Romania se numara printre tarile cu cele mai mari cote de contributii de asigurari sociale cumulate la nivel de angajat si angajator, de 26,9%, situandu-se pe locul 18 dintr-un numar de 87 de tari analizate de KPMG intr-un studiu dat astazi publicitatii.
Cota de contributii sociale pentru angajat este in Romania de 10,6%, iar cea pentru angajator, de 16,3%.
Luand in calcul un nivel al venitului brut anual de 100.000 de dolari, studiul arata ca tara noastra surclaseaza multe dinte statele europene mai dezvoltate, cum ar fi Norvegia (locul 29) - cota cumulata de 21,9%, Spania (locul 30) - cota cumulata de 21,4% si Marea Britanie(locul 35) - 19,9%.
Rezultatele studiului arata ca, la un nivel de peste 50%, Franta are cea mai mare cota de contributii sociale cumulate pentru angajat (22%) si angajator (36%). Belgia detine pozitia a doua, cu 48% cota cumulata, din care 13,1% revine angajatului, iar 35%, angajatorului.
,,Date fiind beneficiile limitate pe care sistemul de securitate sociala romanesc le ofera in comparatie cu aceste tari, pozitia Romaniei in clasament aduce motive de ingrijorare”, este de parere Daniela Oprescu, director al echipei de International Executive Services in cadrul KPMG in Romania
In clasamentul privind cotele de contributii sociale cumulate pentru angajat si angajator pentru un venit brut anual de 300.000 de dolari, Romania ocupa locul 24 din 85 de tari analizate, depasind din nou multe economii dezvoltate, cum ar fi cea a Marii Britanii (locul 26), Germania (locul 44) si Olanda (locul 50). Si in acest caz, Franta se pozitioneaza pe primul loc, cu o cota cumulata de 51%, 20% pentru angajat si 31% pentru angajator.
,,As incuraja Guvernul Romaniei sa continue politica de reducere a cotelor de contribuii sociale, inceputa anul trecut, si introducerea plafonarii pentru toate tipurile de contributii sociale la un nivel rezonabil, inclusiv pentru asigurarile sociale de sanatate si de somaj. O asemenea masura ar fi de natura sa amelioreze nivelul de conformitatea a contribuabililor cu prevederile legislative si, pe termen lung, va genera venituri mai mari pentru diversele bugete de asigurari sociale, considera , la randul sau, Madalina Racovitan, partener in Departamentul de Taxe al KPMG in Romania si coordonator al echipei People Services.
Potrivit KPMG, cotele efective sunt calculate prin impartirea valorii totale a taxelor la venitul brut, inainte de aplicarea oricaror deduceri (care pot include si securitatea sociala) pentru a putea fi comparate mai usor, intrucat deducerile pot varia semnificativ de la o tara la alta.
De exemplu, folosind ca baza un venit anual brut de 100.000 de dolari, Belgia, Croatia si Grecia au cote efective cumulate de impozit si contributii sociale ce variaza intre 43% si aproape 48%. Diferenta majora apare in cazul securitatii sociale.
Potrivit Danielei Oprescu, Romania se afla pe o pozitie buna in clasamentul privind efectul cumulat al impozitului pe venit si contributiilor sociale la nivelul angajatului, aflandu-se pe locul 55 dintr-un numar de 88 de tari pentru un venit brut de 100.000 de dolari si pe locul 64 pentru un venit brut de 300.000 de dolari. ,,Cu toate acestea, Romania pierde mult teren atunci cand sunt luate in considerare si contributiile sociale ale angajatorului”, puncteaza directorul echipei de International Executive Services a KPMG.