Pentru a supravieţui, românii îşi iau mai multe slujbe
Diminuarea drastică a salariilor şi creşterea constantă a preţurilor au schimbat percepţia românilor în ceea ce priveşte programul de lucru. Angajaţii sunt mult mai conştiincioşi, preferând să excludă „timpii morţi” din activitatea lor. Şi patronii au devenit mult mai deschişi, acceptând un regim de lucru mai flexibil, cu singura condiţie ca îndatoririle muncitorilor să fie respectate, iar proiectele să fie predate la timp. Multe persoane au acum posibilitatea să-şi ia un alt job, în regim part-time. De altfel, şi oferta companiilor a devenit mult mai generoasă, ele preferând să dezvolte anumite lucrări cu ajutorul salariaţilor încadraţi cu program de muncă limitat.
Până acum doi-trei ani, joburile part-time se adresau direct studenţilor care, în paralel cu facultatea, puteau munci pentru a-şi suplimenta veniturile. Acum însă situaţia este cu totul alta, companiile preferând să angajeze cu program scurt oameni cu experienţă, aflaţi în căutarea unei a doua slujbe.
Oferte de muncă disponibile
Persoanele dispuse să-şi găsească o a doua ocupaţie au la dispoziţie mai multe variante. Astfel, specialiştii în IT au toate şansele să-şi suplimenteze venitul, fie asigurând mentenanţa unor calculatoare, fie ocupându-se de web design. De asemenea, angajaţii care cunosc tehnoredactare pot colabora cu anumite site-uri de Internet sau cu diferite reviste cărora să le ofere acest serviciu.
Şi traducătorii îşi pot găsi de muncă, multe edituri preferând să lucreze cu colaboratori. Bani se pot face şi din editarea de texte pentru diferite publicaţii, corectură sau PR.
De asemenea, persoanele înzestrate cu îndemânare pot încheia contracte cu fabricanţii de obiecte de artizanat sau de mărţişoare şi pot ajuta la asamblarea acestor produse. Circulă pe site-urile de specialitate şi oferte care vin de la anumite firme care au nevoie de „lipitori” de plicuri. Posibilităţile de angajare sunt destul de multe, dar trebuie căutate cu atenţie pentru a evita înşelătoriile.
Şi pensionarii îşi pot rotunji veniturile deoarece sunt familii care preferă să angajeze persoane mature pentru supravegherea copiilor sau pentru diferite activităţi gospodăreşti. Şanse mari au şi profesorii care pot oferi meditaţii, fie la domiciliul lor, fie la cel al elevului.
O altă sursă de venit vine din zona vânzărilor directe. Companiile specializate în acest gen de comerţ angajează agenţi în regim part-time care se ocupă de distribuirea produselor. La fel se întâmplă şi în cazul firmelor de asigurare.
Tinerii au la dispoziţie mai multe variante de joburi. Centrele de call-center preferă să lucreze de cele mai multe ori cu studenţi. De asemenea, campaniile de promovare a unor produse sunt realizate tot cu ajutorul tinerilor. De altfel, pentru ei jobul part-time a devenit mai mult decât o necesitate în condiţiile în care companiile cer o minimă experienţă atunci când angajează în regim normal de lucru.
În ceea ce priveşte veniturile pe care le poate realiza o persoană care are un job part-time, valoarea acestora diferă de la caz la caz. Într-un call-center, unde programul de lucru este de patru ore, câştigul lunar poate ajunge la 200 de euro. La fel se întâmplă şi în cazul campaniilor de promovare. Agenţii comerciali sau asiguratorii sunt plătiţi în funcţie de vânzările pe care le fac, revenindu-le lunar un comision din suma strânsă. Traducătorii şi corectorii sunt remuneraţi la pagina lucrată, editurile având tarife diferite. De altfel, traducătorii sunt departajaţi şi în funcţie de limba străină pe care o stăpânesc, cunoscătorii de rusă sau chineză fiind recompensaţi financiar cel mai bine.
Nici meditatorii nu au „un preţ standard”. Un profesor percepe pentru ora de pregătire sume diferite în funcţie de materia în care este specializat. Astfel, cei care predau matematică, fizică, chimie, biologie sau română încasează în medie cam 20 de lei/oră, în timp ce un profesor care predă un instrument muzical poate ajunge şi la 100 de lei/ora de studiu.