In perioade de criza economica, angajatorii sunt nevoiti sa reduca drastic o serie de cheltuieli, chiar daca asta inseamna cateodata renuntarea la unii dintre angajati. Angajatul concediat insa trebuie sa aiba insa alta perspectiva.
Concedierea este de cele mai multe ori un eveniment stresant in viata unei persoane si poate lasa impresii adanci, cateodata ducand chiar la depresii. De aceea, este in primul rand important sa constientizezi faptul ca o criza economica duce la cresterea alarmanta a somajului si indiferent cat de responsabil si de consecvent ai fi in ceea ce faci, poti avea probleme.
Un alt aspect de care trebuie sa tii cont in marile companii este ca de cele mai multe ori, pe masura ce acestea se schimba si se adapteaza nevoilor pietei, contributiile pe care le-a avut un angajat in trecut (idei inovatoare, zeci de ore suplimentare noaptea tarziu, devotamentul fata de anumite proiecte) nu sunt luate in considerare.
Conteaza aici si acum. De aceea, este necesar sa fii alert intotdeauna la nevoile companiei si sa "detectezi" cu ceva timp inainte daca job-ul iti este amenintat.
Poate ca cel mai important atu pe care il ai in momentul in care iti pierzi locul de munca este relatia cu seful direct. Nu trebuie sa fii lingusitor, insa o relatie buna cu el iti poate pava un drum catre un alt loc de munca sau chiar catre un "ragaz" pana cand gasesti unul.
Seful este cel mai in masura sa iti ofere o recomandare sau un pont catre un job in alta companie sau chiar in alt departament al aceleiasi companii. Pastreaza deci o relatie bazata pe respect cu seful direct si vei avea de castigat.
Sistemul de recomandari este utilizat cu incredere de companiile multinationale, si in strainatate este modul cel mai frecvent in care se obtine un job. Ce trebuie retinut este ca asta nu inseamna "pile".
Inseamna ca cineva de la fostul tau loc de munca sau chiar din interiorul companiei stie ca esti o persoana responsabila si este dispusa sa te recomande unui angajator pentru ca ai fi potrivit pentru un anumit post. Ar fi utila si o scrisoare de recomandare din partea fostului sef, daca il poti convinge sa redacteze una.
O alta persoana care te poate ajuta mult si pe care merita sa o asculti este responsabilul cu resursele umane. Acesta iti poate oferi sfaturi in legatura cu procedurile necesare in momentul concedierii si cu beneficiile la care ai dreptul in momentul in care ti-ai pierdut locul de munca. Nu pare sa fie mare lucru, insa te scapa de inca o grija, si momentan ai destule pe cap.
Daca insa ai fost "luat ca din oala", e important sa iti pastrezi calmul si sa te gandesti la ce trebuie sa faci in continuare. Nu intra in panica, dar mai ales nu strica relatiile cu fostii colegi.
Ce faci in perioada de somaj?
Daca nu esti destul de norocos sa ai o cunostinta care stie despre un post liber care te intereseaza, trebuie sa incepi sa "vanezi" joburi.
Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa-ti actualizezi CV-ul. Asta iti poate oferi si o alta perspectiva asupra timpului petrecut la fostul angajator. Adauga aici toata experienta acumulata la ultimul loc de munca, toate lucrurile noi pe care le-ai invatat si aminteste-ti evenimentele placute.
Site-urile cu anunturi de job-uri sunt extrem de utile, nu numai pentru ca procesul de selectie este rapid si iti ofera o multime de variante, ci si pentru ca ofera sfaturi in legatura cu felul in care poti sa "te vinzi" mai bine. Cu cat ai mai multe atu-uri, cu atat iti cresc sansele. Citeste deci cu atentie sectiunile de "Articole" ale fiecarui site si invata din ele.
Nu uita ca fostul loc de munca este un reper important pentru un angajator in momentul in care te duci la un interviu.
De ce ti-ai pierdut fostul loc de munca? Care era relatia dintre tine si fostul angajator? Cum te intelegeai cu fostii colegi? Toate sunt intrebari care ti se vor pune la interviu. Si daca pe moment impulsul este sa reactionezi urat, indiferent care ar fi situatia trebuie sa te abtii. Niciun angajator nu te va aprecia daca iti denigrezi fostul loc de munca, chiar si atunci cand ai motive serioase. Gandeste-te deci de doua ori inainte sa raspunzi.
Poate ca una dintre greselile pe care le fac majoritatea somerilor este ca se concentreaza exclusiv pe obtinerea unui nou job.
Activitatea in sine este stresanta, frustrantra si nu este intotdeauna incununata de succes. Cel mai bine e sa profiti de timpul pe care il ai la dispozitie (mai precis, cat primesti ajutorul de somaj - nu e mult, insa te mentine pe linia de plutire) si sa inveti si sa iti faci cunostinte.
Inscrie-te la cursuri de pregatire suplimentara, fii la curent cu tot ce se intampla in domeniul in care ai activat sau lucreaza ca voluntar atunci cand nu citesti anunturi. Este important sa te mentii activ, pe de o parte ca sa nu lasi gandurile negre sa te cuprinda, pe de alta parte pentru ca poate constitui un atu in momentul in care esti chemat la interviu. Ii arati angajatorului ca esti o persoana dimanica si preocupata.
Este important sa gasesti un job in domeniul in care ai mai lucrat, pentru ca ai experienta, insa daca dupa o perioada mai lunga nu gasesti nimic, e timpul sa te reorientezi. Gandeste-te catre ce domeniu ai o afinitate, ce iti doresti pe plan profesional si incearca sa faci si altceva. Poate vei descoperi ca un alt job este mult mai potrivit.
Dar mai ales, nu uita ca orice obstacol este o provocare si din orice esec trebuie sa inveti ceva.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu