veniturile prevazute la art. 257 alin. (2) lit. a) - e) din lege, veniturile din salarii care, potrivit Codului fiscal, nu sunt impozabile, precum şi veniturile prevazute la art. 213 alin. (2) lit. h) din lege.
(2) Persoanele care realizeaza veniturile prevazute la alin. (1) şi care pana la data de 31 decembrie a anului în curs sunt sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara vor plati contributia anual pana la data de 25 a lunii ianuarie a anului urmator, calculata la nivelul a 12 salarii minime brute pe tara.

ART. 16
(1) Pentru veniturile prevazute la art. 12 - 15 contributia se achita numai în situatia în care persoana asigurata nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la art. 257 alin. (2) lit. a) - e), venituri din salarii care, potrivit Codului fiscal, nu sunt impozabile, precum şi venituri prevazute la art. 213 alin. (2) lit. h) din lege.
(2) În cazul persoanelor care realizeaza în acelasi timp mai multe tipuri de venituri de natura celor prevazute la art. 257 alin. (2) lit. f) din lege, contributia se calculeaza asupra tuturor acestor venituri. Daca aceste venituri cumulate sunt sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, contributia va fi calculata la nivelul a 12 salarii minime brute pe tara.

SECTIUNEA a 6-a
Veniturile realizate din pensii

ART. 17
(1) Pentru pensionari contributia datorata de acestia se aplica numai la veniturile din pensiile care depasesc limita supusa impozitului pe venit prevazuta de Codul fiscal, se calculeaza pentru diferenta dintre cuantumul pensiei şi aceasta limita şi se vireaza odata cu plata drepturilor banesti asupra carora se calculeaza de catre cei care efectueaza plata acestor drepturi.
(2) Contributia pentru veniturile din pensii aflate sub limita sumei neimpozabile din pensii prevazute de Codul fiscal se datoreaza şi se calculeaza incepand cu 1 ianuarie 2009.
(3) Orice platitor de venituri din pensii are obligatia de a calcula lunar contributia aferenta acestui venit şi de a o vira la bugetul fondului, potrivit prevederilor art. 257 alin. (5) lit. a) din lege.
(4) Persoanele care realizeaza în acelasi timp venituri de natura celor prevazute la art. 257 alin. (2) lit. a) - e), art. 257 alin. (2^1) şi la art. 213 alin. (2) lit. h) din lege platesc contributia asupra tuturor acestor venituri.
(5) Persoanele care realizeaza venituri din pensii aflate sub limita sumei neimpozabile din pensii prevazute de Codul fiscal, precum şi venituri impozabile realizate din desfasurarea unor activitati independente care se supun impozitului pe venit platesc contributia pentru aceste din urma venituri la veniturile realizate.

SECTIUNEA a 7-a
Persoanele care beneficiaza de asigurare cu plata contributiei din alte surse

ART. 18
(1) Contributiile pentru persoanele prevazute la art. 213 alin. (2) lit. b) şi e) din lege se stabilesc prin aplicarea cotei prevazute de lege asupra indemnizatiei pentru incapacitate de munca din cauza unui accident de munca sau unor boli profesionale, respectiv asupra indemnizatiei de somaj, şi se suporta din bugetul asigurărilor sociale de stat, respectiv din bugetul asigurărilor de somaj.
(2) Pentru perioada în care indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca din cauza unui accident de munca sau unor boli profesionale nu se suporta din bugetul asigurărilor sociale de stat, angajatorul are obligatia de a plati contributia raportat la fondul de salarii pentru salariatii aflati în aceasta situatie.
(3) Angajatorii vor retine din contributia datorata bugetului asigurărilor sociale de stat sumele calculate potrivit alin. (1).
(4) Contributiile pentru persoanele prevazute la art. 213 alin. (2) lit. g) din lege se stabilesc asupra ajutorului social acordat în conditiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificarile şi completarile ulterioare, şi se suporta de catre bugetele locale.
(5) Contributiile pentru persoanele prevazute la art. 213 alin. (2) lit. a), c), d), f) şi i) din lege se stabilesc prin aplicarea cotei prevazute de lege asupra sumei reprezentand valoarea a doua salarii de baza minime brute pe tara, se suporta din bugetul de stat şi se calculeaza dupa urmatoarea formula:

Salariul de baza minim brutNumarul de zile lucratoare în care s-a
pe tara x 2 x.....% aflat în situatiile prevazute la art. 213
-------------------------sageata sageata x alin. (2) lit. a), c), d), f) şi i) din
Numarul de zile lucratoare din luna pentru care se face calculul
luna în care se face calculul

(6) Contributia persoanelor aflate în concediu pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani şi în cazul copilului cu handicap pana la implinirea varstei de 3 ani, care intra sub incidenta Legii nr. 138/1999 privind salarizarea şi alte drepturi ale personalului militar din institutiile publice de aparare nationala, ordine publica şi siguranta nationala, precum şi acordarea unor drepturi salariale personalului civil din aceste institutii, cu modificarile şi completarile ulterioare, se calculeaza asupra valorii a doua salarii minime brute pe tara, se suporta din aceeasi sursa din care se suporta indemnizatiile şi se vireaza de catre platitorii acestor indemnizatii.
(7) Contributia de asigurări sociale de sanatate nu se datoreaza asupra indemnizatiilor reglementate de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizatiile de asigurări sociale de sanatate, aprobata cu modificari şi completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile ulterioare, cu exceptia contributiei de asigurări sociale de sanatate datorata de angajatori pentru indemnizatiile de asigurări sociale de sanatate suportate din fondurile proprii ale acestora.

ART. 19
(1) În situatia în care persoanele prevazute la art. 213 alin. (1) din lege realizeaza şi alte venituri decat cele pentru care sunt asigurate fara plata contributiei, acestea datoreaza contributia prevazuta de lege pentru aceste venituri.
(2) Persoanele care sunt institutionalizate prin legi speciale şi care realizeaza şi alte venituri decat cele provenite din drepturile banesti acordate de aceste legi, precum şi cele provenite din pensii au obligatia platii contributiei calculate asupra acestor venituri.

SECTIUNEA a 8-a
Documentele justificative privind dobandirea calitatii de asigurat, respectiv de asigurat fara plata contributiei

ART. 20
(1) Dovada calitatii de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sanatate se realizeaza printr-un document justificativ - adeverinta, eliberat de CAS, potrivit fiecarei categorii de persoane, pe baza urmatoarelor documente:
a) pentru copiii în varsta de pana la 18 ani, cu act de identitate sau certificat de nastere, dupa caz;
b) pentru tinerii cu varsta cuprinsa intre 18 şi 26 de ani: act de identitate, declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri din munca, un document din care sa rezulte ca au calitatea de elev sau student;
c) pentru tinerii cu varsta de pana la 26 de ani, care provin din sistemul de protectie a copilului: act de identitate, document care sa ateste ca au fost inclusi intr-un sistem de protectie a copilului, declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri din munca, un document eliberat de primaria din localitatea de domiciliu prin care sa ateste ca nu beneficiaza de ajutor social;
d) pentru sotul, sotia şi parintii aflati în intretinerea unei persoane asigurate: act de identitate, documente care sa ateste relatia de rudenie sau casatoria cu persoana asigurata, declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri proprii, precum şi o declaratie pe propria raspundere a persoanei asigurate prin care aceasta declara ca are în intretinere persoana respectiva;
e) pentru beneficiarii Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în strainatate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificarile şi completarile ulterioare, ai Ordonantei Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de catre regimurile instaurate în Romania cu incepere de la 6 septembrie 1940 pana la 6 martie 1945 din motive etnice, aprobata cu modificari şi completari prin Legea nr. 189/2000, cu modificarile şi completarile ulterioare, ai Legii nr. 44/1994 privind veteranii de razboi, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi vaduvelor de razboi, republicata, cu modificarile şi completarile ulterioare, ai Legii nr. 309/2002 privind recunoasterea şi acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Directiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950 - 1961, cu modificarile şi completarile ulterioare, precum şi persoanele prevazute la art. 3 alin. (1) lit. b) din Legea recunostintei fata de eroii-martiri şi luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989 nr. 341/2004, cu modificarile şi completarile ulterioare: act de identitate, documente doveditoare ca se incadreaza în una dintre categoriile de beneficiari ai acestor legi, declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri impozabile, altele decat cele prevazute de legile speciale sau pensii;
f) pentru persoanele cu handicap: act de identitate, certificat de incadrare intr-un grad de handicap, declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri din munca, pensie sau alte surse, în afara celor prevazute de legea prin care li s-a stabilit aceasta calitate;
g) pentru bolnavii cu afectiuni incluse în programele nationale de sanatate stabilite de Ministerul Sanatatii Publice, pana la vindecarea respectivei afectiuni: act de identitate, adeverinta medicala eliberata de medicul curant sau de medicul coordonator al programului de sanatate, declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri din munca, pensie sau din alte resurse;
h) pentru femeile insarcinate sau lauze: act de identitate, adeverinta medicala, certificat de nastere al copilului - pentru lauze, precum şi declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri sau documente justificative ca realizeaza venituri lunare sub salariul de baza minim brut pe tara;
i) pentru persoanele care se afla în concediu pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani si, în cazul copilului cu handicap, pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, actul de identitate şi decizia emisa de directiile judetene de munca, familie şi egalitate de sanse, respectiv de Directia de Munca, Familie şi Egalitate de Sanse a Municipiului Bucuresti;
j) pentru persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj, actul de identitate şi carnetul si/sau adeverinta eliberate de institutiile care administreaza bugetul asigurărilor pentru somaj;
k) pentru persoanele care sunt returnate sau expulzate ori sunt victime ale traficului de persoane şi se afla în timpul procedurilor necesare stabilirii identitatii, adeverinta eliberata de institutiile din subordinea Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, din care sa rezulte ca se afla în aceasta situatie;
l) pentru persoanele care fac parte dintr-o familie care are dreptul la ajutor social, potrivit Legii nr. 416/2001, cu modificarile şi completarile ulterioare, actul de identitate şi adeverinta eliberata de primaria localitatii de domiciliu, din care sa rezulte ca acestea se incadreaza în categoria persoanelor care au dreptul la ajutor social;
m) pentru persoanele care au calitatea de pensionari, actul de identitate, cuponul mandatului postal de achitare a drepturilor sau talonul de plata prin cont curent personal deschis la o unitate bancara, din luna anterioara, precum şi declaratia pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri impozabile, altele decat cele realizate din pensii. În cazul pierderii acestor documente sau pana la dobandirea lor, calitatea de pensionar poate fi dovedita cu o adeverinta eliberata de institutia platitoare a pensiei;
n) pentru persoanele care se afla în executarea masurilor prevazute la art. 105, 113 şi 114 din Codul penal şi pentru persoanele care se afla în perioada de amanare sau de intrerupere a executarii pedepsei privative de libertate, adeverinta emisa de institutia respectiva sau de institutia în grija careia se afla persoana.
(2) Asiguratul are obligatia de a anunta în termen de 15 zile calendaristice medicul de familie şi CAS despre orice schimbare care poate conduce la modificarea conditiilor de dobandire a calitatii de asigurat fara plata contributiei.
(3) În conditiile în care persoanele beneficiare ale documentului prevazut la alin. (1) nu mai indeplinesc una dintre conditiile în baza carora au beneficiat de asigurarea sociala de sanatate fara plata contributiei sau cu plata contributiei din alte surse, valabilitatea documentului prevazut inceteaza de drept de la acea data.
(3^1) Persoanele incadrate la alin. (1) lit. b), c), d), e), f), g), h) şi m) beneficiaza de adeverinta de asigurat, eliberata de CAS pe baza documentelor prevazute la categoria din care fac parte, daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:
a) nu figureaza în baza de date a CAS, precum şi în baza de date transmisa de ANAF în baza protocolului incheiat cu CNAS, cu venituri impozabile pentru care au obligatia platii contributiei. În situatia în care se constata ca realizeaza astfel de venituri, pentru care platesc contributia curenta sau nu realizeaza venituri la data verificarii, se elibereaza adeverinta de asigurat;
b) în cazul în care persoanele solicitante realizeaza venituri, pentru care nu au inceput plata contributiei, nu se elibereaza adeverinta de asigurat pana ce acestea nu incep sa plateasca contributia curenta.
(4) Procesul de eliberare a adeverintelor care atesta calitatea de asigurat este un proces continuu. Pentru asigurarea accesului liber la pachetul de servicii de baza, persoanele incadrate la alin. (1) lit. a), i), j), k), l) şi m) pot face dovada calitatii de asigurat, pana la obtinerea adeverintei de asigurat, pe baza documentelor la care se face referire în aceste prevederi.
(5) Pentru persoanele care se afla în incapacitate sau imposibilitate de a se deplasa la CAS, eliberarea adeverintelor se face prin corespondenta, pe baza documentelor prevazute la alin. (1) lit. a) - n), comunicate de aceste persoane în copie.
(6) CAS au obligatia de a indeplini orice demers legal potrivit domeniului lor de competenta, astfel incat accesul asiguratilor la pachetul de servicii de baza sa nu fie impiedicat de procesul de eliberare a adeverintelor de asigurat.
#B
ART. 21
Documentul prevazut la art. 20 alin. (1) se elibereaza cu respectarea modelului prevazut în anexa nr. 1 la prezentele norme metodologice şi are urmatoarea perioada de valabilitate:
a) pentru persoanele prevazute la art. 20 alin. (1) lit. a) adeverinta este valabila pana la implinirea varstei de 18 ani; persoanele care fac parte din aceasta categorie se pot prezenta la furnizorii de servicii medicale cu adeverinta prevazuta la art. 20 alin. (1) sau cu actul de identitate (certificat de nastere sau carte de identitate);
b) pentru persoanele prevazute la art. 20 alin. (1) lit. b) adeverinta este valabila pe durata anului scolar sau universitar;
c) pentru persoanele prevazute la art. 20 alin. (1) lit. c), e), f), g), h) şi l) adeverinta este valabila un an de la data emiterii;
d) pentru persoanele prevazute la art. 20 alin. (1) lit. d), k) şi n) adeverinta este valabila 3 luni de la data emiterii;
e) pentru persoanele prevazute la art. 20 alin. (1) lit. i) şi m) adeverinta este valabila 2 ani de la data emiterii;
f) pentru persoanele prevazute la art. 20 alin. (1) lit. j) adeverinta este valabila 6 luni de la data emiterii.

ART. 22
(1) Persoanele care au calitatea de salariat, precum şi coasiguratii acestora vor putea face dovada calitatii de asigurat pe baza adeverintei prevazute la art. 20 alin. (1) sau cu adeverinta eliberata de angajatori, al carei model este prevazut în anexa nr. 1^1. Termenul de valabilitate a adeverintei eliberate de angajatori este de 3 luni de la data emiterii.
(2) CAS elibereaza documente care fac dovada achitarii contributiei şi detinerii calitatii de asigurat pe baza listelor depuse de angajatori, pe baza evidentelor organizate pentru categoriile de persoane prevazute la art. 213 din lege şi pentru categoriile de persoane care realizeaza veniturile prevazute la art. 257 alin. (2) lit. b) - f) şi la art. 259 alin. (9) din lege.

ART. 22^1
Furnizorii de servicii medicale aflati în relatii contractuale cu CAS acorda serviciile din pachetul de servicii medicale de baza persoanelor care fac dovada calitatii de asigurat cu documentele prevazute la art. 20 alin. (4) şi la art. 22 alin. (1).
#B
ART. 23
Persoanele asigurate obligatoriu în sistemul de asigurări sociale de sanatate cu varsta cuprinsa intre 18 şi 26 de ani, daca nu realizeaza venituri din munca şi sunt elevi sau studenti în tara ori în strainatate, beneficiaza de asigurarea de sanatate fara plata contributiei.

SECTIUNEA a 9-a
Alte categorii de persoane asigurate

ART. 24
(1) Pentru persoanele prevazute la art. 214 alin. (2) din lege şi care se asigura facultativ, contributia lunara se calculeaza prin aplicarea cotei stabilite de lege la valoarea a doua salarii de baza minime brute pe tara pentru un pachet de servicii stabilit prin contractul-cadru, incepand cu luna în care s-a facut solicitarea privind asigurarea sociala de sanatate.
(2) Cetatenii straini şi apatrizii care solicita şi obtin prelungirea vizei de lunga sedere în Romania în conditiile legislatiei care reglementeaza regimul strainilor în Romania au obligatia platii contributiei calculate asupra veniturilor impozabile realizate pe teritoriul Romaniei, conform art. 257 alin. (2) din lege, incepand cu data solicitarii.
(3) Cetatenii straini care au obtinut permis de sedere în Romania inainte de intrarea în vigoare a prezentelor norme metodologice au obligatia platii contributiei asupra veniturilor impozabile realizate pe teritoriul Romaniei de la data obtinerii permisului de sedere, cu respectarea termenului de prescriptie a contributiei.
(4) Persoanele mentionate la alin. (2) şi (3), care nu realizeaza venituri impozabile pe teritoriul Romaniei şi care nu fac dovada calitatii de asigurat, vor achita o contributie lunara calculata prin aplicarea cotei stabilite de lege la valoarea unui salariu de baza minim brut pe tara în vigoare la data platii, de la data solicitarii prelungirii dreptului de sedere, respectiv de la data obtinerii permisului de sedere, cu respectarea prevederilor art. 28.
#B
ART. 25
(1) Strainii carora li s-a acordat una dintre formele de protectie prevazute la art. 22 lit. a), b) şi c) din Legea nr. 122/2006 privind azilul în Romania, cu modificarile ulterioare, sunt obligati, pentru a obtine calitatea de asigurat, sa plateasca contributia asupra veniturilor impozabile realizate, incepand cu data obtinerii respectivei forme de protectie.
(2) Strainii carora li s-a acordat, anterior intrarii în vigoare a legislatiei privind integrarea sociala a strainilor care au dobandit o forma de protectie în Romania, una dintre formele de protectie prevazute la art. 22 lit. a), b) şi c) din Legea nr. 122/2006,cu modificarile ulterioare, sunt obligati, pentru a obtine calitatea de asigurat, sa plateasca contributia asupra veniturilor impozabile realizate, incepand cu data intrarii în vigoare a legislatiei privind integrarea sociala a strainilor care au dobandit o forma de protectie în Romania.
(3) În situatia în care nu realizeaza venituri impozabile, persoanele prevazute la alin. (1) şi (2) platesc contributia lunara calculata la un salariu minim brut pe tara în vigoare la data platii, cu respectarea prevederilor art. 28.
#B
(4) Contributia pentru situatiile prevazute la alin. (1) şi (2) se calculeaza de la data ultimei plati a contributiei, respectiv de la data cand plata contributiei era obligatorie, cu respectarea termenului de prescriptie a contributiei, calculandu-se majorari de intarziere.
ART. 26
(1) Pentru lucratorii migranti care îşi pastreaza domiciliul sau resedinta în Romania, contributia lunara la fond se calculeaza la veniturile obtinute din contractele incheiate cu un angajator strain şi care se impoziteaza în Romania.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica în cazul lucratorilor migranti care îşi desfasoara activitatea în statele membre ale Uniunii Europene sau în statele cu care Romania are incheiate acorduri de securitate sociala.
ART. 27
(1) Persoanele asigurate în baza art. 213 alin. (1) lit. b) teza a doua din lege, respectiv sotul, sotia şi parintii fara venituri proprii, aflate în intretinerea unei persoane asigurate, denumite în continuare coasigurati, îşi pastreaza calitatea de asigurat şi drepturile care decurg din aceasta numai în perioada în care persoana în a carei intretinere se afla are calitatea de asigurat.
(2) Coasiguratii nu pot avea la randul lor coasigurati în baza art. 213 alin. (1) lit. b) teza a doua din lege.

SECTIUNEA a 10-a
Persoanele care au obligatia de a se asigura şi nu pot dovedi plata contributiei

ART. 28
Persoanele care au obligatia de a se asigura şi nu pot dovedi plata contributiei sunt obligate pentru a obtine calitatea de asigurat sa achite contributia legala pe ultimele 6 luni, daca nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale. Contributia în acest caz se calculeaza la salariul minim brut pe tara în vigoare la data platii, calculandu-se majorari de intarziere. Nivelul majorarilor de intarziere este cel în vigoare la data platii.
Exemplu de calcul pentru aceasta situatie: O persoana avea obligatia sa plateasca contributia de asigurări sociale de sanatate, dar nu a realizat venituri impozabile pe perioada termenului de prescriptie, respectiv pe ultimii 5 ani. La data de 1 august 2007 se adreseaza casei de asigurări de sanatate pentru a obtine calitatea de asigurat. În urma verificarilor casa de asigurări de sanatate constata ca, în termenul de prescriptie, respectiv 1 august 2002 - 1 august 2007, aceasta persoana nu a realizat venituri impozabile. Pentru a beneficia de pachetul de servicii de baza are obligatia sa plateasca contributia pe 6 luni (1 februarie 2007 - 31 iulie 2007), calculata la nivelul salariului de baza minim brut pe tara în vigoare la data platii, precum şi majorari de intarziere la nivelul în vigoare la data platii. Data de la care incepe sa curga perioada de 6 luni incepe de la data de 1 august 2007. Dupa efectuarea acestei plati persoana în cauza are obligatia platii lunare a contributiei la fond, calculata la nivelul salariului de baza minim brut pe tara, daca nu realizeaza venituri impozabile.
ART. 29
Persoanele care au obligatia de a se asigura şi nu pot dovedi plata contributiei sunt obligate pentru a obtine calitatea de asigurat sa achite pe intreaga perioada a termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale contributia legala lunara calculata asupra veniturilor impozabile realizate şi obligatiile fiscale accesorii de plata prevazute de Codul de procedura fiscala, daca au realizat venituri impozabile pe toata aceasta perioada.
ART. 30
(1) Persoanele care au obligatia de a se asigura şi nu pot dovedi plata contributiei sunt obligate pentru a obtine calitatea de asigurat sa achite atat contributia legala lunara şi obligatiile fiscale accesorii prevazute la art. 28 pentru perioada în care au realizat venituri impozabile, cat şi contributia legala lunara, precum şi majorarile de intarziere prevazute la art. 28 sau, dupa caz, obligatiile fiscale accesorii, pentru perioada în care nu au fost realizate venituri impozabile pe o perioada mai mare de 6 luni.
(2) Dispozitiile alin. (1) se aplica situatiilor în care în cadrul termenelor de prescriptie exista atat perioade în care s-au realizat venituri impozabile, cat şi perioade în care nu s-au realizat astfel de venituri. În cazul în care perioada în care nu s-au realizat venituri impozabile este mai mica de 6 luni, se achita contributia legala lunara proportional cu perioada respectiva, inclusiv majorarile de intarziere şi obligatiile fiscale accesorii, dupa caz. Nivelul majorarilor de intarziere este cel în vigoare la data platii.
Exemplu de calcul nr. 1 pentru aceasta situatie: O persoana avea obligatia sa plateasca contributia de asigurări sociale de sanatate, dar pe perioada termenului de prescriptie, respectiv pe ultimii 5 ani, a avut perioade în care a realizat venituri impozabile şi perioade în care nu a realizat venituri impozabile şi nu a achitat contributia la fond pentru niciuna dintre aceste perioade. La data de 1 august 2007 se adreseaza casei de asigurări de sanatate pentru a obtine calitatea de asigurat. În urma verificarilor casa de asigurări de sanatate constata ca, în termenul de prescriptie, respectiv 1 august 2002 - 1 august 2007, aceasta persoana a realizat venituri impozabile în anii 2002, 2003, 2004, 2005 şi 2006. În anul 2007 nu a realizat venituri impozabile în perioada 1 ianuarie 2007 - 1 august 2007. Pe toata perioada termenului de prescriptie, 1 august 2002 - 1 august 2007, persoana în cauza nu si-a achitat contributia la fond. Pentru a obtine calitatea de asigurat la data care a facut aceasta cerere, respectiv 1 august 2007, persoana are urmatoarele obligatii:
sageatapentru perioada în care a realizat venituri impozabile are obligatia platii contributiei calculate la aceste venituri, inclusiv majorari de intarziere şi obligatii fiscale accesorii;
sageatapentru perioada în care nu a realizat venituri impozabile are obligatia platii contributiei lunare calculate la salariul minim brut pe tara pe o perioada de 6 luni, cu majorari de intarzieri calculate pe aceasta perioada incepand cu 1 august 2007.
Exemplu de calcul nr. 2 pentru aceasta situatie: O persoana avea obligatia sa plateasca contributia de asigurări sociale de sanatate, dar, pe perioada termenului de prescriptie, respectiv pe ultimii 5 ani, a avut atat perioade în care a realizat venituri impozabile, cat şi perioade în care nu a realizat venituri impozabile, neachitand contributia la fond pentru niciuna dintre aceste perioade. La data de 1 august 2007 se adreseaza casei de asigurări de sanatate pentru a obtine calitatea de asigurat. În urma verificarilor, casa de asigurări de sanatate constata ca, în termenul de prescriptie, respectiv 1 august 2002 - 1 august 2007, aceasta persoana a realizat venituri impozabile în anii 2003, 2004, 2005, 2006, precum şi în anul 2007, pana la 31 martie 2007. În anul 2002, în perioada 1 august - 31 decembrie 2002 (5 luni), şi în anul 2007, în perioada 1 aprilie - 1 august 2007 (4 luni), nu a realizat venituri impozabile. Pe toata perioada termenului de prescriptie, 1 august 2002 - 1 august 2007, persoana în cauza nu si-a achitat contributia la fond. Pentru a obtine calitatea de asigurat la data la care a facut aceasta cerere, respectiv 1 august 2007, persoana are urmatoarele obligatii:
sageatapentru perioada în care a realizat venituri impozabile are obligatia platii contributiei calculate la aceste venituri, inclusiv obligatii fiscale accesorii;
sageatapentru perioada în care nu a realizat venituri impozabile are obligatia platii contributiei lunare calculate la salariul minim brut pe tara pe o perioada de 6 luni, inclusiv obligatii fiscale accesorii, dupa cum urmeaza. Cele 6 luni vor fi compuse din urmatoarele perioade:
sageata4 luni din anul 2007, pentru care se va plati contributia calculata la nivelul salariului de baza minim brut pe tara în vigoare la data platii, precum şi majorari de intarziere la nivelul în vigoare la data platii, calculate pana la 1 august 2007;
sageata2 luni din anul 2002 (decembrie şi noiembrie), pentru care se va plati contributia calculata la nivelul salariului de baza minim brut pe tara în vigoare la data platii, precum şi obligatii fiscale accesorii calculate în perioada 1 noiembrie 2002 - 1 august 2007.

ART. 31
(1) Pentru situatiile prevazute la art. 28 - 30, termenele de prescriptie privind obligatiile fiscale se calculeaza incepand cu data primei solicitari de acordare a serviciilor medicale, la notificarea CAS sau la solicitarea persoanelor în vederea dobandirii calitatii de asigurat, dupa caz.
(2) *** Abrogat

CAP. 4
Constituirea fondului

ART. 32
(1) Persoanele juridice şi persoanele fizice, în calitate de angajator, care, potrivit legii, au obligatia de plata catre fond, declara aceste obligatii la organele fiscale teritoriale la care sunt luate în evidenta ca platitori de impozite şi taxe. Listele nominale cu salariatii se depun lunar, pana la data de 25 a lunii curente pentru luna anterioara, la casele de asigurări de sanatate la care acestia au optat, potrivit modelului prevazut în anexa nr. 2 la prezentele norme metodologice.
(2) Listele nominale se depun la casele de asigurări de sanatate şi de catre directiile de asistenta sociala pentru familiile persoanelor care beneficiaza de ajutor social în baza Legii nr. 416/2001, cu modificarile şi completarile ulterioare, directiile judetene de munca şi protectie sociala, respectiv de Directia de Munca şi Protectie Sociala a Municipiului Bucuresti, pentru persoanele asigurate în baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei în vederea cresterii copilului, aprobata cu modificari şi completari prin Legea nr. 7/2007, precum şi de agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca, pentru persoanele beneficiare ale indemnizatiei de somaj. Titularii ajutorului social, persoanele beneficiare de indemnizatie pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani, respectiv beneficiarii de indemnizatie de somaj vor fi inscrisi pe anexa nr. 2a), iar coasiguratii acestora vor fi inscrisi pe anexa nr. 2b).
(3) *** Abrogat
(4) Persoanele fizice asigurate pe baza de contract de asigurare de sanatate, altele decat cele pentru care colectarea contributiei se realizeaza de ANAF, declara obligatiile catre fond, potrivit declaratiilor-model prevazute în anexa nr. 5 la prezentele norme metodologice. Declaratiile privind obligatiile la fond se depun la casele de asigurări de sanatate cu care persoana fizica asigurata a incheiat contractul de asigurare.
(5) Persoanele juridice care au în derulare conventii de esalonare la plata a contributiilor la asigurările sociale de sanatate pot depune listele prevazute la alin. (1) fara evidentierea obligatiilor de plata şi fara a fi insotite de dovada platii, daca se afla în perioadele în care efectueaza plata obligatiilor de plata curente în cel mult 90 de zile de la data scadentei, impreuna cu majorarile de intarziere. Persoanele juridice aflate în aceasta situatie vor depune şi un document care sa ateste valabilitatea conventiei de esalonare.
(6) Persoanele juridice care au solicitat compensarea contributiilor la asigurările sociale de sanatate cu sumele negative de taxa pe valoare adaugata cu optiune de rambursare vor depune listele prevazute la alin. (1), insotite de decizia de rambursare a taxei pe valoarea adaugata eliberata de organele fiscale teritoriale.

ART. 33
(1) Listele privind evidenta nominala a asiguratilor şi a obligatiilor de plata catre fond, semnate şi stampilate, se vor depune la CAS pe suport hartie şi în format electronic. Raportarea în format electronic, insotita de o semnatura electronica agreata de ambele parti, se poate transmite on-line, urmata de trimiterea datelor pe suport hartie semnat şi stampilat.

(2) Conditii tehnice standard pentru formatul electronic:
a) declaratiile în format electronic vor contine 3 fisiere în structura DBF, care vor avea în mod obligatoriu urmatoarele denumiri şi continuturi:
sageata1a_LLAA_CUI. dbf [anexa nr. 2a) la prezentele norme metodologice] şi va contine datele aferente asiguratilor;
sageata1b_LLAA_CUI. dbf [anexa nr. 2b) la prezentele norme metodologice] şi va contine datele aferente coasiguratilor;
sageata1c_LLAA_CUI. dbf [anexa nr. 2c) la prezentele norme metodologice] şi va contine datele aferente angajatorului,
unde:
sageataLL reprezinta luna pentru care se face raportarea;
sageataAA reprezinta ultimele doua cifre ale anului pentru care se face raportarea;
sageataCUI reprezinta codul unic de identificare;
b) denumirea campurilor date, tipul şi ordinea acestora din structurile fisierelor sunt obligatorii;
c) structura DBF a fisierelor de raportare, aprobata prin ordin al presedintelui CNAS, precum şi lista caselor de asigurări de sanatate care pot primi raportarile on-line se publica pe pagina web a CNAS, la adresa www.cnas.ro.

ART. 34
(1) Persoanele juridice sau fizice care au calitatea de angajator au obligatia de a calcula şi de a retine contributia în conformitate cu prevederile legii şi ale prezentelor norme metodologice. Contributia se vireaza la termenele de plata stabilite prin Codul de procedura fiscala.
(2) *** Abrogat
(3) Angajatorii au obligatia de a depune lunar listele nominale prevazute la art. 32 alin. (1), indiferent de termenul de plata a contributiei stabilit prin Codul de procedura fiscala.

CAP. 5
Executarea silita a creantelor datorate fondului de catre persoanele fizice, altele decat cele pentru care colectarea veniturilor se face de ANAF

ART. 35
(1) În conformitate cu art. 215 alin. (3) din lege şi art. 81 din Codul de procedura fiscala, pentru obligatiile de plata fata de fond ale persoanelor fizice care se asigura pe baza de contract de asigurare, altele decat cele pentru care colectarea veniturilor se face de ANAF, titlul de creanta il constituie, dupa caz, declaratia prevazuta la art. 32 alin. (4), decizia de impunere emisa de organul competent al CAS, precum şi hotararile judecatoresti privind debite datorate fondului. Decizia de impunere poate fi emisa de organul competent al CAS şi pe baza informatiilor primite pe baza de protocol de la ANAF.
(2) Titlul de creanta prevazut la alin. (1) devine titlu executoriu la data la care creanta bugetara este scadenta prin expirarea termenului de plata prevazut de lege.
ART. 36
CNAS, prin CAS sau persoane fizice ori juridice specializate, procedeaza la aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor cuvenite bugetului fondului şi a majorarilor de intarziere datorate de persoanele fizice, altele decat cele pentru care colectarea se realizeaza de catre ANAF, potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala şi ale prezentelor norme metodologice.
ART. 37
La nivelul caselor de asigurări de sanatate se constituie compartimente organizate distinct, în cadrul carora se organizeaza şi functioneaza activitatea de executare silita a creantelor prevazute la art. 36.
ART. 38
(1) Personalul compartimentelor constituite conform art. 37, abilitate sa duca la indeplinire masurile asiguratorii şi sa efectueze procedura de executare silita, imputernicit prin decizie a presedintelui-director general, indeplineste o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat, primind în acest sens o legitimatie speciala.
(2) Executorul este imputernicit în fata debitorului şi a tertilor prin legitimatia de executor, conform modelului prevazut în anexa nr. 6 la prezentele norme metodologice, şi delegatia emisa de CAS.
ART. 39
(1) Personalul imputernicit, abilitat sa duca la indeplinire masurile asiguratorii şi sa efectueze procedura de executare silita, are urmatoarele atributii principale:
a) identifica, în baza evidentei pe platitori, persoanele fizice, si/sau declaratiile facute, precum şi alte documente intocmite de organele de specialitate, debitorii fondului;
b) intocmeste şi comunica debitorului somatia de plata şi titlul executoriu ca prim act de executare silita;
c) tine evidenta titlurilor executorii în Registrul de evidenta a debitorilor supusi executarii silite;
d) inscrie debitul în evidenta nominala proprie, în temeiul titlului executoriu;
e) intocmeste dosarul debitorului care urmeaza sa fie executat silit;
f) solicita compartimentelor de evidenta a populatiei, organelor de politie şi altor institutii care detin astfel de informatii elementele necesare în vederea identificarii debitorului;
g) face cercetari, prin mijloace proprii, pentru identificarea domiciliului sau a veniturilor şi bunurilor urmaribile ale debitorului;
h) aplica masuri de executare silita asupra tuturor bunurilor urmaribile, mobile şi imobile, proprietate a debitorului, precum şi asupra veniturilor şi disponibilitatilor banesti ale acestuia, în limita valorii necesare realizarii creantei la fond, a accesoriilor aferente şi cheltuielilor de executare silita;
i) solicita informatii de la organele administratiei publice centrale ori locale sau de la orice persoane juridice ori fizice pentru derularea eficienta a procedurii de executare silita;
j) sesizeaza organul de executare silita al altei CAS, daca bunurile urmaribile se afla în afara razei sale de competenta;
k) aplica modalitatile de executare silita, potrivit legii, în baza titlurilor executorii transmise de alte case de asigurări de sanatate;
l) aplica, dupa caz, succesiv sau concomitent, toate modalitatile de executare silita (poprire, executare silita mobiliara, executare silita imobiliara) pana la realizarea creantei;
m) solicita unitatilor bancare, respectand normele privind secretul bancar, informatiile necesare în vederea urmaririi debitelor prin luarea de masuri de indisponibilizare a sumelor aflate în contul debitorului, în cuantumul necesar pentru achitarea sumelor datorate pentru care s-a infiintat poprirea;
n) intocmeste adresa de infiintare a popririi şi o comunica bancii/bancilor la care debitorul are deschise conturi;
o) desfasoara, daca este necesar pentru recuperarea la timp a creantei, executarea silita prin poprire concomitent asupra tuturor conturilor debitorului;
p) ia masuri de valorificare a bunurilor mobile şi a bunurilor imobile supuse executarii silite, potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala;
r) urmareste situatia debitorilor declarati în stare de insolvabilitate pe toata durata prescriptiei dreptului de a cere executarea silita, inclusiv în cazul în care cursul acesteia este suspendat sau intrerupt, procedand potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala, referitoare la compensarea, restituirea şi scaderea pentru cauze de insolvabilitate a obligatiilor bugetare;
s) procedeaza la incetarea procedurii de executare silita, potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala.
(2) Pentru activitatea de colectare a contributiilor realizata de CAS, acestea vor utiliza formularele utilizate în domeniul colectarii creantelor fiscale adaptate la situatia proprie.

ART. 40
În exercitarea atributiilor ce le revin, pentru aplicarea procedurilor de executare silita, executorii procedeaza potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala.

CAP. 6
Dispozitii finale

ART. 41
(1) În cazul platilor în numerar efectuate de persoanele fizice, obligatia la fond se considera platita la data inscrisa în documentul de plata eliberat de organele sau persoanele abilitate ale caselor de asigurări.
(2) Pentru neachitarea la termenul de scadenta de catre angajatorii şi asiguratii care au obligatia platii contributiei, acestia datoreaza dupa acest termen majorari de intarziere, potrivit prevederilor legale în materie de colectare a creantelor fiscale.
(3) Termenul de prescriptie a dreptului de stabilire, a dreptului de a cere executarea silita şi a dreptului de a cere compensarea sau restituirea contributiei se stabileste în acelasi mod cu cel prevazut pentru obligatiile fiscale.
(4) Persoanele care inregistreaza restante la plata contributiei lunare, trimestriale sau anuale de asigurări sociale de sanatate, în termenul de prescriptie prevazut la alin. (3), beneficiaza numai de pachetul minimal de servicii pana la plata contributiei în conditiile art. 28 - 31. Diminuarea are loc dupa 3 luni de la ultima plata a contributiei datorata fondului.
(4^1) Persoanele prevazute la alin. (4) care incep sa plateasca contributia curenta la fond au dreptul la pachetul de baza de servicii medicale de la data inceperii platii contributiei, urmand ca sumele restante sa fie recuperate de CAS şi ANAF, în conditiile legii şi ale prezentelor norme metodologice, inclusiv accesoriile aplicate pentru creantele bugetare.
(5) În situatia în care persoanele care sunt asigurate fara plata contributiei sau cu plata contributiei din alte surse nu mai indeplinesc conditiile pentru a fi incadrate în una dintre aceste categorii, documentul prevazut la art. 20 îşi inceteaza de drept valabilitatea, iar aceste persoane beneficiaza numai de pachetul minimal de servicii pana la plata contributiei în conditiile art. 28 - 31. Diminuarea are loc dupa 3 luni de la pierderea calitatii de asigurat fara plata contributiei sau cu plata contributiei din alte surse.

ART. 42
(1) Constatarea contraventiilor şi aplicarea sanctiunilor prevazute la art. 305 şi 306 din lege, precum şi constatarea, controlul, colectarea şi solutionarea contestatiilor pentru contributiile datorate de persoanele juridice şi persoanele fizice care au calitatea de angajator se realizeaza de Ministerul Economiei şi Finantelor şi de unitatile sale subordonate, care au şi calitatea de creditor bugetar.
(2) Controlul, colectarea şi solutionarea contestatiilor, precum şi constatarea contraventiilor şi aplicarea sanctiunilor prevazute la art. 305 şi 306 din lege, pentru persoanele fizice, altele decat cele pentru care colectarea contributiei se realizeaza de catre ANAF, se efectueaza de catre CAS, prin compartimentele de specialitate.

ART. 43
În aplicarea prevederilor art. 306 - 309 din lege, se va utiliza formularul-model prevazut în Ordinul presedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 178/2008 pentru aprobarea Normelor metodologice privind activitatea structurilor de control din cadrul sistemului de asigurări sociale de sanatate, publicat în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 280 din 10 aprilie 2008.

ART. 44
(1) Evidenta asiguratilor la nivelul CAS se realizeaza pe baza codului numeric personal.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), persoanele carora nu li s-a atribuit codul numeric personal de catre organele de specialitate ale Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, dar care trebuie luate în evidenta de catre casele de asigurări de sanatate, li se atribuie în acest sens un numar unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sanatate.
(3) Pentru categoriile de persoane prevazute la alin. (2) adeverinta de asigurat se elibereaza pe baza numarului unic de identificare atribuit în sistemul de asigurări sociale de sanatate.
(4) Numarul de identificare mentionat la alin. (2) se compune dupa urmatoarea formula:
a) cuprinde 13 caractere numerice;
b) primul caracter este 1, 2, 3 sau 4, în functie de sexul persoanei şi de secol (1 pentru persoane de sex masculin nascute inainte de anul 2000, 2 pentru persoane de sex feminin nascute inainte de anul 2000, 3 pentru persoane de sex masculin nascute dupa anul 2000, 4 pentru persoane de sex feminin nascute dupa anul 2000);
c) urmatoarele doua caractere reprezinta ultimele doua cifre ale anului de nastere;
d) urmatoarele doua caractere reprezinta luna nasterii;
e) urmatoarele doua caractere reprezinta ziua nasterii;
f) urmatoarele doua caractere reprezinta numarul de identificare al CAS;
g) urmatoarele 3 caractere reprezinta numarul de evidenta al persoanei;
h) ultima cifra reprezinta cifra de control.
Numarul de identificare al CAS:
_______
| Codul |Judetul|
| judetului | |
|_|_____|
| 53| Alba |
|_|_____|
| 54| Arad |
|_|_____|
| 55| Arges |
|_|_____|
| 56| Bacau |
|_|_____|
| 57| Bihor |
|_|_____|
| 58| Bistrita |
|_|_____|
| 59| Botosani |
|_|_____|
| 60| Brasov|
|_|_____|
| 62| Braila|
|_|_____|
| 63| Buzau |
|_|_____|
| 64| Caras-Severin |
|_|_____|
| 65| Cluj |
|_|_____|
| 66| Constanta |
|_|_____|
| 67| Covasna |
|_|_____|
| 68| Dambovita |
|_|_____|
| 69| Dolj |
|_|_____|
| 70| Galati|
|_|_____|
| 71| Gorj |
|_|_____|
| 72| Harghita |
|_|_____|
| 73| Hunedoara |
|_|_____|
| 74| Ialomita |
|_|_____|
| 75| Iasi |
|_|_____|
| 76| Giurgiu |
|_|_____|
| 77| Maramureş |
|_|_____|
| 78| Mehedinti |
|_|_____|
| 79| Mures |
|_|_____|
| 81| Neamt |
|_|_____|
| 82| Olt |
|_|_____|
| 83| Prahova |
|_|_____|
| 84| Satu Mare |
|_|_____|
| 85| Salaj |
|_|_____|
| 86| Sibiu |
|_|_____|
| 87| Suceava |
|_|_____|
| 88| Teleorman |
|_|_____|
| 89| Timis |
|_|_____|
| 90| Tulcea|
|_|_____|
| 91| Vaslui|
|_|_____|
| 92| Valcea|
|_|_____|
| 93| Vrancea |
|_|_____|
| 94| Calarasi |
|_|_____|
| 95| Bucuresti |
|_|_____|
| 96| Ilfov |
|_|_____|
| 97| CAS OPSNAJ|
|_|_____|
| 98| CAS MTCT |
|_|_____|

Exemplu: un cetatean din Republica Ungaria, barbat şi nascut la 14 mai 1970, care îşi desfasoara activitatea la o firma din Romania şi care nu are domiciliul sau resedinta în Romania, dar contribuie la fond ca urmare a activitatii desfasurate, trebuie luat în evidenta de CAS Arad şi va avea un numar de identificare în sistemul de asigurări sociale de sanatate dupa cum urmeaza: 1700514540011.

ANEXA 1
la normele metodologice



CASA DE ASIGURARI DE SANATATE
.............................
Nr. de inregistrare.........

ADEVERINTA DE ASIGURAT



Prin prezenta se certifica ca domnul/doamna.............................., CNP......................, act de identitate....... seria.... nr.........., eliberat de............. la data de........, cu domiciliul in.............., str............... nr....., bl....., ap....., sector/judet..............., are calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sanatate din Romania.
Prezenta adeverinta are o perioada de valabilitate de...... luni/ani de la data emiterii.
Valabilitatea prezentei adeverinte*) inceteaza de drept de la data la care persoana mai sus mentionata nu mai indeplineste una dintre conditiile în baza carora beneficia de asigurarea de sanatate fara plata contributiei sau cu plata contributiei din alte surse.

Preşedinte - director general,

------------
*) Mentiune valabila numai pentru adeverintele emise pentru categoriile de persoane prevazute la art. 213 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sanatatii, cu modificarile şi completarile ulterioare.

ANEXA 1^1
la normele metodologice



Denumirea angajatorului.................................
Cod fiscal (CUI/CNP angajator/persoana fizica)..........
Nr. de inregistrare la registrul comertului.............

ADEVERINTA



Prin prezenta se certifica faptul ca domnul/doamna......................., CNP...................., act de identitate...... seria......... nr........, eliberat de............ la data de............, cu domiciliul in..........., str.................... nr...., bl..., ap..., sectorul/judetul..........., are calitatea de salariat şi i s-a retinut şi virat lunar contributia pentru asigurările sociale de sanatate, potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sanatatii, cu modificarile şi completarile ulterioare.
Persoana mai sus mentionata figureaza în evidentele noastre cu urmatorii coasigurati (sot/sotie, parinti, aflati în intretinere):
1. Nume, prenume,............................. CNP......................
2. Nume, prenume,............................. CNP......................
3. Nume, prenume,............................. CNP......................
Prezenta adeverinta are o perioada de valabilitate de 3 luni de la data emiterii.
Sub sanctiunile aplicate faptei de fals în acte publice, declar ca datele din adeverinta sunt corecte şi complete.

Reprezentant legal

ANEXA 2a)
la normele metodologice


_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Denumirea angajatorului.................... |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
Cod fiscal (CUI/CNP angajator/ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
persoana fizica)...........................|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
Nr. de inregistrare la registrul _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
comertului.................................|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

LISTA*)
nominala cuprinzand persoanele asigurate pentru care se plateste contributia de asigurări sociale de sanatate



_ _ _ _ _ _
|_|_|_|_|_|_|
Z Z L L A A

_____
| CNP | Numele| Prenumele| Categoria | Suma| Suma | Data | Data|
| | | | de asigurat| datorata| totala | angajarii| plecarii|
| | | |**) | - lei - | virata | | |
| | | || | - lei -| | |
|______|_______||__|_________|________||_________|
| | | || || | |
|______|_______||__|_________|________||_________|
|TOTAL:| | || || | |
|______|_______||__|_________|________||_________|

Reprezentant legal,
. ..................

------------
*) Se depune lunar la casele de asigurări de sanatate, în termen de 25 de zile de la expirarea perioadei pentru care se datoreaza contributiile.
**) Se va mentiona categoria de salariat: S - salariat, CM - concedii medicale în baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizatiile de asigurări sociale de sanatate, aprobata cu modificari şi completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile ulterioare, AM - accident de munca, CT - cenzori, membri în consiliul de administratie, alte categorii de persoane care realizeaza venituri asimilate salariilor, SOM - somer, CIC - concediu de crestere a copilului pana la varsta de 2 ani, DIS - persoana disponibilizata cu plati compensatorii acordate în baza în baza unor acte normative, DCM - persoana disponibilizata cu plati compensatorii acordate în baza contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, TAS - persoana beneficiara de ajutor social acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificarile şi completarile ulterioare, SCS - salariat care nu are domiciliu sau resedinta în Romania (numai pentru persoanele care intra în campul personal de aplicare al regulamentelor CEE nr. 1.408/71 şi 574/72).

ANEXA 2b)
la normele metodologice



_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Denumirea angajatorului.................... |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
Cod fiscal (CUI/CNP angajator/ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
persoana fizica)...........................|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
Nr. de inregistrare la registrul _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
comertului.................................|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

LISTA*)
nominala cuprinzand persoanele aflate în intretinerea asiguratilor pentru care se plateste contributia de asigurări sociale de sanatate



_ _ _ _ _ _
|_|_|_|_|_|_|
Z Z L L A A

__
| CNP angajat | Persoane coasigurate |
| |____|
| | CNP | Numele | Prenumele | Tipul**) |
|_______|_____|__|_____|__|
| | || ||
|_______|_____|__|_____|__|

Reprezentant legal,
. ..................

------------
*) Se depune lunar la casele de asigurări de sanatate, în termen de 25 de zile de la expirarea perioadei pentru care se datoreaza contributiile.
**) Se va mentiona categoria de coasigurat (S - sot/sotie, P - parinti).

ANEXA 2c)
la normele metodologice



_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Denumirea angajatorului.................... |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
Cod fiscal (CUI/CNP angajator/ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
persoana fizica)...........................|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
Nr. de inregistrare la registrul _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
comertului.................................|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

CENTRALIZATOR*)
referitor la obligatiile de plata ale angajatorului la F.N.U.A.S.S.



_ _ _ _ _ _
|_|_|_|_|_|_|
Z Z L L A A

_____
| Casa de Asigurări| Contributia angajatorului | Contributia asiguratilor |
| de Sănătate**) |_________|_________|
| | Suma datorata | Suma totala | Suma datorata | Suma totala |
| | | virata | | virata |
| |sageatalei -| - lei - | - lei - | - lei - |
|________|_____|___|_____|___|
| | | | | |
|________|_____|___|_____|___|
| | | | | |
|________|_____|___|_____|___|
| | | | | |
|________|_____|___|_____|___|
| TOTAL: | | | | |
|________|_____|___|_____|___|

Reprezentant legal,
. ..................

------------
*) Se depune lunar la casele de asigurări de sanatate, în termen de 25 de zile de la expirarea perioadei pentru care se datoreaza contributii.
**) Se vor inscrie toate casele de asigurări de sanatate alese în mod liber de salariati.

ANEXA 3 *** Abrogata
la normele metodologice



ANEXA 4 *** Abrogata
la normele metodologice



ANEXA 5 *1)
la normele metodologice

*1) Anexa nr. 5 este reprodusa în facsimil.



DECLARATIE*
Privind obligatiile de constituire şi plata la Fondul National Unic de Asigurări Sociale de Sănătate datorate de alte persoane decat cele care desfasoara activitate în baza unui contract individual de munca



Nr. |_|_|_|_|_|_|_| Din ziua |_|_|, Luna |_|_|, Anul |_|_|_|_|
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Perioada/an |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
_ _
DECLARATIE initiala |_| rectificativa |_|**

Nume Prenume
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
B.I./C.I. Seria |_|_|_|_| Nr. |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Eliberat de |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| La data |_|_|_|_|_|_|
Z Z L L A A
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
C.N.P. |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

Adresa:
LocalitateStr.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

Nr.Bloc.Sc. Ap. Sector
_ _ _ __ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ __ _ _ _ _ _ _ _
|_|_|_|_| |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| |_|_|_|_| |_|_|_|_|_|_|_|_|
Telefon|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

Conturi bancare:
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

Banci:
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

Contributia la F.N.U.A.S.S. potrivit Legii nr. 95/2006
_
A. |_| Persoane ale caror venituri sunt impuse pe baza venitului efectiv
_ realizat
B. |_| Persoane care realizeaza venituri din agricultura şi silvicultura sub
_ nivelul salariului de baza minim brut pe tara
C. |_| Persoane ale caror venituri sunt impuse pe baza de norme anuale de
venit
_ _ _ _ _ _ _ _
a. Venit anual/estimat |_|_|_|_|_|_|_|_|
_____ _____ _____
Din care | Venit - baza | | b. Contributie| |Termen de plata|
| de calcul | | | | |
|_____| |_____| |_____|
Trim. I | | | | | | | | | | | | | | | | | | |1|5|0|3| | | | |
|_|_|_|_|_|_|_|_| |_|_|_|_|_|_|_|_| |_|_|_|_|_|_|_|_|
Trim. II | | | | | | | | | | | | | | | | | | |1|5|0|6| | | | |
|_|_|_|_|_|_|_|_| |_|_|_|_|_|_|_|_| |_|_|_|_|_|_|_|_|
Trim. III| | | | | | | | | | | | | | | | | | |1|5|0|9| | | | |
|_|_|_|_|_|_|_|_| |_|_|_|_|_|_|_|_| |_|_|_|_|_|_|_|_|
Trim. IV | | | | | | | | | | | | | | | | | | |1|5|1|2| | | | |
|_|_|_|_|_|_|_|_| |_|_|_|_|_|_|_|_| |_|_|_|_|_|_|_|_|
Total| | | | | | | | | | | | | | | | | | Z Z L L A A A A
|_|_|_|_|_|_|_|_| |_|_|_|_|_|_|_|_|

Diferenta de venit fata de venitul estimat, conform deciziei de impunere anuala:
_____ _____ _____
| Venit - baza | | b. Contributie| |Termen de plata|
| de calcul | | | | |
|_____| |_____| |_____|
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
|_|_|_|_|_|_|_|_| |_|_|_|_|_|_|_|_| |_|_|_|_|_|_|_|_|

c. Sume restante
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

d. Majorari de intarziere
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

e. Total contributii de achitat (b + c + d)
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

D. Contributia persoanelor care realizeaza venituri din agricultura şi silvicultura peste nivelul salariului de baza minim brut pe tara.

a. Venitul - baza de calcul
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

b. Contributie datorata
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

c. Sume restante
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

d. Majorari de intarziere
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

e. Total contributii de achitat (b + c + d)
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

E. Contributia persoanelor care realizeaza venituri astfel:
_
1. |_| Venituri din cedarea folosintei bunurilor
2. |_| Venituri din dividende
3. |_| Venituri din dobanzi
4. |_| Venituri din drepturi de proprietate intelectuala
#M3
_
5. |_| Alte venituri conform art. 257 alin. (2) lit. f) din Legea nr. 95/2006.
#B
_
6. |_| Venituri din contracte de administrare sau management
7. |_| Asociatul unic cu asigurare la CJPAS (la nivelul valorii inscrise in
declaratia de asigurări sociale)

Venit - baza de calcul
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

b. Contributie datorata
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

c. Sume restante
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

d. Majorari de intarziere
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

e. Total contributii de achitat (b + c + d)
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

F. Contributia persoanelor fizice care se asigura facultativ (art. 214 alin. (2) din Legea nr. 95/2006)

a. Venit - baza de calcul
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

b. Contributia datorata
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

G. Contributia persoanelor fara venituri

Venit baza de calcul
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

b. Contributia datorata
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

c. Sume restante
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

d. Majorari de intarziere
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

e. Total contributii de achitat (b + c + d)
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

Declaratia asiguratului:
sageatasub sanctiunile aplicate faptei de fals în acte publice, declar ca datele din declaratie sunt corecte şi complete;
sageatacunosc obligativitatea virarii contributiei la F.N.U.A.S.S. lunar pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza plata - în situatiile prevazute la punctele E7, G, anual pana la data de 25 ianuarie a anului urmator celui pentru care se datoreaza plata - în situatiile prevazute la punctele D, E1 - E6, respectiv pana la termenul de plata completat pentru situatiile de la punctele A, B, C;
sageatacunosc obligativitatea depunerii la inchiderea exercitiului financiar anual a documentelor justificative privind veniturile efectiv realizate în vederea regularizarii obligatiilor de plata, cu exceptia situatiilor de la punctul E6, E7, F şi G;
sageatamentionez ca nu/realizez şi alte venituri din: salarii/pensii

Data Semnatura asiguratului,
_ _ _ _ _ _ _ _ _______
|_|_| |_|_| |_|_|_|_|

------------
* Se depune anual la casa de asigurări de sanatate aleasa în mod liber, pana la primul termen de plata, pentru anul fiscal în curs.
** Se depune rectificativa în 15 zile de la modificarile survenite asupra elementelor din declaratia initiala.

ANEXA 6
la normele metodologice



_____
| |
| CASA NATIONALA DE ASIGURARI DE SANATATE |
| |
| Casa de Asigurări de Sănătate............................................ |
| |
|LEGITIMATIE DE EXECUTOR |
| Seria........ nr............... |
| ________ |
| Numele................................. |||
| Prenumele.............................. | Foto ||
| Functia................................ |||
| Data eliberarii: |________||
| |
| Director general,|
| L.S. |
| |
| |
| LEGITIMATIA NU ESTE TRANSMISIBILA. |
| Legitimatia este valabila numai insotita de delegatia semnata de catre |
| preşedintele-director general al casei de asigurări de sanatate al carui |
| angajat este titularul acesteia. |
|_____|
| Titularul legitimatiei are acces la persoanele fizice şi are dreptul sa |
| duca la indeplinire masurile asiguratorii şi sa efectueze procedura de |
| executare silita pentru creantele Fondului national unic de asigurări sociale|
| de sanatate, sa intre în orice incinta sau incapere a debitorului, sa|
| cerceteze toate locurile în care acesta îşi pastreaza bunurile sau valorile, |
| sa solicite şi sa cerceteze orice document ori element material pentru |
| determinarea bunurilor proprietate a debitorului, sa primeasca concursul |
| organelor de politie, jandarmerie şi altor agenti ai fortei publice, precum |
| şi sa obtina relatiile solicitate de la persoane fizice sau juridice ori de |
| la alte organe competente, conform Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind |
| Codul de procedura fiscala, republicata. |
| De asemenea, titularul legitimatiei are dreptul sa constate şi sa aplice |
| sanctiuni potrivit prevederilor legale. |
|_____|
|VIZE |
|_____|
|Sem.........../anul........... | Sem.........../anul........... |
|_________|________|
|Sem.........../anul........... | Sem.........../anul........... |
|_________|________|

Un comentariu:

  1. De ce daca am vindut actiunile trebuie sa platesc la C.N.A.S.mai mult decit am cistigat pe acestea?

    RăspundețiȘtergere


Social Media Management Tools

Etichete

Locuri de munca in Bacau (9) Bacau (8) Codul Muncii (6) Locuri de munca (6) Piatra Neamt (6) Manager (5) Iasi (4) guvern (4) salariu (4) DEICHMANN (3) Electrician auto (3) REVISAL (3) Sef Departament (3) Suceava (3) Vanzari (3) angajati (3) evialis (3) loc munca (3) salarii (3) 341 locuri de munca in Bacau (2) ACCOUNT (2) AGENT VANZARI (FMCG) (2) Agricultura (2) Angajatori de top (2) Asistent (2) Baia Mare (2) Botosani (2) Brasov (2) CARIERA (2) CV (2) Cariere Arabesque (2) Carrefour (2) Central Plaza (2) Consilier (2) Consilieri Vanzari directe Vodafone Bacau (2) Consultant Vanzari Directe dealer Vodafone (2) Craiova (2) Director (2) Director Agentie de Turism Bacau (2) Director Magazin (2) EJOBS (2) EUREKO (2) FREY WILLE (2) Focsani (2) Guyomarc`h (2) HR (2) Head Hunting (2) Industrial Valves Bacau (2) Job Hunting Trade (2) Jobs for Romanian doctors in Germany (2) LUCRATOR COMERCIAL MAGAZIN JUCARII CENTRAL PLAZA (2) Locurile de munca vacante in judetul Bacau (2) MANAGER CENTRU AUTO (2) MICROSOFT ROMANIA (2) Mariana Câmpeanu (2) Matt Harding (2) Mecanici. tinichigii (2) Medici Specialisti (2) Motivatia (2) Nutritie Animala (2) OPTOMETRIST (2) Operator Facturare (2) PLANT LOGISTIC DIRECTOR (2) Parlamentul European (2) Psihomed (2) ROMANIA (2) Responsabil (2) Roman (2) Salariul minim brut (2) Scientists and engineers (2) Shopping Mall Manager (2) Specialist (2) Specialist recrutare (2) Strainatate (2) Sulfina Barbu (2) The Job (2) Vodafone (2) angajator (2) codul muncii 2011 (2) concediu crestere copil (2) concediu de lauzie (2) concediul de maternitate (2) contributii sociale (2) cor (2) fabrica (2) facebook (2) joburi (2) lege (2) ministerul Muncii (2) pensie (2) piata muncii (2) romani (2) secretara (2) si (2) vopsitori (2) zonal (2) şomeri (2) "Martor Ocular" (1) #locuridemunca #locuridemuncabacau #bacau #munca #locurivacante #jobhuntingtrade #headhunting #recrutare #recrutareonline #jobsbacau (1) (Concesiune) auto (1) (Offshoring) (m/f) (1) * Gheorghe Pogea (1) * someri studii superioare (1) - Bored At Work_ a video from Biertijd_ Biertijd_com_ Work_ Bored_ Network_ Down (1) - HYPERMARKET (1) 10 pasi catre un entuziasm electrizant (1) 100 Cele mai bune companii pentru care sa lucrezi (1) 128 anunturi | Pagina 1 / 7 » (1) 136 anunturi (1) 16.06.2016 (1) 2 milioane de someri in UK / Jobless total nears two million (1) 242315 (1) 25 Jobs Pay $25 an Hour (1) 26 joburi care ti se potrivesc (1) 28 anunturi | Pagina 1 / 2 » (1) 29 septembrie 2008 (1) 33 anunturi | Pagina 1 / 2 » (1) 38 anunturi | Pagina 1 / 2 » (1) 3D animator (1) 4-7 Februarie 2010 - Virtual Job Fair (1) 48 de ore (1) 5 Best Temporary Jobs (1) 5% pentru angajat (1) 6 months contract – 1000 Euros Per month (1) 68 anunturi (1) A fi sau a nu fi... PFA (1) A lucra sau nu in strainatate? (1) A.J.O.F.M. Bacau (1) ACCOUNTANT (1) ACTE NECESARE (1) ACTE NECESARE INFIINTARE ASOCIATIE ( ORGANIZATIE NON-GUVERNAMENTALA - ) (1) ACTE NECESARE INFIINTARE FUNDATIE (1) ACTE NECESARE INFIINTARE PERSOANA FIZICA AUTORIZATA / INTREPRINDERE (1) ACTIVE POWER SOLUTIONS (1) AFLATE ÎN EVIDENŢA A.J.O.F.M. BACAU (1) AGENT COLECTARE DIRECTA DEBITE (FIELD COLLECTOR) (1) AGENT DE LIVRARE AUTOVEHICULE PEUGEOT (1) AGENT VANZARI - colaborator (1) AGENT VANZARI dealer MCA (1) AGENTI PUBLICITATE ZIAR STRADA MARE BACAU (1) ANEVAR (1) ANGAJAM PERSONAL PENTRU AMENAJARI INTERIOARE (1) ANOFM locuri munca (1) ANOFM ofera 5.813 locuri de munca vacante in saptamana 15 - 21 ianuarie 2010 (1) ANOMF (1) AR (1) ASISTENT INFO DESK (1) ASISTENTĂ - CORECTOR (1) ASM (1) Abilitati (1) Abilităţi personale (cod 090) azcursuri brand personal Bucureşti comunicare ţinută (1) Adevarul (1) Adeverinta Medicala (1) Adjunct Sef Raion Produse Alimentare/ Nealimentare (1) Administrative Assistant SC EPITOME SRL (1) Advertising (1) Află despre Vodafone Internship (1) After-Sales Engineer (1) Agent (1) Agent Check-in Blue Air (1) Agent Comercial (1) Agent Paza (1) Agent de marketing (1) Agent de marketing Radio Radical FM Bacau (1) Agent vanzari Moldova (1) Agent vanzari contracte service (1) Agent vanzari dealer tamplarie (1) Agricola (1) Ai ramas fara job? Ia-o de la capat in 10 pasi (1) Al doilea supermarket BILLA in Bacau (1) Alerta (1) Alerta job lunara www.jobsbacau.ro (1) AltivTherm (1) Ambasada Britanica (1) Analist Operator Baze de Date (1) Andrei Alexandrescu (1) Angajati infideli (1) Angajatori nepasatori (1) Angajaţii (1) Animator (1) Anti Spam (1) Aplast (1) Aprovizionare (1) Area Sales Executives (1) Area Sales Manager (1) Area Sales Manger (1) Area Sales Supervisor (1) Arhitect / Arhitect stagiar (1) Ascenta (1) Asistent Support IT (1) Asistent manager (1) Asistent tehnic / administrativ (1) Asistent(a) la domiciliul pacientului (1) Asistenta medicala (1) Asistenta medicala clinica oftalmologica (1) Asistenti medicali generalisti (1) Auchan (1) Australia Advertises (1) Automobile (1) BAUMAX (1) BC (1) BN (1) BRAT (1) BV (1) Bacalaureat 2008 Bacau (1) Bacau 208 locuri de munca noi (1) Bacau/Neamt (1) Banca Comerciala Romana SA (1) Bancomate in orasul Bacau (1) Belgia si Medici de Familie (1) Bershka (1) Best Careers 2009 (1) Best of Digg Daily (1) Billa la Bacau (1) Black List Online (1) Branch (1) Brand Manager (1) Brand Manager Sofiaman (1) Brazyn Life (1) Braşov (1) British American Tobacco (1) British Embassy (1) Broker Imobiliar RE/MAX (1) Bruxelles (1) Bucatar (1) Bucatar Portile Ocnei (1) Bucatar Restaurant Bar (1) Bucharest (1) Bucuresti (1) Bucuresti TENARISSILCOTUB (1) Bucureşti (1) Budget (1) Bulgaria - hotel Melia Grand Hermitage 5* (1) Burse pentru romi (1) Buzau (1) CALL (1) CARIERE MEGAPROFIL (1) CAS de 10 (1) CASIERI / E (1) CATALOG FIRME (1) CATO ramp Supervisor ATCO Frontec Europe Ltd (1) CE MESERII SE CAUTA IN 2009 (1) CE ridicare restrictii romani (1) CENTER (1) CLUB ZEBRA (1) COBALT IT (1) CONBAC (1) CONSILIER CLIENTI SERVICE AUTO (1) CONSILIER VANZARI (1) CONSILIER VANZARI FOTO GSM (1) CONSILIER VANZARI SHOWROOM - BUCURESTI (1) CONSILIERE: Să lucrez sau să mă înscriu la master? (1) CONSILIERI FINANCIARI ASIGURARI REFORMA IN SANATATE (1) CONSULTANT ASIGURARI DE VIATA (1) CONSULTANT FONDURI EUROPENE (1) CONSULTANT VANZARE SERVICII TELEFONIE MOBILA (1) CONSULTANT VANZARI (1) CONSULTANTI VANZARI - Roman (1) CONTABIL FABRICA MOLID SUCEAVA (1) CONTUL MEU (1) COORDONATOR (1) COORDONATOR REGIONAL (1) CS (1) CV European (1) CV abilitati (1) CVO Group (1) CVO Recruitment (1) Cafea cu Lapte (1) Camerista apartamente regim hotelier (1) Campanie (1) Campionat de Sah in Bacau (1) Career Race (1) Cariera Tabco-Campofrio (1) Cariere (1) Cariere ALTEX (1) Cariere Actavis (1) Carlei Bruni (1) Casa Agronomului Bacau (1) Casier (1) Casino (1) Castiga un Play Station (1) Castigatorul concursului de pe BestJobs.ro (1) Cat de ambitios esti ? (1) Cate minute poate dansa un manager de HR pe muzica latino? (1) Ce acte NU se inregistreaza in Revisal (1) Ce faci cu jobul cand te decizi sa ai un copil? (1) Cel mai mare pericol in HR: sa-ti plece consultantii (1) Central Plaza Mall Bacau (1) Chris Brown (1) Client (1) Cluj (1) Cluj Napoca (1) Coca Cola (1) Coduri postale (1) Comisia Europeana (1) Comunicare persuasiva (1) Comunicarea nonverbala (1) Concursuri Online (1) Conditii de acordare concediul de maternitate (1) Conductor arhitect (1) Consilier Vanzari Optica Medicala (1) Consilier Vocational (1) Consilier financiar asigurari (1) Consilier receptie service tinichigerie/vopsitorie (1) Constanta (1) Constatare amiabilă în caz de accident (1) Consultant Clienti materiale de constructie (1) Consultant Vanzari Directe dealer Vodafone Bacau/Neamt (1) Consultant Vanzari Lenjerie Frantuzeasca (1) Consultant Vanzari Piese si Accesorii Auto (1) Consultant vanzari ING Office (1) Consultant vanzari proiecte Bacau (1) Contabil (1) Contabil Sef perioada determinata (1) Content (1) Contractul de Munca inceteaza fara preaviz in Perioada de Proba (1) Coordonator Birou Financiar Contabilitate (1) Cosmote preia Zapp (1) Covasna (1) Cozonacul de 5000 de Euro (1) Crin Antonescu | Cine este Crin Antonescu? (1) Criteriile de evaluare (1) Criza forţei de muncă (1) Cum ai rezolvat un conflict ? (1) Cum sa faci din vanzare mai mult decat “o intamplare” (1) Cum sa faci fata problemelor salariale (1) Cum sa faci o scrisOARE de intentie (1) Cum sa vinzi clientilor dificili (1) Curriculum Vitae (1) Curs de Formator autorizat CNFPA (1) DANONE (1) DESIGNER (1) DHL România (1) DICTIONAR HR (1) DIRECTOR FILIALA IASI (1) DIRECTOR MAGAZIN SUCEAVA (1) DIRECTOR OF SECURITY (1) DIRECTOR REGIONAL DE VÂNZĂRI – zona MOLDOVA (1) DIRECTOR REGIONAL VANZARI - Constanta Bacau (1) DIRECTOR ZONAL (VANZARI) IKB Leasing (1) DIVERTA (1) Data Centre (1) Dedeman (1) Delia Burnham (1) Dentotal (1) Departamentul de HR multifunctional (1) Depeche Mode (1) Deschiderea Hypermaket Real in Bacau (1) Desteptarea - editie online (1) Developer/ Programator SAP (1) Digi International (1) Digital job (1) Director The Centre for the Development of Enterprise (1) Director Comercial (1) Director Financiar (CFO) (1) Director Productie Alison Hayes Romania (1) Director Vanzari Auto (1) Director Vanzari in Tamplarie PVC (1) Director de Filiala (1) Director de magazin (1) Director general adjunct (gradul AD15) in Bruxelles (COM/2009/10162) (1) Director vanzari zonal (1) Directorate Planning and Budgeting (1) Directorul de Resurse Umane (1) După 1 iulie începe restituirea taxei auto (1) Dynamic Selling Group (1) ECDL (1) ELECTRICE (1) ELIT Romania Piese Auto Originale SRL (1) ERAPIA DE CUPLU (1) EVALUATOR (1) EXPERT (1) EXPORT (1) Eastern (1) Eblinger (1) Echipa RCS RDS (1) EcoKit (1) Economist - Contabil (1) Economist(a) (1) Electromecanic service scule electrice (1) Elevii care au dorinta_ pot gasi loc de munca la Microsoft (1) Emil Boc (1) Energy Environmental Officer (1) Engineer (1) Eures ofera gratuit locuri de munca (1) Euro (1) EuroEconomistJobs (1) Euromob (1) Europass (1) Europe (1) European Patent (1) European Patent Office (1) Executive Chef (1) Exit Interview (1) Eşti şomer şi cauţi o slujbă? (1) FARMACIE (1) FARMACIST (1) FARMACIST SEF (1) FEROM TRADING SRL (1) FIELD SERVICE ENGINEER (1) FILEMI COM (1) FM GROUP (1) FMCG (1) FORMATOR Formare profesionala (1) FORMULAR DE CALCUL (1) FORMULAR DE CALCUL ON-LINE V1.90 (1) FUNDATIA DUMBRAVA MINUNATA (1) Facultate (1) Farmacii Bacau (1) Femei de cariera (1) Fernando de la Caransebes (1) Field Key Accounts Representative Bacau - perioada determinata Kraft Foods Romania SA (1) Field Key Accounts Representative Bacau - perioada determinata Kraft Foods Romania SA Bacau (1) Fii delegat de tineret la Natiunile Unite (1) Finance Analysts (1) Firefighter (1) Firmele de HR din Romania (1) Fix Studio (1) Flamingo Jobs (1) Fluctuatia fara precedent de pe piata fortei de munca este ca o furtuna cauzata de cresterea economica (1) Food and Beverage Manager Restaurant & Pub (1) Frizer / Manichiurista (1) GJ (1) GLOBAL TRAINEE - INGINER DEBUTANT (1) GMS WOOD INVEST SRL (1) GRAFICIAN (1) GTS SOLUTION (1) Galati (1) General Job Stuff (1) General Manager (1) George Bernard Shaw (1) Germanos Telecom Romania (1) Gestionar (1) Gestionar ajutor (1) Gestionar depozit materiale de constructii (1) Gestionar logistica (1) Gesturile (1) Get a Job (1) Gherasim (1) Ghid de vanzare a locuintei pe timp de criza; (1) GmbH (1) Google (1) Grupul KRUK S.A. (1) Guvernanta apartamente regim hotelier (1) Guvernul a aprobat a patra rectificare bugetară din acest an DESTINATAR: Nume: Email: EXPEDITOR: Nume: Email: (1) HD (1) HG nr. 37/2010 - modificarea si completarea HG nr. 161/2006 privind intocmirea si completarea (1) HOTEL DE 5 * RECRUTEAZA PERSONAL Doha(Qatar) (1) HP (1) HR Specialist (1) HR Specialist - Nokia Romania (1) HR Specialist Bacau (1) HR officers (1) Hair stylist (1) Hard Discount (1) Health care Assistants (1) Hewlett Packard (1) Holcim (1) Horoscop (1) Horoscopul zilei Horoscopul saptamanii Horoscopul lunii Horoscopul anului Retro-scop (1) Hotel Perla Slanic Moldova (1) How to Prepare for a Face-to-Face Job Interview (1) Human Resources Generalist (1) Hypermarket Bacau (1) IMM (1) IMPORT (1) INFIINTARE SOCIETATE COMERCIALA (1) INGINER CONSTRUCTOR DRUMURI SI PODURI (1) INGINER DEVIZIER TEREN ZONA VRANCEA (1) INGINER PRODUCTIE (1) INGINERI in cadrul companiei RENAULT TECHNOLOGIE ROUMANIE (1) INSPECTOR PROTECTIA MUNCII / PSI (cod ref. PM –BC) Real Bacau (1) INSTRUCTOR COMERCIAL CEE/ TARILE DIN ZONA BALCANICA (cu precadere) COMPETENTIA (1) INTERAMERICAN (1) IQ TEST (1) IS (1) IT Consultant (1) IT JOBS in CANADA (1) ITALIANA (1) IVECO (1) Industrial (1) Industrial Valves (1) Infirmier Fundatia Dumbrava Minunata (1) Inginer Absolvent SSAB AG (1) Inginer Constructii Civile (1) Inginer Constructor Focsani Mall Plaza (1) Inginer Industrial (1) Inginer Vanzari Bacau Direct-Line Inox (1) Inginer devizier (1) Inginer mecanic (1) Inginer/Tehnician Service Utilaje Agricole John Deere (1) Ingineri proiectanti tipare textile (1) Ingineri vanzari - Bacau (1) Inginerie (1) Insotitoare de Zbor (1) Insotitori sofer (1) Inspector / Agent de asigurare (1) Inspector Securitate Bacau (1) Inspector de asigurari / Agent de asigurari (1) Instalari (1) Instruiţi (1) Instruiţi pentru o slujbă mai sigură (1) Intalnire Business Networking (1) Intelepciuni (1) Interior designer (1) International Recruitment Company (1) Internship (1) Internship Resurse Umane (1) Interview questions (1) Iulius Mall (1) Iulius Mall Suceava (1) JP Morgan Chase (1) Job Description (1) Job Hunting Trade Bacau (1) Job Interview (1) Job Opportunity (1) Jobs Will the Stimulus Create (1) Joburi noi pentru tine: (1) Junior Talent (1) KAUFLAND ROMANIA (1) KEY ACCOUNT MANAGER BACAU Valenco Impex Bacau (1) Key Account Manager (1) LIDL (1) LIDL ROMANIA (1) LOC DE MUNCA IN BACAU (1) LOCURILE DE MUNCĂ VACANTE (1) LUCRATOR COMERCIAL BIROTICA - CONTRACT DETERMINAT o luna (1) Legea unica (1) Legi (1) Legislatia Muncii (1) Leroy Merlin (1) Lista amenzilor (1) Locuri de munca pentru Rromi (1) Lonne (1) Lucrator Comercial (1) Lucrator comercial Leroy Merlin (1) Ludino (1) Lufthansa (1) Lufthansa/Swiss Air Customer Consultant (1) MARKETING SALES MANAGER (1) MARKETING ASSISTANT (1) MAZDA (1) MEDIASTEL (1) MEDICAMENTE GENERICE (1) MERCHANDISER / PROMOTER / HOSTESS (1) METRO Cash Carry Romania SRL (1) MM (1) MODEL CV sef autobaza (1) MS (1) MUNCITORI CALIFICATI SI NECALIFICATI IN PORTUGALIA (1) MXXL 24 AH (1) Magazin (1) Magazinul Progresiv (1) Management Trainee Programme (1) Management Trainee Programme Hudson (1) Managementul timpului si al prioritatilor (1) Manager After Sales (1) Manager Zona - MOLDOVA (1) Manager de grup financiar (1) Managing Emotional Fallout After Losing a Job (1) Manipulant Fidelio Moinesti (1) Marea Britanie restrictii munca (1) Marian Sârbu (1) Marketer (1) Massimo Dutti (1) Materiale (1) Mecanic Auto (1) Mecanic Auto Debutant (1) Mecanic Mentenanta/Intretinere (1) Mecanici (1) Medici rezidenti (1) Menajeră (1) Mercedes (1) Merchandiser (1) Merchandiser retail (1) Metro Cash; Romania Human Resources Generalist (1) Mic.ro (1) Michael Jackson (1) Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (1) Miracole (1) Mircea Geoana Biografie (1) Mircea Geoana angajeaza (1) Misiunea Euro GSM (1) Moda Retail (1) Model CV administrator (1) Model contract de voluntariat (1) Moldoglass (1) Molkerei (1) Montator tamplarie (1) Mugur Isarescu (1) Multe din concedierile planificate pentru 2009 au fost anulate (1) Munca in Strainatate Noutati Piata Muncii Proceduri standard Programe Proiecte Protectie Drepturi Relatii Internationale Somer Statistica (1) Muncitor Polivalent Fundatia Dumbrava Minunata (1) Muncitor polivalent (1) Myjob (1) Mystery Shooper (1) NEBOISA GRUP (1) NEGOCIERE (1) NOMENCLATOR DE MESERII (1) NORME METODOLOGICE DE UTILIZARE A FORMULARELOR E - ORDIN CNAS NR. 592 DIN 26 AUGUST 2008 (1) NT (1) NetJobs (1) New Job (1) New Media Assistant (1) Notari publici bacau (1) Noul Model al Contractului Individual de Munca (1) OFERTE LOCURI DE MUNCĂ (1) OHLALA INTERNATIONAL (1) OM nr.8/2009 (1) OMV Global Solutions (1) ONE Shopping Center si Carrefour in Bacau (1) ONU economie (1) ONU piata muncii (1) OPERATOR CALCULATOR SAP (COD SAP WE) KAUFLAND ROMANIA (1) OPERATORE (1) ORATORICA (1) ORDIN CNAS (1) OUG 111/2010 (1) OUG 158/2005 (1) Office (1) Officer (1) Oficii postale in orasul Bacau (1) Operational Marketing Specialist (1) Operator linie de vopsit prin pulverizare (1) Operator productie publicitara (1) Operatori (1) Optica Medicala (1) Opticlass Inc (1) Oradea (1) Orange (1) Orange eMAG (1) Ordin nr. 430 din 11/05/2010 (1) Ordinul comun al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 43/8/2016 (1) Ospatar Green Club (1) Oysho (1) PERSONAL HOTELIER FEMININ IN GRECIA (1) PERSUASIUNE (1) PFA (1) PROFESOR/TRAINER CU CALIFICARE DE FORMATOR (1) PROFILUL DE PERSONALITATE (1) PROGRAMUL NEGOCIATORUL (1) PROIECT CONTRACT-CADRU PE 2009 (1) PROJECT MANAGER CONSTRUCTII (1) PRORED (1) PSIHOLOGIE PRACTICA (1) PUBLIC JOB (1) Paradoxul (1) Patinoarul Gepex Park (1) Pe locuri (1) Pensie anticipata doar de la fonduri facultative (1) Pepsi Americas (QAB) pepsi (1) Personal hotelier (1) Personalul (1) Pharmaceuticals (1) Piatra (1) Piatra Neamt Takko Fashion International Srl (1) Piraeus Bank (1) Pitesti (1) Pizza la domiciliu bacau (1) Ploiesti (1) Porsche Leasing (1) Portile Ocnei (1) Prelungirea contractului individual de munca (1) Preşedintele Băsescu l-a suspendat din funcţie pe ministrul muncii Paul Păcuraru (1) Prima Casa (1) Prima Casă Normele (1) Pro Decor (1) Production Unit Manager (1) Prodvinalco (1) Programator PHP/MySQL (1) Programul de 10 ore/zi din activitatea de constructii nu se utilizeaza la calcularea pensiei (1) Proiectant (1) Proiectant mecanic strainatate (1) Project managerii (1) Property researcher (1) Protect (1) Public Relation Manager SC EPITOME SRL Toate orasele (1) Pull and Bear (1) REAL (1) RENAULT (1) REPREZENTANT COMERCIAL (1) REPREZENTANT DE VANZARI VEHICULE COMERCIALE Cybernet Auto Center (1) REPREZENTANT FM GROUP FM GROUP (1) REPREZENTANT TEHNIC SI DE VANZARE (1) REPREZENTANT VINZARI - JUDETELE SV (1) REPREZENTANT VÂNZARI / AREA SALES MANAGER Bayer SRL (1) REPREZENTANTI MEDICALI SI AGENTI COMERCIALI (1) RESPONSABIL DEPOZIT PIESE AUTO (1) REVISAL intra in vigoare la 1 august 2011 (1) RIVIERE CONSULTING (1) ROMANIAN INTERNATIONAL UNIVERSITY (1) ROUMANIE (1) Radical FM Bacau (1) Ramplast Bacau (1) Recceptioner Auto (1) Receptioner apartamente regim hotelier (1) Receptionera (1) Receptionera Salon Infrumusetare (1) Recruiter(s) - Human (1) Recruitment Selection Internship - Zalau TENARISSILCOTUB (1) Recruteurs (1) Referent asigurarea calitatii automotive (1) Regulamentul Intern (1) Regulatory Specialist Pharma (1) Relatia de Cuplu (1) Relationship (1) Religia obligatorie şi şcoală până la majorat (1) Remat Brasov (1) Reprezentant (1) Reprezentant FEDERICO MAHORA (1) Reprezentant Medical (1) Reprezentant Medical Expand Health (1) Reprezentant Medical Krka (1) Reprezentant Regional de Vanzari (1) Reprezentant Vanzari (1) Reprezentant Vanzari - Soft medical (1) Reprezentant Vanzari B2B TELEKOM (1) Reprezentant Vanzari Bacau (1) Reprezentant Vanzari Ramplast Bacau (1) Reprezentant Vanzari Zonal Nutritie Animala (1) Reprezentant Vanzari limba maghiara (1) Reprezentant tehnic vanzari Parker Store (1) Reprezentant vanzari Romania Bulgaria (1) Reprezentant zonal (1) Reprezentant zonal de vanzari (1) Reprezentant zonal robinete industriale‏ (1) Resources (1) Responsabil Comercial EcoKit (1) Responsabil de marketing (1) Responsabil intretinere si reparatii (1) Responsabil logistica Tiriac Auto (1) Responsabil punct de lucru (1) Resurse umane / Cariera Vasion (1) Retail (1) ReviewJournal (1) Rihanna (1) Romstal (1) Romstal Leasing (1) Rovana Plumb (1) Roviniete (1) Roviniete.ro (1) SALES ASSISTANT (1) SALES MANAGER ROMANIA (1) SALES SUPPORT – ENGLISH SPEAKERS (1) SATI (1) SB (1) SEF BIROU IT (1) SEF DE MAGAZIN BACAU (1) SEF DEPARTAMENT (cod ref. SD – BC) Real (1) SEF MAGAZIN (1) SEF MAGAZIN CIP-SAVIN PIATRA NEAMT (1) SEF RAION ( GRF ) KAUFLAND ROMANIA (1) SENIOR BRIDGE ENGINEER (1) SENIOR QUALITY ASSURANCE ENGINEER (1) SENIOR RESIDENT ENGINEER / SENIOR QUANTITY ENGINEER (1) SENIOR ROAD INSPECTOR (1) SENIOR SYSTEM OR NETWORK ADMINISTRATOR (1) SHOP MANAGER (1) SKODA OCTAVIA 2002 (1) SM (1) SOFERI PROFESIONISTI (1) SPIRALEI INFERNALE (1) Salariile (1) Sales Agent - Persoane Fizice RBS Bank Romania S.A. (1) Sales Consultant Konica Minolta Business Solutions Romania (1) Sales Manager (1) Sales Managers (1) Sales Merchandisers EO Retail (1) Sales Representatives (1) Sales representative backoffice (1) Salon Infrumusetare (1) Salut (1) Salvamari la piscine in Spania (1) Sands Advertising (1) Sarbatori fericite si La Multi Ani de la Job Hunting Trade Bacau – www.jobsbacau.ro (1) Schweißer WIG / MAG (1) Scoala de Ghizi (1) Scrisoarea unui om batjocorit la interviu (1) Sef (1) Sef Atelier - Service tinichigerie/vopsitorie (1) Sef Departament METRO Cash Carry Romania SRL (1) Sef Raion (1) Sef Sectie Tamplarie PVC (1) Sef de tura Automotive (1) Sef departament vanzari (1) Sef productie (1) Senior Sales Consultant (1) Senior VoIP Telecom Engineer (1) Server Platforms Engineering (1) Service engineer Bacau Konica Minolta Business Solutions Romania (1) Service engineer Konica Minolta (1) Shop Dunhill (1) Show Director (1) ShowTime (1) Siemens IT Solutions and Services (1) Sleight of Mouth (1) Slujba studentiei iti aduce bani si cariera (1) Sofer platforma (1) Sofer platforma dealer auto (1) Soferi Internationali (1) Soferi comunitate (1) Soferi distributie (1) Sofiaman (1) Software Developer (1) Software Engineer zona Brasov STABIPLAN (1) Solvay (1) Specialist Resurse Umane Suceava (1) Specialist devize Tiriac Auto (1) Specialist marketing Industrial Valves Bacau (1) Specialist ofertare Pap Construct (1) Specialist recrutare part time (1) Stagii de practică la Banca Mondială (1) Stand up comedy (1) Star Foods (1) Stewardesa (1) Stilglass (1) Stradivarius (1) Strategia pentru ocuparea forţei de muncă şi creştere economică (1) Studenţi (1) Studiul de Audienţă şi Trafic Internet (1) Sucursala (1) Super Oferta _Asistenti Medicali in Strainatate-1700 Euro (1) Support (1) Support Manager (1) Săptămâna de lucru (1) TARG DE JOB-URI (1) TARG JOBURI ANGLIA - FARA COMISION (1) TEAM LEADER (1) TECHNOLOGIE (1) TELESALES (1) TELESALES CONSULTANT DEALER VODAFONE BACAU (1) TERITORIAL (1) TINTITI (1) TITLURI ZIARE (1) TV Plasma Panasonic TX-P50VT20 NeoPDP (1) Tamplari Universali (1) Targul online HiPo.ro (1) Taxi bacau (1) Teambuilding de 1000 de euro (1) Tehnic (1) Tehnica piciorului in usa (1) Tehnician proiectant (1) Tele-Sales Manager (1) TeleMedia InteracTV LLC (1) Teradata Corporation (1) Test (1) Testul Celor 4 Usi (1) The End of Choice Imnul turistic al Romaniei (1) Tichetele de masa si cele cadou ar putea fi impozitate (1) Timisoara (1) Tips for a Successful Phone Interview (1) Tirgu-Mures (1) Titrari.Ro :: .. :: Subtitrari.Ro :: .. (1) Toate joburile (4649) | Joburi in strainatate (254) (1) Toate joburile (5652) | Joburi in strainatate (259) (1) Toate orasele (1) TraMedica (1) Traducatorul de Joburi (1) Trainer (1) Transport Aerian (1) Trendo (1) Trendo Automobile (1) Târgul Anual de Locuri de Muncă Pentru Studenţi şi Tineri Absolvenţi (1) Télésonique (1) UNSR recruteaza (1) URSUS BREWERIES (1) USTravel SRL (1) Ultimele joburi pe www.danfil-jobs.com (1) Un job de vara.. sau ceva mai mult? (1) Un job pe timp de criza (1) Un milion de someri in 2009 (1) Un muncitor asiatic il costa pe angajatorul roman 800 de euro (1) Unique (1) Universitatea Spiru Haret (1) VANZATOR (1) Valves (1) Vanzatoare/Vanzatori (1) Varsta De Pensionare In Tarile Din Uniunea Europeana (1) Vase de croaziera europene recruteaza personal (1) Vaslui Takko Fashion International Srl (1) Vino cu noi in SUA (1) Vodafone Internship (1) Volvo (1) WHITELAND (1) Washington (1) Wayfinder (1) Webdesigner (1) Where The Hell is Matt -- Interview with Matt Harding (1) Who is Employer Solutions Group (1) Windows Server - Technical Support Engineer (1) Work Travel (1) XL WORLD (1) YOYO Bacau (1) ZARA (1) ZILE LIBERE CONFORM CODUL MUNCII (1) Zalau (1) Zara Home (1) Ziarul de Bacau (1) abilitate (1) absolventi (1) accident de munca (1) act aditional (1) adeverinta de somaj (1) adeverinta de venit (1) administrare de personal (1) admitere (1) admitere liceu Internet (1) agent de munca temporara (1) agricultori (1) ajutor de stat (1) and (1) angajare Danemarca (1) angajari (1) angajari Romania (1) angajat (1) angajati in Romania (1) angajatori (1) angajaţi (1) anul viitor (1) anunturi (1) applicants (1) aptitudine (1) aranjamente si amenajari interioare (1) asigurari (1) asigurari sociale (1) asigurări (1) asociatia europeana a energiei eoliene (1) assessment center (1) audit. (1) b'estfest 2010 (1) bacalaureat (1) bacau 2009 (1) bancheri (1) banci investitii (1) basescu.ro (1) beneficii angajati (1) bioscientists (1) biotechnology (1) blog cuvinte cheie (1) buget (1) bugetul de stat (1) calculator munca job (1) calendar (1) califica­rea profesională şi pregătirea conti­nuă a intermediarilor în asigu­rări (1) candidati (1) cantaret american (1) cariera facultate (1) cariera oportunitati (1) cariera succes 2009 (1) carla bruni poze (1) carla bruni poze compromitatoare (1) carmen rodica dinca (1) cas (1) casa asigurari de sanatate (1) castiga un MacBook Pro (1) castiga un laptop HP EliteBook 8730w Mobile Workstation (1) cautare loc munca (1) change (1) clasament angajari (1) clinica oftalmologica (1) coafor Belle Marie (1) coleg (1) colegi munca aliati (1) companii (1) concediere (1) concedierea (1) concediu (1) concediu de maternitate (1) concediu postnatal (1) concediu prenatal (1) concurs (1) concurs multimedia online dedicat alegerilor prezidentiale (1) confidencecamp.ro (1) consultanti financiari (1) contestaţii (1) contract de voluntariat (1) contracte colective (1) contracte de munca (1) contracte munca (1) contractul individual de munca (1) contributia lunara (1) contributie (1) contribuţia pentru asigurările sociale de sănătate (1) control (1) cresterea salariilor si de un slab management al resurselor umane (1) criza (1) criza de personal (1) cuil (1) danemarca (1) datorii Guvern (1) de recrutare (1) definitii (1) dement (1) dementii (1) denumirea interna a posturilor (1) dependenta munca (1) dezvoltarea profesionala (1) directe (1) disponibilizari (1) disponibilizări (1) drepturi de autor (1) eJobs Expo (1) economie (1) electricieni (1) electricieni Concesiune Auto (1) elemente de baza (1) elevi admitere liceu (1) employment (1) energie eoliana (1) escu (1) eu-careers (1) examen (1) fabrica dementa (1) face-to-face (1) faithless (1) festival anulat (1) fired (1) firme PFA salariati (1) firme de head hunting (1) firme de recrutare (1) fiti gata (1) forta de munca (1) funcţionari publici (1) grevă (1) haine interviu job (1) headwaypersonal srl (1) hints (1) hiper-calificarii (1) hipo (1) i PFA (1) in afaceri (1) incredibil (1) indemnizatiei de somaj (1) indemnizaţii (1) industria energiei eoliene (1) industriale (1) informatii (1) inghetata (1) inspectia muncii (1) internet (1) interviews (1) interviu (1) interviu angajare job (1) izolatie termica (1) job cautare (1) job disponibil (1) job hunting (1) job hunting computer (1) job in bacau (1) job litoral (1) job nou cautare (1) jobs (1) jobsbacau (1) jobsinlaw (1) joburi turism (1) judeţ (1) legea uceniciei (1) life (1) limitare (1) limonade.ro (1) link building (1) link echange (1) lista neagra a angajatilor (1) live in tren (1) loc de munca (1) loc munca romania (1) locuri de munca bacau (1) locuri de munca banca (1) locuri de munca disponibile (1) locuri de muncă (1) locuri munca (1) locuri munca ANOFM judete (1) locuri munca Belgia (1) locuri munca Europa (1) locuri munca Luxemburg (1) locuri munca Marea Britanie (1) locuri munca Olanda (1) locuri munca Romania (1) locuri munca hoteluri (1) mame (1) mamă (1) manipulanti (1) marketing (1) maternitate (1) mentor (1) microjobs.ro (1) mihaela radulescu (1) ministrul Muncii (1) miorita (1) mobilier (1) mocofanii (1) modelul Contractului Individual de Munca (1) modificare codul muncii (1) modificari Codul Muncii (1) mondena (1) motivare (1) munca (1) munca in strainatate (1) munca la negru (1) munca strainatate (1) munca versus distractie (1) nationale (1) negocierea salariului (1) negocierea salariului la interviu (1) negrul (1) nesalariat (1) nespalatii (1) new yorker (1) nuepoveste.ro (1) numar someri (1) numar someri 2009 (1) o (1) obiectiv UE munca (1) ocupare forta munca (1) ocupatii (1) oferte (1) oferte licee online (1) oferte slabe absolventi (1) online (1) ospatar litoral (1) pacientii (1) panasonic (1) part-time (1) part-time MLM (1) pasi carieraschimbare carieranoua cariera (1) pensii (1) pensii mihai seitan (1) pensiile şi creditele (1) pentru (1) personal (1) pescuit si silvicultura (1) piata de recrutare (1) piata muncii Romania (1) pornic (1) pornohub (1) practice (1) prieteni colegi job (1) privatizarile intarziate (1) productivitate (1) profesii (1) profile PVC (1) protest (1) radare noi (1) rata somaj crescuta (1) rds (1) recalificare (1) recrutare (1) recrutare in strainatate (1) recrutare online (1) rectificare bugetară (1) redtube (1) registrului general de evidenta a salariatilor (1) reparatii si intretinere (1) restrictii romani piata UE (1) resurse umane (1) retele sociale (1) rezultate (1) roberta anastase (1) robinete (1) robinete industriale‏ (1) romani piata muncii UE (1) salariat (1) salariu minim (1) salarizare (1) sarcina (1) scientists (1) sector (1) sejur de 1 MAI pentru 2 persoane in Nisipurile de Aur (1) serviciu (1) sex (1) sfantul andrei (1) sfaturi psiholog munca (1) si selectie (1) sindicalişti (1) sistem (1) siteuri Locuri de munca (1) slujbă (1) socio-educativ (1) sofer (1) somaj (1) somaj Suceava (1) someri Bucuresti (1) someri locuri munca (1) sot (1) sotie (1) spre bucuresti (1) stagiari (1) stimulentul de insertie (1) strategii job (1) sănătate (1) targ de joburi 2009 (1) telephone (1) test psihologic (1) the Best Job Ever (1) thepeoplesource (1) tichete de masa (1) tinichigii auto (1) tinta unui atac phishing (1) top 50 angajatori (1) top stories (1) traducerea in engleza a denumirilor unor localitati din diferite zone ale tarii. (1) trio balamuc (1) trio libertin party (1) tupeistii (1) un job pentru talente INCA nedescoperite (1) unicat (1) uniunea europeana (1) universitatea (1) utile (1) utile bacau (1) venituri (1) videochat (1) vopsitori auto Peugeot (1) workaholism (1) working week to 48 hours (1) www.deskjobs.ro (1) www.jobsbacau.ro (1) zi libera (1) Şef de Şantier Instalatii (1) şcoală (1) şedinţă (1) şomaj (1) şomer (1) (1) – LINGUA (1) – Project Manager – (m/f) SCHACHTBAU NORDHAUSEN Gmb (1)