Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a reamintit recent că universităţile au obligaţia de a urmări inserţia absolvenţilor pe piaţa muncii, iar acest criteriu va conta în acordarea finanţării de la bugetul de stat. Cele mai importante universităţile ieşene urmăresc în ultimii ani modul în care studenţii care termină un ciclu de studii reuşesc să-şi găsească un loc de muncă şi dacă acesta este conform specializării studiate. Din acest punct de vedere, cel mai bine plasate sunt universităţile de medicină şi de ştiinţe agronomice, unde proporția absolvenţilor care se angajează este între 75 şi 100 la sută.
Ministerul va finanţa doar universităţile care se adaptează la piaţa muncii
Ministrul Educaţiei a declarat că universităţile sunt obligate de lege să ţină evidenţa studenţilor şi să urmărească ce se întâmplă cu aceştia după terminarea studiilor, iar celor care nu produc ceea ce piaţa cere li se va retrage finanţarea. „Clasificarea universităţilor şi ierarhizarea programelor de studii vor permite ca finanţarea să fie făcută în funcţie de performanţă, iar capacitatea unei universităţi de a produce absolvenţi pentru piaţa muncii va duce la concentrarea resurselor acolo unde este calitate”, a spus Daniel Funeriu, la un post de televiziune central.
„Universităţile au obligaţia, conform legii educaţiei, să ţină evidenţa studenţilor, să vadă ce se întâmplă cu aceştia. Este foarte simplu să completezi formulare online, chestionare. Universităţile au această obligaţie. Se va retrage finanţarea pentru secţiile universităţilor care nu produc ceea ce piaţa cere”, a adăugat ministrul.
Potrivit oficialilor din ministerul de resort, marile universităţi ale lumii urmăresc cu atenţi gradul de inserţie a absolvenţilor pe piaţa muncii şi stabilesc viitoarele strategii de dezvoltare.
USAMV şi UMF nu produc şomeri. Restul...
Potrivit reprezentanţilor Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Ioan Ionescu de la Brad (USAMV), aproximativ 75 la sută dintre absolvenţii promoţiei 2010 şi-au găsit un loc de muncă.
Deşi universitatea a fost clasificată pe a doua treaptă de ierarhizare, procentul de inserţie a absolvenţilor pe piaţa muncii este mult mai mare decât la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” (UTI), unde doar 36 la sută dintre absolvenţii de anul trecut s-au angajat pe un post pentru studii superioare, în timp ce 31 la sută au continuat studiile, în ţară şi în străinătate. Potrivit reprezentanţilor UTI, 11 la sută dintre studenţii care au absolvit anul trecut s-au angajat pe posturi care nu necesitau studii superioare, iar 22 la sută nu sunt angajaţi. „Noi urmărim de mult timp cum se descurcă absolvenţii noştri în găsirea unui loc de muncă. În momentul când îşi ridică diplomele, completează un chestionar şi pe această temă. Cred că este un lucru benefic să urmărim evoluţia absolvenţilor noştri pentru a vedea specializările căutate pe piaţa muncii”, a declarat rectorul UTI, prof.univ.dr.ing. Ion Giurmă.
La Universitatea „Al. I. Cuza” (UAIC) nu este finalizată statistica pentru promoţia 2010, dar reprezentaţii instituţiei de învăţământ superior susţin că 54,5 la sută dintre studenţii care au absolvit în 2009 erau angajaţi, iar 57,3 la sută au declarat că sunt înscrişi la studii universitare de masterat. „Nu este nimic nou în evaluarea universităţilor în funcţie de succesul pe care absolvenţii îl au pe piaţa muncii. În ultima perioadă, Ministerul Educaţiei a transmis universităţilor să-şi perfecţioneze sistemul de monitorizare al absolvenţilor”, a declarat prof.univ.dr. Gheorghe Iacob, prorector al UAIC.
Studenţi care reuşesc să finalizeze cursurile Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” (UMF) au asigurat un loc de muncă. Potrivit reprezentanţilor UMF, din promoţia anului 2010, la Facultăţile de Farmacie şi Stomatologie, procentul absolvenţilor angajaţi a fost de 100 la sută, iar la Facultatea de Bioinginerie s-a depăşit 70 la sută. În ceea ce-i priveşte pe absolvenţii de anul trecut ai Facultăţii de Medicină din cadrul UMF, 85 la sută au luat examenul de rezidenţiat şi se specializează într-un anumit domeniu.