Romania se numara printre tarile cu cele mai mari cote de contributii de asigurari sociale cumulate la nivel de angajat si angajator, de 26,9%, situandu-se pe locul 18 dintr-un numar de 87 de tari analizate de KPMG intr-un studiu dat astazi publicitatii.
Cota de contributii sociale pentru angajat este in Romania de 10,6%, iar cea pentru angajator, de 16,3%.
Luand in calcul un nivel al venitului brut anual de 100.000 de dolari, studiul arata ca tara noastra surclaseaza multe dinte statele europene mai dezvoltate, cum ar fi Norvegia (locul 29) - cota cumulata de 21,9%, Spania (locul 30) - cota cumulata de 21,4% si Marea Britanie(locul 35) - 19,9%.
Rezultatele studiului arata ca, la un nivel de peste 50%, Franta are cea mai mare cota de contributii sociale cumulate pentru angajat (22%) si angajator (36%). Belgia detine pozitia a doua, cu 48% cota cumulata, din care 13,1% revine angajatului, iar 35%, angajatorului.
,,Date fiind beneficiile limitate pe care sistemul de securitate sociala romanesc le ofera in comparatie cu aceste tari, pozitia Romaniei in clasament aduce motive de ingrijorare”, este de parere Daniela Oprescu, director al echipei de International Executive Services in cadrul KPMG in Romania
In clasamentul privind cotele de contributii sociale cumulate pentru angajat si angajator pentru un venit brut anual de 300.000 de dolari, Romania ocupa locul 24 din 85 de tari analizate, depasind din nou multe economii dezvoltate, cum ar fi cea a Marii Britanii (locul 26), Germania (locul 44) si Olanda (locul 50). Si in acest caz, Franta se pozitioneaza pe primul loc, cu o cota cumulata de 51%, 20% pentru angajat si 31% pentru angajator.
,,As incuraja Guvernul Romaniei sa continue politica de reducere a cotelor de contribuii sociale, inceputa anul trecut, si introducerea plafonarii pentru toate tipurile de contributii sociale la un nivel rezonabil, inclusiv pentru asigurarile sociale de sanatate si de somaj. O asemenea masura ar fi de natura sa amelioreze nivelul de conformitatea a contribuabililor cu prevederile legislative si, pe termen lung, va genera venituri mai mari pentru diversele bugete de asigurari sociale, considera , la randul sau, Madalina Racovitan, partener in Departamentul de Taxe al KPMG in Romania si coordonator al echipei People Services.
Potrivit KPMG, cotele efective sunt calculate prin impartirea valorii totale a taxelor la venitul brut, inainte de aplicarea oricaror deduceri (care pot include si securitatea sociala) pentru a putea fi comparate mai usor, intrucat deducerile pot varia semnificativ de la o tara la alta.
De exemplu, folosind ca baza un venit anual brut de 100.000 de dolari, Belgia, Croatia si Grecia au cote efective cumulate de impozit si contributii sociale ce variaza intre 43% si aproape 48%. Diferenta majora apare in cazul securitatii sociale.
Potrivit Danielei Oprescu, Romania se afla pe o pozitie buna in clasamentul privind efectul cumulat al impozitului pe venit si contributiilor sociale la nivelul angajatului, aflandu-se pe locul 55 dintr-un numar de 88 de tari pentru un venit brut de 100.000 de dolari si pe locul 64 pentru un venit brut de 300.000 de dolari. ,,Cu toate acestea, Romania pierde mult teren atunci cand sunt luate in considerare si contributiile sociale ale angajatorului”, puncteaza directorul echipei de International Executive Services a KPMG.
ULTIMELE ȘTIRI |
Franţa şi Germania sunt ţările care au insistat ca România să nu adere la spaţiul Schengen (surse) |
Franţa şi Germania au fost ţările care au insistat cel mai mult ca România şi Bulgaria să nu adere acum la Schengen, iar Franţa a cerut ca acest subiect să nu se introducă pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din această săptămână, potrivit unor surse oficiale.
|
Ucraina: Separatiştii proruşi amână alegerile lor locale pentru 2016 |
Separatiştii proruşi din estul Ucrainei au anunţat marţi amânarea pentru 2016 a alegerilor locale în teritoriile aflate sub controlul lor, un punct cerut de Kiev şi de europeni pentru avansarea procesului politic în vederea normalizării situaţiei din regiunile rebele.
|
Alexis Tsipras: Refugiaţii reprezintă ''o problemă europeană'' |
Premierul grec, Alexis Tsipras, a afirmat marţi că refugiaţii care sosesc în ţara sa pe Marea Egee din Turcia reprezintă ''o problemă europeană'', relatează marţi agenţia DPA.
|
Arpad Goncz, primul preşedinte democratic ales al Ungariei, a încetat din viaţă la 93 de ani |
Primul preşedinte ungar ales în mod democratic, Arpad Goncz, care s-a aflat în fruntea statului între anii 1990 şi 2000, a încetat din viaţă marţi, la vârsta de 93 de ani, transmit Reuters şi AFP, preluând o ştire a agenţiei oficiale MTI.
|
Ponta: Veşti de la FMI - România merge mai bine decât se preconiza |
Premierul Victor Ponta a salutat marţi estimările FMI referitoare la avansul Produsului Intern Brut al României pentru acest an şi anul viitor.
|
Daniel Ioniţă (MAE): România, pe deplin pregătită pentru aderarea la Spaţiul Schengen |
România este pe deplin pregătită pentru aderarea la Spaţiul Schengen, iar o decizie de aderare ar confirma faptul că ţara noastră acţionează deja "ca un stat membru de facto" al Spaţiului Schengen, asigurând cu succes securitatea unei largi părţi a frontierei externe a UE, a declarat marţi, secretarul de stat în MAE, Daniel Ioniţă, la conferinţa "Aderarea României în Spaţiul Schengen - 2015".
|
Întrevedere Bogdan Aurescu - directorul Agenţiei pentru Apărarea Antirachetă a SUA |
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut marţi o întrevedere cu directorul Agenţiei pentru Apărarea Antirachetă a SUA, viceamiralul James D. Syring, ocazie cu care a evidenţiat importanţa acordată de România domeniului apărării împotriva rachetelor balistice şi implementării depline a proiectului bilateral cu Statele Unite, o componentă de primă importanţă a dimensiunii de securitate a Parteneriatului Strategic dintre cele două ţări.
|
Reexaminarea Legii privind pensiile parlamentarilor a fost retrimisă la comisie de plenul comun |
Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a decis să retrimită la comisia de specialitate, pentru două săptămâni, cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis pe proiectul legii privind indemnizaţiile speciale pentru parlamentari.
|
FMI a îmbunătăţit estimările privind avansul economiei româneşti: 3,4% în 2015 şi 3,9% în 2016 |
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit, în creştere, estimările referitoare la avansul Produsului Intern Brut al României pentru acest an şi anul viitor, până la 3,4%, respectiv 3,9%, potrivit celui mai nou raport World Economic Outlook publicat, marţi, de instituţia financiară internaţională.
|
Senat: Marii comercianţi, obligaţi să vândă carne, fructe şi legume în proporţie de minimum 51% din producţia românească |
Plenul Senatului a adoptat, marţi, o propunere legislativă prin care marii comercianţi sunt obligaţi să vândă carne, fructe şi legume în proporţie de minimum 51% din producţia românească.
|
Şeful Volkswagen anunţă reducerea investiţiilor, ca răspuns la scandalul emisiilor |
Noul director general al Volkswagen, Matthias Mueller, a avertizat marţi asupra schimbărilor dure care vor avea loc la producătorul auto german, un prim indiciu că ar putea fi redus numărul locurilor de muncă ca răspuns la scandalul emisiilor, transmit Reuters şi Bloomberg.
