Personalul din administraţia publică centrală, care a ajuns la vârsta de pensionare şi care a atins perioada minimă de cotizare, este obligat să iasă la pensie începând cu 1 februarie 2009, potrivit Memorandumului semnat de premier, obţinut de Agenţia NewsIn.
Potrivit Memorandumului privind restrângerea unor categorii de cheltuieli bugetare în cadrul administraţiei publice centrale, "funcţionarii publici şi personalul angajat cu contract de muncă pe perioadă nedeterninată din cadrul administraţiei centrale, care au îndeplinit cumulativ condiţiile de vârstă standard şi stagiul minim de cotizare pentru pensionare sau, după caz, care au primit decizie de pensionare pentru limită de vârstă şi au fost menţinute în activitate, încetează raporturile de serviciu sau de muncă, după caz, conform prevederilor legale incidente, începând cu 1.02.2009".
Presa a aflat de acest memorandum după ce CCR a declarat neconstituţională OUG 230, care interzicea cumulul pensiei cu salariul de la stat. Curtea Constituţională a declarat, joi, neconstituţională ordonanţa prin care a fost interzis cumulul pensiei cu salariul primit de la stat, CCR admiţând sesizarea Avocatului Poporului, pe motiv că se încalcă dreptul la muncă şi dreptul la pensie prevăzute de legea fundamentală.
" Cu majoritate de voturi, Curtea a admis exepţia, constatând că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului este neconstituţională, deoarece afectează drepturile fundamentale prevăzute de Constituţie, privind dreptul la muncă şi dreptul la pensie", se arată în decizia CCR.
Potrivit deciziei, OUG contravine articolului 115 alineatul 6 din Constituţie. Acesta prevede că ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu