Transparentizarea grilei de salarizare intr-o companie ar motiva angajatii? Daca da, cum? Ce efecte ar produce transparentizarea grilei de salarizare intr-o companie?
In primul rand, mi se pare cam necivilizat, la modul general, sa tii salariile confidentiale fata de angajati intr-o companie. Transparenta (si, mai ales, intr-un domeniu atat de sensibil si de important) e o dovada de politete si de consideratie fata de angajati si de civilizatie, la urma urmei. Si invers, evident. A nu se uita ca oamenii suporta mult mai usor greutatile decat injustitia sociala, si asta e demonstrat stiintific. Angajatii detesta copios inechitatea, inegalitatile (percepute de ei ca fiind) injuste si e cat se poate de normal si de indreptatit sa asocieze aceasta obsesie a confidentialitatii cu incercarea de ascundere a unor astfel de « nedreptati ». Pentru ca, altfel, ce justificare se poate aduce in fata angajatilor? Ca sa nu afle concurenta ce salarii sunt? Sau Fiscul? Sa fim seriosi…
Cand, in ce situatii e oportun ca salariile sa fie confidentiale intr-o companie si de ce? Care e pozitia angajatilor si care e pozitia angajatorilor in legatura cu transparentizarea grilei de salarizare in companie?
Cand faci evaziune fiscala, cand nu ai curajul, ca manager, al asumarii raspunderii pentru actiunile tale, cand nu poti sau nu vrei sa justifici niste diferente inexplicabile. Insa, in majoritatea cazurilor, salariile se tin confidentiale pentru ca asa fac altii, atat tot. I-am intrebat pe multi de ce fac asta si nu au fost in stare sa lege doua cuvinte cu sens: « George, nu se stie niciodata ce poate sa apara, lasa mai bine asa… ». Angajatorilor le-a intrat atat de mult in reflex lucrul asta, incat nici macar nu se mai gandesc la ce fac, daca foloseste la ceva si daca nu cumva rezultatul e taman dosul celui asteptat. Cat despre angajati, acestia ar da orice ca sa afle cat castiga nu numai seful lui sau vecinul de birou, ci si Andreea Esca sau directorul de la Romatsa.
Ce ar avea de pierdut si de castigat angajatii daca s-ar transparentiza grilele de salarizare in compania in care lucreaza? Dar angajatorii?
Ar pierde cei care iau salarii aiurea, evident. La modul general, ce se pierde si ce se castiga in situatia asta e respectul fata de angajator. Angajatorii seriosi si onesti ar avea mult mai mult de castigat decat de pierdut din aceasta transparentizare. Oricum concurenta stie ce salarii ai, iar daca nu stie si face speculatii, oricat de nefondate, nu poti demonstra ca e in avantajul tau. Ar putea sa fie, la fel de bine, si invers, adica speculatiile sa dauneze mai mult.
Mit sau fapt: angajatorii profita de confidentialitatea salariilor ca sa remunereze doi angajati cu profiluri similare (scolaritate, experienta, abilitati etc.) care performeaza in aceeasi pozitie cu salarii semnificativ diferite?
Adesea esti obligat sa faci asta fara vreo urma de rea intentie. E greu de solutionat o asemenea dilema.