|
Isărescu: România nu trebuie să devină subiectul unei reclame de genul "ne-am culcat bogaţi şi ne-am trezit săraci" |
Datoria publică a României reprezintă o temă amplu analizată în Raportul anual asupra Stabilităţii Financiare, realizat de Banca Naţională a României (BNR), şi lansată spre dezbatere publică, inclusiv pentru clasa politică, astfel încât să se evite ca România să ajungă în situaţia Greciei, a declarat marţi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
|
Declaraţia zilei aparţine guvernatorului BNR, Mugur Isărescu |
Studiu: România are una dintre cele mai scăzute rate de solicitare de azil din UE |
România are una dintre cele mai scăzute rate de solicitare de azil din Uniunea Europeană, iar Germania şi Suedia - cele mai ridicate rate, se arată într-un studiu realizat de Friedrich-Ebert-Stiftung România.
|
Moaştele Sf. Maria Magdalena şi un fragment din lemnul Sfintei Cruci, aduse la Iaşi |
Pelerinii care vor veni la Iaşi să se închine la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva vor putea să cinstească, începând cu 10 octombrie, şi moaştele Sfintei Mironosiţe şi Întocmai cu Apostolii, Maria Magdalena.
|
Andrei Chiliman, trimis în judecată pentru abuz în serviciu |
Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, în legătură cu eliberarea unei autorizaţii pentru o terasă.
|
CSM sesizează IJ pentru declaraţii ale lui Ponta şi Tăriceanu; Dumbravă: E periculos să lăsăm astfel de acuzaţii |
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis marţi sesizarea Inspecţiei Judiciare în cazul mai multor declaraţii făcute de premierul Victor Ponta şi de preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, în contextul anchetării sau trimiterii în judecată a şefului Guvernului.
|
Stanciu (ÎCCJ), despre declaraţiile premierului: S-a realizat o subminare a autorităţii judecătoreşti |
Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei (ÎCCJ), Livia Stanciu, a afirmat marţi că prin declaraţiile premierului Victor Ponta la adresa procurorului care s-a ocupat de dosarul "Turceni-Rovinari" s-a realizat o subminare a autorităţii judecătoreşti şi au fost depăşite limitele admisibile ale unui limbaj politic.
|
Oprescu a fost interceptat în duba Poliţiei în timp ce stabilea cu Stanca să respecte "codul tăcerii" (motivare) |
Primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, şi fostul său şofer Cristian Stanca, zis Grenadă, au fost interceptaţi în duba Poliţiei în timp ce stabileau prin semne să respecte "codul tăcerii".
|
Investigaţie comună a OLAF şi DNA într-un caz de fraudă şi corupţie cu alimente gratuite |
Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) şi Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) desfăşoară o investigaţie comună într-un caz de fraudă şi corupţie în cadrul programului de distribuire gratuită de alimente în România, informează un comunicat dat publicităţii de OLAF.
|
UPDATE VIDEO Bănicioiu, despre executarea silită a MS: Cât a zis instanţa, atât plătim |
Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat, marţi, la Cernavodă, că instituţia pe care o conduce va plăti ''exact cât a zis instanţa'' în cazul daunelor stabilite pentru părinţii victimelor de la Maternitatea Giuleşti.
|
UPDATE VIDEO MS va solicita MF patru milioane euro pentru a plăti daunele în cazul victimelor de la Maternitatea Giuleşti |
Ministerul Sănătăţii (MS) va solicita Ministerului Finanţelor Publice la rectificarea bugetară suma de patru milioane de euro pentru a plăti daunele materiale decise de instanţa de judecată în cazul victimelor de la Maternitatea Giuleşti, a declarat marţi secretarul de stat Alin Ţucmeanu.
|
Buzău: Două cazuri de meningită cu virus West Nile, confirmate; suspiciune de boală la o a treia persoană |
Două cazuri de meningită cu virus West Nile, transmis de ţânţari, au fost confirmate recent în judeţul Buzău. Totodată, a fost semnalat un al treilea caz, în stadiu de suspiciune, analizele fiind trimise la laboratorul central din Capitală.
|
Sănătatea adolescenţilor este neglijată mult prea des (OMS) |
Sănătatea adolescenţilor este neglijată mult prea des şi slab luată în considerare de autorităţile medicale, astfel încât aceşti tineri sunt deosebit de vulnerabili şi au acces la servicii de sănătate limitate, semnalează marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
|
În viitor ar putea fi produsă o pastilă care să înlocuiască exerciţiul fizic pentru menţinerea siluetei (studiu) |
O siluetă de invidiat fără transpiraţie în sala de sport este un vis care ar putea deveni în viitor realitate, dacă se iau în considerare concluziile unui studiu publicat în revista 'Cell Metabolism', relatează marţi 20minutes.fr.
|
Ministrul Culturii a participat la Marşul Lecturii, în deschiderea Festivalului Internaţional de Carte Transilvania |
Ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, şi scriitorii Dinu Flămând, Nicolae Manolescu şi Gabriela Adameşteanu au participat marţi, alături de câteva sute de persoane, la un Marş al Lecturii. Evenimentul a fost organizat în deschiderea Festivalului Internaţional de Carte Transilvania (FICT), care începe marţi la Cluj.
|
România participă la ediţia 2015 a Târgului Internaţional de Carte LIBER de la Madrid |
România participă la cea de a 33-a ediţie a Târgului Internaţional de Carte LIBER, desfăşurat în perioada 7 - 9 octombrie la Feria de Madrid, cu un stand organizat de Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii şi ICR Madrid.
|
Antonio Sanchez & Migration concertează în premieră în România pe 6 decembrie |
Antonio Sanchez, unul dintre cei mai mari baterişti ai lumii, câştigător a patru premii Grammy, concertează la Sala Radio din Bucureşti pe 6 decembrie, informează un comunicat al organizatorilor, transmis marţi AGERPRES.
|
Spectacolul 'Voi n-aţi văzut nimic!' se joacă joi într-o parcare pe Calea Moşilor |
Spectacolul "Voi n-aţi văzut nimic!", semnat de Alexandru Fifea, David Schwartz şi Cătălin Rulea, se va juca joi, de la ora 18,00, în parcarea Decebal din Calea Moşilor nr. 60, în zona Bisericii Sf. Gheorghe.
|
Rugby: România, victorie de senzaţie cu Canada (17-15), la Cupa Mondială 2015 |
Reprezentativa de rugby a României a învins formaţiei Canadei, cu scorul de 17-15 (0-8), după o revenire de senzaţie, marţi seara, la Leicester, în al treilea joc al ''stejarilor'' în Grupa D a Cupei Mondiale 2015 din Anglia şi Ţara Galilor.
|
Rugby: Antrenorul galez Lynn Howells şi-a prelungit cu doi ani contractul cu naţionala României |
Antrenorul galez Lynn Howells şi-a prelungit cu doi ani contractul cu naţionala de rugby a României, pe care o va conduce spre Cupa Mondială din 2019, din Japonia, potrivit site-ului oficial al Cupei Mondiale.
|
Lucian Bute va lupta pe 28 noiembrie pentru centura IBF, cu britanicul James DeGale |
Boxerul român Lucian Bute va lupta pe 28 noiembrie pentru titlul mondial IBF la categoria supermijlocie, contra deţinătorului acestei centuri, britanicul James DeGale, meciul urmând să aibă loc la Centrul Vidéotron din Quebec, informează presa canadiană.
|
Fotbal: FRF - Sistemul e-ticket funcţionează normal, s-a prelungit termenul pentru membrii arenei virtuale |
După ce a fost inaccesibilă o perioadă, din cauza numărului uriaş de solicitări ale suporterilor, achiziţionarea online de bilete pentru partida România - Finlanda este din nou la dispoziţia fanilor, în varianta e-ticket, print-at-home, anunţă FRF pe site-ul său oficial.
|
Fotbal: FC Steaua neagă implicarea în meciuri trucate |
Clubul de fotbal Steaua neagă implicarea în meciuri trucate, potrivit unui comunicat postat marţi pe site-ul oficial al grupării bucureştene.
|
Agnieszka Radwanska pledează pentru reducerea la nouă luni a sezonului în circuitul WTA |
Jucătoarea poloneză de tenis Agnieszka Radwanska, numărul opt mondial, a pledat marţi în favoarea reducerii la nouă luni a sezonului în circuitul WTA, după ce ultimele turnee au fost marcate de o serie de abandonuri cauzate de probleme de sănătate, transmite AFP.
|
Jocul "Monopoly - Here & Now", care include şi o reprezentare a Aeroportului "Henri Coandă", disponibil în magazine |
Ediţia celebrului joc "Monopoly" -"Here & Now", care include şi o reprezentare a Aeroportului "Henri Coandă" din Capitală, a fost lansată recent, la nivel mondial, informează un comunicat transmis AGERPRES.
|
Trupa Vunk lansează albumul "Hituri şi mituri" miercuri, într-un concert multimedia la Polivalentă |
Trupa Vunk va lansa miercuri albumul "Hituri şi mituri", într-un concert, la Sala Polivalentă din Capitală, care va include proiecţii multimedia, informează organizatorii într-un comunicat transmis AGERPRES.
|
Săptămâna modei de la Paris: Culori, pliseuri şi bandane pentru vara viitoare |
Culorile, pliseurile şi bandanele au fost punctele forte ale colecţiilor primăvară/vară 2016 prezentate luni în cadrul Săptămânii modei de la Paris, relatează AFP.
|
Guatemala: 161 de morţi în alunecările de teren de joi noapte (nou bilanţ) |
Alunecările de teren care au devastat în noaptea de joi spre vineri un sat din apropierea capitalei statului Guatemala s-au soldat cu 161 de morţi, potrivit unui nou bilanţ dat publicităţii marţi de autorităţi şi preluat de AFP.
|
Cernobâlul, adevărată rezervaţie de lupi şi mistreţi |
Efectele prezenţei omului sunt mai rele pentru faună decât un dezastru nuclear, potrivit unui studiu pe termen lung despre Cernobâl, locul celui mai grav accident nuclear din lume, unde cercetătorii au constatat o prosperă viaţă sălbatică după accident, semnalează ABC şi BBC.
|
Takaaki Kajita şi Arthur B. McDonald au câştigat Premiul Nobel pentru Fizică |
Takaaki Kajita şi Arthur B. McDonald au câştigat marţi Premiul Nobel pentru Fizică 2015 pentru descoperirea oscilaţiilor neutrinilor, fenomen care confirmă faptul că aceste particule au masă.
|
Gigantul Alphabet (Google) adoptă o nouă deviză |
Alphabet, compania mamă pentru Google, a sărbătorit luni transformarea sa cu o nouă deviză care rezumă noul cod de conduită online şi noul spirit al companiei, încheindu-se epoca 'Don't be evil' şi începând cea intitulată 'Do the right thing', notează AFP.
|
Două săptămâni de înscrieri la concursul pentru cei mai buni tineri ziarişti |
În următoarele două săptămâni, ziariştii sub 35 de ani îşi pot înscrie cele mai bune articole publicate în 2014 şi în primele opt luni ale anului curent la concursul Tânărul Jurnalist al Anului.
|
Punctul pe "i" privind calitatea în sistemul sanitar din România |
Doar bifarea unor condiţii impuse prin lege pentru a obţine acreditarea, fără menţinerea permanentă a standardului de calitate, nu va transforma un spital într-un furnizor de servicii medicale de calitate pentru pacienţi. 'Spitalele întâmpină dificultăţi în implementarea unui sistem de management al calităţii (...) determinate, în primul rând, de neînţelegerea conceptului de calitate a serviciilor de sănătate', susţine dr. Vasile Cepoi, preşedintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate într-un intreviu acordat Revistei Medfarm. Punctul pe 'i' asupra acestor aspecte va fi pus în cadrul celei de a doua ediţii a Conferinţei Naţionale de Farmacoeconomie şi Management Sanitar, în cadrul workshopului 'Calitate în sistemul de sănătate şi siguranţa pacientului', ce va avea loc pe data de 17 octombrie, la Palatul Culturii din Tîrgu-Mureş.
|
Conferinţa de presă "Efectele juridice negative ale ofertelor băncilor BCR,TRANSILVANIA,VOLKSBANK,PIRAEUS,BANCPOST,OTP' |
Asociaţia Stop abuzuri bănci organizează în incinta Electromagnetica Business Park pe data de 14.10.2015, orele 11.00 -13.00 Conferinţa de presă 'Efectele juridice negative ale ofertelor băncilor BCR,TRANSILVANIA,VOLKSBANK,PIRAEUS,BANCPOST,OTP'
|