Jobul intr-o banca de investitii poate fi adaugat pe lista lucrurilor care dauneaza grav sanatatii.
Insomnia, alcoolismul, bolile de inima, tulburarile de alimentatie si temperamentul exploziv sunt caracteristice bancherilor aflati la inceput de cariera in bancile de investititii, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din California de Sud, ce urmeaza sa fie publicat in aceasta luna.
Peste 20 de bancheri au fost monitorizati de-a lungul unei decade, multi dintre ei dezvoltand o alienare fizica sau emotionala, determinata de stres, in doar cativa ani de munca, potrivit The Wall Street Journal.
Bancile de investitii au fost intodeauna alegerea pentru persoanele ambitioase care tanjesc dupa competitie, salarii substantiale si masini de serviciu.
Cele 100 de ore de munca pe saptamana, isi spun acesti oameni de fier, le vor asigura accesul la jocul cu miza importanta.
Insa, bancherii, agentii de vanzari si traderii sunt doar oameni. Sub stresul urias asociat jobului, multi dintre ei sufera probleme personale si emotionale care pot degenera in crize grave, ale caror trasaturi pot persista mult timp dupa ce acestia parasesc industria.
Lindley DeGarmo, 58 de ani, fost director la Salomon Brothers, care a renuntat la merseria de bancher in 1995, pentru a deveni pastor, isi aminteste cum managerii adeseori ii munceau pe tinerii angajati pana la epuizare.
Studiul a fost initiat in urma cu zece ani in cadrul a doua banci de pe Wall Street care au permis accesul cercetatorilor cu conditia ca acestia sa ramana in anonimat.
Alexandra Michel, asistent la Universitatea din California de Sud, i-a insotit pe bancheri la munca, a stat alaturi de ei, i-a urmarit la intalniri pentru mai mult de 100 de ore pe saptamana in primul an, aproximativ 80 de ore in al doilea an si apoi prin intermediul interviurilor personale.
In primii doi ani, bancherii au lucrat, in medie, intre 80 si 120 de ore pe saptamana, dar au ramas ambitiosi si energici, spune ea. In general, ei ajungeau la ora 6.00 dimineata si plecau in jur de miezul noptii.
In al patrulea an de lucru, situatia lor s-a inrautatit. Unii din tinerii bancheri sufereau de lipsa de somn si nu erau fizic capabili sa isi finalizeze sarcinile. Altii au capatat alergii sau au devenit dependenti de anumite substante.
Totodata, unii au fost diagnosticati cu probleme de sanatate pe termen lung, precum afectiunea Crohn, psoriazis, artrita si tulburari tiroidiene.
Intre timp, bonusurile acordate angajatilor, precum mesele in oras si masina de serviciu, au estompat treptat linia dintre munca si viata personala.
In al saselea an, participantii, acum in varsta de 35 de ani, in medie, s-au separat in doua tabere: 60% au continuat sa ignore problemele de sanatate, in timp ce 40% au decis sa acorde prioritate starii lor fizice, dand mai multa atentie odihnei, exercitiului fizic si dietei.
Aproximativ o cincime dintre bancheri au parasit profesia.